Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 18th, 2023 | by fileto

0

Καίγεται στην Κερασιά το Άγιον Όρος…

Έκκληση στους προσκυνητές που ανεβαίνουν στον Άθω να επιστρέψουν στις μονές

Σε δύσβατο σημείο, στο οποίο δεν υπάρχει οδικό δίκτυο στην περιοχή της Κερασιάς στο Άγιον Όρος, μαίνεται από το απόγευμα της Πέμπτης πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία. 

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη σε ένα δύσβατο σημείο, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση από οδικό δίκτυο και καίει δασική έκταση με πυκνή βλάστηση, ενώ επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. 

Λόγω της πυρκαγιάς στο σημείο Σταυρός, στη νοτιοδυτική πλευρά του Αγίου Όρους και συγκεκριμένα στη θέση Κερασιά, γίνεται έκκληση στους προσκυνητές που ανεβαίνουν στην κορυφή του Άθωνα να επιστρέψουν στις μονές όπου φιλοξενούνται. 

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 19 Αυγούστου, είναι η πανήγυρη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και γιορτάζει το εκκλησάκι στην κορυφή του Άθωνα, έτσι μεγάλος αριθμός προσκυνητών βρίσκεται καθοδόν προς το βουνό. 

Παράλληλα συνιστάται στους προσκυνητές που είχαν προγραμματίσει να ανέβουν το πρωί της Παρασκευής στον Άθωνα να μην ξεκινήσουν την ανάβαση, αν προηγουμένως δεν ενημερωθούν από τις μονές ότι η φωτιά είναι υπό πλήρη έλεγχο. 

Περίπου 100 προσκυνητές βρίσκονταν το βράδυ της Πέμπτης στο καταφύγιο της Παναγιάς, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και θα παραμείνουν εκεί. Η σύσταση από τους μοναχούς είναι να μην προχωρήσουν την ανάβαση, ενώ διαβεβαιώνεται πως δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. 

Στην περιοχή όπου μαίνεται η φωτιά καίγοντας πυκνό δάσος, πνέουν άνεμοι βόρειοι, βορειοανατολικοί, έντασης 5 και τοπικά 8 μποφόρ ισχυροί. 

Το απόγευμα της Πέμπτης στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας συνδράμουν και πάλι στο έργο της κατάσβεσης. 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑