Άποψη - Γνώμη

Published on March 8th, 2022 | by fileto

0

Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες;

Το εμβληματικό σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «μιμείται» τον Ανδρέα Παπανδρέου και «κλέβει τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ».

Για το θέμα τοποθετήθηκε, όμως, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, με ανάρτησή του, έδωσε μία πιο… συνολική απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με το επίμαχο σύνθημα, αλλά βασικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Όπως έγραψε ο κ. Ανδρουλάκης, «Η Ελλάδα, όχι μόνο ανήκει στους Έλληνες, όπως ανέφερε πρώτος με αυθεντικό τρόπο ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά επίσης η Ελλάδα και οι Έλληνες ήταν πάντα στην πλευρά της υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και απέναντι σε όσους το παραβιάζουν εις βάρος των λαών».

Η Ελλάδα όχι μόνο ανήκει στους Έλληνες, όπως ανέφερε πρώτος με αυθεντικό τρόπο ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά επίσης η Ελλάδα και οι Έλληνες ήταν πάντα στην πλευρά της υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και απέναντι σε όσους το παραβιάζουν εις βάρος των λαών.

Στον «καυγά» μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη, όμως, και ο Νίκος Κοτζιάς, βάζοντας τα πράγματα… στη θέση τους.

Όπως ανέφερε με δική του ανάρτηση, το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» ανήκει στο ΚΚΕ.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «από εκεί το πήρε ο Ανδρέας».

Η ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε την πολιτική του δράση από το ΚΚΕ, καταλήγει με το εξής χαρακτηριστικό υστερόγραφο: «Μάθε παιδί μου γράμματα»…

Πέρα από αυτά τα γλαφυρά που ακούστηκαν όπου κάποιοι κλέβουν τα συνθήματα των άλλων, και κάποιοι κάνουν τους δασκάλους, το ερώτημα παραμένει ζωντανό: Τελικά η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες;

Το 1996 συνεργάτης του Ριζοσπάστη γράφει ένα άρθρο όπου τονίζει τα εξής: «Ωραίο πράγματι, περήφανο και μεστό, πατριωτικού περιεχομένου το σύνθημα “η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες!”. Ποιος δε θυμάται το ρόλο που έπαιξε ενάντια στην ξενοκρατία, την ξενοδουλία και στη θεωρία και πρακτική του “ανήκομεν εις τη Δύσιν”! Ναι, στη Δύση των ΗΠΑ, της ΕΟΚ, του ΝΑΤΟ, πριν και μετά τη χούντα. Για να φθάσουμε σήμερα “εξελικτικά” στην ΕΕ, στο Μάαστριχτ κλπ.

Δηλαδή στη μέγιστη ξένη εξάρτηση, υποτέλεια και υποταγή, που γνώρισε τούτη η χώρα από τότε που αποκτήσαμε κρατική οντότητα. Τη σημασία έχει ότι ακόμα και ο Γεώργιος Παπανδρέου, πιστό όργανο της αγγλικής πολιτικής και ματοβαμμένος πρωθυπουργός στα “Δεκεμβριανά” του ’44, έφτασε κάποτε να ομολογήσει δημόσια ότι “η ψυχή του λαού είναι έξω από το ΝΑΤΟ”!

Υπάρχει στους πολλούς η εντύπωση ότι το σύνθημα η “Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” – που έγινε σλόγκαν για το ΠΑΣΟΚ, τον πρώτο καιρό – είναι δημιούργημα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το μνημόνευσε και ο Μίκης Θεοδωράκης τελευταία στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Η μεγάλη επιτυχία του Ανδρέα – είπε – ήταν το σύνθημα η “Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”!..

Λάθος. Απατηλή η εντύπωση! Έτσι όπως μας κατάντησαν οι κυβερνώντες με το δικομματισμό τους, εντολοδόχοι όχι του λαού αλλά της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, μόνο στους Έλληνες δεν ανήκει η Ελλάδα. Όσο για το σύνθημα, ούτε αυτό ανήκει στον Ανδρέα.

“Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες” ήταν σύνθημα του ΚΚΕ. Για πρώτη φορά ρίχτηκε όταν διεξαγόταν η Μάχη της Αθήνας ενάντια στην ένοπλη επέμβαση των Εγγλέζων το Δεκέμβρη του ’44.

Αναφέρεται στην Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με ημερομηνία 17 Δεκέμβρη 1944. Δημοσιεύτηκε στο “Ριζοσπάστη” στις 19-12-1944. Αναδημοσιεύτηκε στην ΚΟΜΕΠ το Φλεβάρη 1945. Παραθέτουμε φωτοτυπία (για τους άπιστους Θωμάδες) από τα “Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ”, τόμος 5ος, σελ. 248.

Βέβαια, θα πει κανείς ότι “κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας”! Αφού είναι πασίγνωστη η “κλοπή” όλων των συνθημάτων και των αιτημάτων της Αριστεράς από το ΠΑΣΟΚ. Με σκοπό να τα εκμεταλλευτεί για να ανέλθει στην κυβερνητική εξουσία, εξαπατώντας τις λαϊκές μάζες και αθετώντας τις υποσχέσεις του.

Πέραν των ιστορικών τεκμηρίων όπου κάποιοι τα αναζητούν και τα επισημοποιούν ως πνευματικό δικαίωμα το ερώτημα παραμένει…

Τελικά η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες;

Η απάντηση όταν το ανέφερε στη Βουλή ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος ανέφερε: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και τη Δύση

Είναι προφανές ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χρησιμοποίησε το «ανήκω» με την έννοια «είμαστε μέρος της Δύσης».

Επίσης προφανές, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου το χρησιμοποίησε με τη δεύτερη έννοια, δηλαδή η Ελλάδα είναι περιουσία των Ελλήνων.

Σήμερα μπορούμε να συνομολογήσουμε ότι και οι δύο ιστορικά δικαιώθηκαν.

Πρακτικά και το ανήκομεν στην Δύση αποδείχθηκε κήβδιλο νόμισμα αλλά και το η περιουσία της Ελλάδας ανήκει στους Έλληνες απεδείχθη περίτρανα ότι είναι …όνειρο απατηλόν και ξεσκέπαστο σε θερινή σιέστα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑