Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 7th, 2022 | by fileto

0

Η διάταξη Θεοδωρικάκου ξευτέλισε τα δημοτικά συμβούλια

ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΑΜΘ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Να προσέχουμε τι εισάγουμε στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων!

«Το υπουργείο πρέπει να δώσει άμεσα λύση, κατά τη γνώμη μου και πριν το τέλος του χρόνου, αναφορικά με την υποχρέωση προσαρμογής στην απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, από τα δημοτικά συμβούλια στις οικονομικές επιτροπές».

Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ (ΠΕΔ ΑΜΘ), Βασίλης Μαυρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχει αβεβαιότητα και αμφισβήτηση οποιασδήποτε απόφασης παίρνουν οι οικονομικές επιτροπές, καθώς, στο εξής, θα υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και προσφυγής κατά των αποφάσεων αυτών, από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Ο ίδιος ανέφερε, μάλιστα, ότι για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχόμενου, η δημοτική αρχή εξετάζει την άμεση επαναφορά της αποφασιστικής αρμοδιότητας στο δημοτικό συμβούλιο, για εκείνα τα θέματα που είχαν μεταβιβαστεί στις οικονομικές επιτροπές με τη “διάταξη Θεοδωρικάκου”.

«Για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να είμαστε όλοι επιφυλακτικοί στα θέματα που εισάγουμε στην οικονομική επιτροπή, και συγκεκριμένα για εκείνα που με τον προηγούμενο νόμο (του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν θέματα του δημοτικού συμβουλίου», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης, καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να μην καθυστερήσει και «να δώσει άμεσα λύση, διότι δεν είναι δυνατόν, για άλλον ένα χρόνο περίπου, που διαρκεί η δημοτική περίοδος, να υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα».

Παραδέχτηκε επίσης πως η “διάταξη Θοεδωρικάκου”, παρότι στόχευε στην «ευέλικτη λειτουργία των δήμων και στην αντιμετώπιση πιθανών φαινομένων ακυβερνησίας τους», τελικά «απογύμνωσε και εξευτέλισε τα δημοτικά συμβούλια, ψαλιδίζοντας τις αρμοδιότητές τους».

Σχολιάζοντας, τέλος, την απόφαση του Σ. τ. Ε., ο δήμαρχος Ορεστιάδας χαρακτήρισε «ορθή» την αιτιολογία της, αφού, όπως είπε, «η αντισυνταγματικότητα που έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφορά τη χρονική στιγμή που αποφασίστηκε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στις οικονομικές επιτροπές, κρίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει πριν τη διενέργεια των εκλογών (2019), γιατί οι ψηφοφόροι-πολίτες ψήφιζαν με ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, που προέβλεπε συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία μετά την ψήφο και με τις διατάξεις που ακολούθησαν, ανατράπηκαν. Άρα μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι ξεγελάστηκαν οι πολίτες…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑