Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 29th, 2023 | by fileto

0

Γιατί μια αλλαγή στην αυτοδιοίκηση είναι αναγκαία;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι προ των πυλών και οι υποψήφιοι έχουν παραδώσει στους ψηφοφόρους τους τα προγράμματα και τα οράματά τους, αλλά κυρίως την πεποίθησή τους αν είναι ικανοί να φέρουν μια ανατροπή στα ήδη τραγικά χαμηλής δυνατότητας πράγματα…

Η πρώτη παραδοχή είναι ότι δεν ψηφίζουμε δήμαρχο ή περιφερειάρχη που θέλει μια τρίτη τετραετία ή πενταετία που θα είναι η επόμενη θητεία του.

Μια τρίτη θητεία είναι καταστροφική μια και η αυτοδιοίκηση δυστυχώς είναι θεσμός που έχει να κάνει με το αλισβερίσι με τις τοπικές κοινωνίες και το να παραγνωριστεί κανείς καταντάει καθεστώς!

Αυτές οι απ’ ευθείας αναθέσεις που οι δήμαρχοι αλλά και οι περιφερειάρχες τις δίνουν σαν τα στραγάλια, είναι μια κατάπτυστη κατάσταση που πρέπει να κοπεί μαχαίρι.

Παράλληλα κάθε δήμαρχος ή περιφερειάρχης που απέδειξε ότι είναι ανίκανος μια που δεν παραδέχεται την ανικανότητά του, θα πρέπει να πάρει την άγουσα για το σπίτι του από τους ψηφοφόρους.

Γιατί αν επανεκλεγεί στην επόμενη 5ετία θα βγάλει όλο το κακό εαυτό του, μια και ο άνθρωπος δεν αλλάζει ότι και να τον κάνει και κυρίως ας έχει μπει στην τρίτη ηλικία…

Ο ανίκανος δήμαρχος πρέπει να αντικαθίσταται με δημοκρατικές διαδικασίες μια και η ανικανότητα θα πάει τον δήμ,ο, όχι απλά πίσω αλλά σε δρόμους σκοτεινούς και αδιάβατους.

Όταν διαβάζεις τις δημοσκοπήσεις και βλέπεις ότι ένα 70% θεωρεί τον δήμαρχό του αποτυχημένο ή έχει αρνητική εικόνα γιαυτόν, ήδη ο αποτυχημένος θα έπρεπε να μην θέλει να κατέβει καν στις εκλογές…

Γιατί αυτό το ποσοστό είναι η συντριπτική πλειοψηφία που κι αν θες με κάποια τύχη να την κάνεις πλεονέκτημα για να εκλεγείς στον δεύτερο γύρο σαν από θαύμα, τζάμπα το θαύμα…

Και το τζάμπα πάει στους δημότες που δεν έχουν εξάρτηση από ρουσφέτι και διορισμό ή κάποια απ’ ευθείας ανάθεση…

Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν αυτόκλητοι σωτήρες μια και η αυτοδιοίκηση αν συνεχίσει έτσι να λειτουργεί όπως σήμερα έχει ημερομηνία λήξης…

Ήδη θα πάρουν από τους δήμους τις ΔΕΥΑ είναι σε πρώτο πλάνο αυτό το σενάριο.

Θα καταργηθούν τα ΔΣ στα νομικά πρόσωπα των δήμων, άρα τα θερμοκήπια ρουσφετιών θα ξηλωθούν…

Ακόμη σκέφτονται σε δεύτερο χρόνο να καταργήσουν και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων μια και εκεί το ρουσφέτι και η απ’ ευθείας ανάθεση πάει σύννεφο..

Και δεν το λέμε εμείς, αλλά τα αρμόδια όργανα και οι ανεξάρτητες αρχές που πηγαίνουν οι καταγγελίες και έχουν εντοπιστεί σε ποια χωράφια φυτρώνουν τα άνθη του κακού!

Με λίγα λόγια αν η κυβέρνηση δεν κάνει πράξη αυτά που θέλει να περάσει με το Νομοσχέδιο που είναι έτοιμο να ψηφιστεί (όχι πάλι να καταφύγει σε εκείνο το γελοίο τρικ Θεοδωρικάκου) τότε θα είναι μια κυβέρνηση για τα μπάζα!

Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του σχεδίου νόμου βρίσκεται το «νοικοκύρεμα» στους ΟΤΑ και η άρση δυσλειτουργιών.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει μια σημαντική, δομική αλλαγή στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ, που είναι η κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), τα οποία ενσωματώνονται στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων.

Το πάσης φύσεως προσωπικό δε, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού ορισμένου χρόνου, μεταφέρεται πλέον στον δήμο.

Ίδια λογική θα ισχύσει και για τη διαχείριση των σχολικών μονάδων, που σήμερα γίνεται από τις σχολικές επιτροπές, οι οποίες θα περάσουν στους δήμους.

Τα χρήματα που θέλει ένα σχολείο για θέρμανση ή για βελτίωση του σχολικού κτιρίου θα τα διαχειρίζεται ο δήμος κεντρικά και όχι η σχολική επιτροπή.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σημαντική καινοτομία, τη συνεδρίαση ελέγχου πεπραγμένων δημοτικής και περιφερειακής αρχής, η οποία προσομοιάζει στο μοντέλο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενισχύοντας τον δημόσιο έλεγχο των πεπραγμένων των αυτοδιοικητικών αρχών.

Παράλληλα καθιερώνονται δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων. Στόχος είναι η δημόσια απεικόνιση κρίσιμων δεδομένων των δήμων και των περιφερειών, βασισμένων σε διεθνή πρότυπα. Με τον τρόπο αυτό, ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει, σε ένα κεντρικό σημείο, κρίσιμα δεδομένα για τη λειτουργία των ΟΤΑ και να συγκρίνει τις επιδόσεις τους.

Ξαναλέμε ότι αν δεν το κάνει πράξη η Κυβέρνηση θα είναι …για τα μπάζα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑