Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 10th, 2023 | by fileto

0

Η πρώτη εταιρεία μεταφορικών drones με έδρα Καβάλα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΔΕΘ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η «Dronamics» είναι η πρώτη εταιρεία «cargo drone» στον κόσμο. Η πρώτη που έλαβε άδεια από τις αρχές της ΕΕ για μεταφορές φορτίων με drones. Μάλιστα, πρόκειται να αρχίσει το μεταφορικό της έργο από την Ελλάδα.

Η εταιρεία «Dronamics» είναι βουλγαρική. Ο συνιδρυτής της εταιρείας, ο νεαρός μηχανικός Konstantin Rangelov (Κονσταντίν Ρανγκέλοφ) και η επικεφαλής επικοινωνίας της, Blanca Garcia (Μπλάνκα Γκαρσία), βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 87ης Διεθνούς Έκθεσης. Σ’ αυτήν την πρωτοποριακή παγκοσμίως εταιρεία, αναφέρθηκε και ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας, Μπογκντάν Μπογκτάνοφ, με την ευκαιρία των εγκαινίων του βουλγαρικού περιπτέρου στην 87η ΔΕΘ.

Σύμφωνα με την κ. Γκαρσία: «Αρχίζουμε σύντομα, πιθανώς στις αρχές του 2024. Τα drones πιθανώς θα ξεκινούν από την Καβάλα, όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και ένα “drone port” και, παρότι αρχικά θα πραγματοποιούνται μόνο συγκεκριμένα δρομολόγια, σε συγκεκριμένη γραμμή, με μόνο ένα drone, στόχος είναι σταδιακά o στόλος να αυξηθεί και να επεκταθούμε σε όλη την Ελλάδα, ώστε να εξυπηρετούνται και τα ελληνικά νησιά» εξηγεί.

Σύμφωνα με την κ. Γκαρσία, τo άνοιγμα των φτερών τους είναι 16 μέτρα και μπορούν να μεταφέρουν φορτία βάρους έως 350 κιλών, είτε αυτά είναι δέματα από εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου είτε αλληλογραφία.

Δεν έχουν πιλοτήριο, αφού ο χειρισμός τους γίνεται απομακρυσμένα, από το έδαφος.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 και πλέον απασχολεί πάνω από 170 εργαζόμενους από 12 διαφορετικές εθνικότητες. Όπως σημειώνουν οι ιδρυτές της Dronamcis, πρόκειται για μια λύση κινητικότητας, χάρη στην οποία επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρόνου, κόστους και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«To κόστος αυθημερόν μεταφοράς των δεμάτων θα είναι μέχρι και 50% χαμηλότερο από το αντίστοιχο της αεροπορικής μεταφοράς με αεροπλάνο (air-cargo) για παράδοση την ίδια ημέρα, λιγότερο από 5 ευρώ ανά κιλό, υπόσχεται η εταιρεία.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑