Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 13th, 2024 | by fileto

0

Πολύ υψηλά ποσοστά bulling στα σχολεία της ΑΜ-Θ

Το 31,9% των παιδιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ δηλώνει ότι δέχθηκε Bulliyng από συμμαθητές του κατά την χρονική περίοδο 2023-2024

  • Χτυπάει καμπανάκι έρευνα από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, ήταν η Πανελλήνια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού – Bullying. Αρκετά ήταν τα σχολεία εκείνα, τα οποία τίμησαν την ημέρα αυτή με πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων στη Δράμα.

Παρ’ όλο που σήμερα στις μέρες μας γίνονται πολλές ενημερωτικές δράσεις, τα στοιχεία παραμένουν απογοητευτικά. Σύμφωνα με μια πανελλαδική έρευνα για το Bullying που έδωσε στη δημοσιότητα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το 2023 – 2024:

– 1 στα 3 παιδιά σε όλη την χώρα, δηλώνει ότι έχει δεχθεί Bullying.

– 1 στα 3 παιδιά που δηλώνει ότι ξοδεύει πολλές ώρες σε οθόνες ημερησίως, βιώνει σχολικό εκφοβισμό.

– 1 στα 4 παιδιά, αισθάνεται πώς το σχολείο δεν του μαθαίνει να μην εκφοβίζει τους συμμαθητές τους.

– 100% των παιδιών θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, επιλέγοντας την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Κέντρο για τη Βία και το Εκφοβισμό – Bulliyng του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό, κάθε δύο μέρες γίνεται μια συμβουλευτική σε παιδιά (σύνολο 252 παιδιά). Επίσης, έχουμε αύξηση 47% στον αριθμό των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν σε παρεμβάσεις πρόληψης για θέματα βίας, ενώ για κάθε σχολική ημέρα, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις πρόληψης σε 230 μαθητές και μαθήτριες.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, όπου το 31,9% των παιδιών δέχεται Bulliyng από συμμαθητές του κατά την περίοδο 2023-2024.

Υψηλότερο ποσοστό παιδιών που φοιτούν στο Γυμνάσιο, αναφέρουν πώς αισθάνονται ότι τους εκφοβίζουν οι συμμαθητές τους, συγκριτικά με το ποσοστό παιδιών όπου αναφέρουν το ίδιο και φοιτούν στο Δημοτικό ή στο Λύκειο.

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και της σχολικής βίας, απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πιστοποίησης κατά του Εκφοβισμού που παρουσίασε «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Μια πιστοποίηση, αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας κοινωνικών επιστημόνων από πολλές χώρες της Ευρώπης, μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού (European Antibullying Network – ΕΑΝ) και της EUROCERT, που αποτελεί διεθνή καινοτομία για την αντιμετώπιση αυτού του πολύπλοκου φαινομένου.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η κα. Ιωάννα Χαρδαλούπα, Ψυχολόγος και Συντονίστρια του Κέντρου για τη Βία και τον Εκφοβισμό, «Παιδιά καλούν καθημερινά στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056. Τo 2023, καλούσε 1 παιδί κάθε 2 ημέρες για να λάβει ψυχολογική υποστήριξη για θέματα που αφορούν περιστατικά κακοποίησης, βίας ή οτιδήποτε άλλο θίγει τα βασικά δικαιώματα των παιδιών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, το 2023 ενημερώθηκαν περίπου 30.000 παιδιά από σχολεία που συνεργαζόμαστε πανελλαδικά».

Τι μπορείτε να κάνετε:

Εάν δέχεσαι Bullying – Μάθε τι είναι bullying – Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι – Κάνε ξεκάθαρα τα συναισθήματά σου και στο άτομο που σου ασκεί bullying αν νιώθεις ότι μπορείς. – Ζήτησε βοήθεια από ψυχολόγο και τη Γραμμή 1056 πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις.

Εάν ασκείς Bullying – Σκέψου τι σε ωθεί στο να κάνεις κάτι τέτοιο – Προσπάθησε να μπεις στη θέση του άλλου παιδιού – Αν κάτι σε πιέζει, μοιράσου το, μη βγάζεις τα συναισθήματά σου στους άλλους – Εάν είσαι μάρτυρας ενός περιστατικού Bullying – Δεν είσαι καρφί αν μιλήσεις – Σκέψου πώς θα ένιωθες αν ήσουν εσύ στη θέση του παιδιού που υφίσταται bullying – Αν έχεις οικειότητα, μίλα στο παιδί που δέχεται bullying – Αφού μοιραστείς την πληροφορία σε κάποιον που εμπιστεύεσαι, να θυμάσαι ότι θα το διαχειριστούν εκείνοι.

Εάν είστε γονείς – Μη νιώθετε ντροπή αν το παιδί σας δέχεται ή ασκεί bullying – Σημασία έχει, αν το παιδί σας δέχεται bullying, να το βοηθήσετε να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση – Ηρεμήστε, μην αντιδράτε με θυμό – Ακούστε τι έχει να πει το παιδί σας, εξηγήστε του ότι δε φταίει – Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς – Αν μάθετε ότι το παιδί σας ασκεί bullying, συζητήστε μαζί του, εξηγήστε του πως οι πράξεις του βλάπτουν κάποιο άλλο παιδί

Εάν είστε εκπαιδευτικοί – Ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να πλαισιώσετε ένα παιδί – Μην αδιαφορείτε, μπορείτε και πρέπει να κάνετε κάτι, έχετε ευθύνη – Φροντίστε να ενημερώσετε τα παιδιά για το τι είναι bullying – Μη στοχοποιείτε τα παιδιά, δεν υπάρχει «θύμα» και «θύτης» – Ενημερώστε τους γονείς για το bullying, προσεγγίστε τους γονείς των παιδιών που εμπλέκονται στο περιστατικό – Να είστε κοντά στα παιδιά και να δημιουργείτε κλίμα εμπιστοσύνης ώστε να υπάρχει προθυμία να ανοιχτούν τα παιδιά και να έχετε θετική επιρροή πάνω τους – Συμβουλευτείτε την τηλεφωνική γραμμή 1056.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΡΑΜΑΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑