Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 8th, 2023 | by fileto

0

Οι πολίτες της ΑΜΘ πρώτοι και καλύτεροι βοηθούν

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

«Δευτερόλεπτο δεν το σκεφτήκαμε. Μαζεύουμε βοήθεια για τους Τούρκους που χτυπήθηκαν τόσο σκληρά από τον σεισμό. Όλοι είμαστε άνθρωποι και οι γείτονές μας τώρα μας έχουν ανάγκη».

Με αυτά τα λόγια η Φανή Μπαχαρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών της κοινότητας Νέας Βύσσας, που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία, περιγράφει στη Voria.gr την κινητοποίηση όλων των κατοίκων του χωριού για τη συλλογή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι ακρίτες του Έβρου μπορεί να έζησαν -και να ζουν- δύσκολες στιγμές εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής που ακολουθεί η Άγκυρα, όπως τον Μάρτιο του 2020, όμως μπροστά στην καταστροφή που προκάλεσε ο Εγκέλαδος, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αστέγους, ουδείς -όπως είπε η κ. Μπαχαρίδου- μπορεί να μείνει ασυγκίνητος.

«Μαζεύουμε πράγματα σύμφωνα με τη λίστα που έχει ανακοινώσει ο δήμος της περιοχής αλλά και η Μητρόπολή μας και μπορώ να σας πω ότι ο κόσμος όχι μόνο έχει κινητοποιηθεί αλλά φέρνει και όσα περισσότερα πράγματα μπορεί. Από στερεά τροφή μέχρι κουβέρτες, ρούχα και φαρμακευτικό υλικό», ανέφερε.

Ίδια κινητοποίηση υπάρχει και σε άλλα χωριά του Έβρου, αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Πρόσφυγες και ντόπιοι ξεσηκώνονται και θα στηρίξουν τους δοκιμαζόμενους γείτονές μας Τούρκους και Σύριους!

Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΠΕΔ-Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, «γίνεται ήδη συλλογή ανθρωπιστικού υλικού και στους 22 δήμους της περιοχής μας».

«Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης και πρόσθεσε ότι η προσφορά των πολιτών και των πολιτιστικών συλλόγων είναι μεγάλη.Διαβάστε ακόμη :   «Τα Ανθεστήρια» της Αλεξανδρούπολης (1968 – 1973)

«Μαζεύουμε στους 22 δήμους ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, στερεά τροφή, όπως γάλατα και άλλα, χειμωνιάτικα ρούχα και σκηνές. Θα τα συγκεντρώσουμε στα δημαρχεία και στη συνέχεια την προσεχή Παρασκευή όλα θα μεταφερθούν και θα συγκεντρωθούν στο Δημαρχείο της Κομοτηνής. Από εκεί, με φορτηγό, όπως έχει κανονίσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), θα φύγει η αποστολή στη σεισμόπληκτη περιοχή» είπε ο κ. Μαυρίδης ενώ πρόσθεσε ότι κάποιοι εκ των δημάρχων θα συνοδεύσουν την αποστολή.

Η βοήθεια όμως των ακριτών δεν θα σταματήσει με την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά θα συνεχιστεί, καθώς, όπως είπε ο κ. Μαυρίδης, «σκεφτόμαστε να βοηθήσουμε και οικονομικά και είναι ένα θέμα που θα το συζητήσουμε στην ΠΕΔ».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, που έχει τον συντονισμό της όλης προσπάθειας σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, τόνισε στη Voria.gr ότι έχει αρχίσει η συγκέντρωση των ειδών, επισημαίνοντας ότι «πράττουμε το αυτονόητο. Αλληλεγγύη στην πράξη».

«Οι κατά τόπους ΠΕΔ έχουν τον συντονισμό των δήμων τους και το υλικό θα συγκεντρωθεί σε κεντρικά σημεία. Για παράδειγμα η νότια Ελλάδα θα συγκεντρώσει το υλικό στην Αθήνα. Την Κυριακή εκτιμώ ότι το φορτηγό θα φορτώσει και θα ξεκινήσει από την Αθήνα προς βορρά κάνοντας στάσεις σε κεντρικούς δήμους όπως Λάρισα, Θεσσαλονίκη κλπ και με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών, που θα μας προμηθεύσει με απαραίτητες άδειες, θα περάσει στην Τουρκία για να παραδώσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο κ. Παπαστεργίου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑