Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 14th, 2023 | by fileto

0

Ένα βυζαντινό τείχος στην καρδιά της Δράμας

Τα έργα του φυσικού αερίου στην καρδιά της Δράμας έφεραν στο φως ένα μοναδικό εύρημα…

Ένα Βυζαντινό τείχος που θα αποτελέσει μοναδικό αξιοθέατο, αλλά και έναν πονοκέφαλο για τις αρχές της πόλης μια και ουσιαστικά είναι θαμμένο κάτω από κεντρικό δρόμο, την πολυσύχναστη οδό Βενιζέλου, στην πόλη της Δράμας.

Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κα Βασιλική Πουλιούδη, προς το παρόν ερευνάται ακόμα η ιστορική περίοδος στην οποία ανήκουν τα ευρήματα, τα οποία διαφαίνονται μέσα σε ένα πολύ στενό κανάλι ανασκαφής.

Πιθανότατα μετά την αξιολόγηση των ευρημάτων θα αποφασιστεί και ο τρόπος διαχείρισής τους. Υπάρχει, πάντως, η πιθανότητα και αλλαγής όδευσης του αγωγού, αν αυτό κριθεί σκόπιμο. Στην πραγματικότητα, ο εντοπισμός ευρημάτων στην οδό Βενιζέλου αναμενόταν πριν από την έναρξη των έργων του νέου δικτύου του φυσικού αερίου.

Πάντως, τίποτα δεν αποκλείει τον εντοπισμό και άλλων ευρημάτων κατά τη διάρκεια των έργων του φυσικού αερίου στην οδό Βενιζέλου, αφού πρόκειται έτσι κι αλλιώς για έναν δρόμο που συνδέεται ήδη με πολλά ιστορικά στοιχεία από το παρελθόν και βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από βυζαντινό τείχος της πόλης.

Στον ίδιο δρόμο, άλλωστε, υπάρχει και ο υπόγειος ρωμαϊκός τάφος, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το γνωστό «Χάνι».

Ο ρωμαϊκός αυτός τάφος, που έχει και ελληνιστικά στοιχεία, αποτελείται από δίρριχτη στέγη με δυο κλίνες και τράπεζα προσφορών.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι επισκέψιμος, αλλά μπορεί να αναδειχθεί, σε συνδυασμό με τις επιτύμβιες ρωμαϊκές πλάκες που υπάρχουν λίγο πριν τον Ναό των Ταξιαρχών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑