Άποψη - Γνώμη

Published on June 18th, 2022 | by fileto

0

Κι όμως υπάρχει γιορτή του Αγίου Μνημονίου

Κάθε Πέμπτη 16 Ιουνίου γιορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Μνημονίου. Τυχαίο ή σύμπτωση μπορεί όχι την ίδια μέρα από το ακριτικό Καστελόριζο ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου γνωστός και ως ΓΑΠ, να μην ανακοίνωνε ότι η χώρα μπαίνει στα μνημόνια, αλλά υπάρχει μια σύμπτωση με τον πρώην πρωθυπουργό!

Το ακόμη πιο φοβερό είναι ότι την ίδια μέρα έχει γενέθλια και ο ΓΑΠ!

Για την εορτή πρώτα του αγίου, ο Άγιος Μνημόνιος ήταν επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου και χειροτόνησε διάκονο τον Άγιο Τύχωνα,

Στα συναξάρια δεν απαντώνται περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή του Αγίου Μνημονίου, εκτός του ότι γίνεται αναφορά σ’ αυτόν στη βιογραφία του Αγίου Τύχωνα.

Η φοβερή αυτή σύμπτωση δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους λάτρεις της καζούρας και φυσικά την μέρα αυτή δεν λείπουν και τα χιουμοριστικά σχόλια ότι αυτή τη μέρα θα έπρεπε να γιορτάζει και η Ελλάδα, λόγω των… τριών μνημονίων που «κουβαλούσε» λόγω της κρίσης χρέους.

Να θυμηθούμε τι συνέβη στο ακριτικό Καστελόριζο, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προγραμματίσει να το επισκεφθεί την Παρασκευή 23 Απριλίου του 2010, για θέματα… περιφερειακής ανάπτυξης.

Μια μέρα πριν, την Πέμπτη 22 Απριλίου, συγκαλείται άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, υποτίθεται για θέματα αποκρατικοποιήσεων. Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός θέλει να ανιχνεύσει τις προθέσεις των μελών της κυβέρνησης αναφορικά με την υποβολή αίτησης για την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Έπειτα από τέσσερις ώρες σύσκεψης λαμβάνει το «πράσινο φως» και ετοιμάζεται η σχετική επιστολή.

«Πρόεδρε, να ακυρώσουμε το ταξίδι;» τον ρωτούν οι συνεργάτες του. «Γιατί να το ακυρώσουμε; Η ζωή συνεχίζεται» απαντά εκείνος. «Θα κάνω το διάγγελμα από το Καστελόριζο». Ετσι, την ημέρα της ονομαστικής εορτής του ο πρωθυπουργός φοράει μια μοβ γραβάτα στο πνεύμα των περιστάσεων και έχοντας ως φόντο το ηλιόλουστο μαγευτικό λιμανάκι του Καστελόριζου, με τα πολύχρωμα κεραμόσκεπα σπιτάκια, στέκεται μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης προκειμένου να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό τα κακά μαντάτα, που θα αποτελούσαν την έναρξη μίας δεκαετίας συνεχούς δοκιμασίας των οικονομικών, θεσμικών, κοινωνικών, πολιτικών και κυρίως ηθικών αντοχών μας…

Και τα λέμε όλα αυτά μια και πριν από μερικές μέρες η χώρα βγήκε από την ασφυκτική επιτήρηση 12 χρόνια μετά, αλλά όχι χωρίς καθόλου επιτήρηση μια και έχει ακόμη χρεωστούμενα προς την Τρόικα!

Μια που η «Σύμη» είναι ένα ακόμη αγαπημένο μέρος του ΓΑΠ, όπου κάνει κάθε χρόνο και την σύναξή του, να θυμήσουμε ότι το 2015 ο Αμερικανός νομπελίστας, Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του «Συμποσίου της Σύμης» που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα (;), άσκησε δριμεία κριτική στο τρίτο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Όπως είπε τότε, το τριετές πρόγραμμα είναι οικονομικά άθλιο και ασυνάρτητο και πως «δεν είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός που οδηγεί σε ευμάρεια, αλλά ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το νέο πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει καθώς «η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει.

Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μην σχεδιάζεται με το πιστόλι στο κρόταφο άλλα με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα».

«Η δική μου ερμηνεία» έλεγε ο Τζόσεφ Στίγκλιτς «είναι ότι οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστη. Αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά».

Ο κ. Στίγκλιτς τάχθηκε τότε υπέρ μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως είχε προτείνει το ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη τη γερμανική θέση για την πολιτική της λιτότητας και καταφέρεται εναντίον της τρόικα υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργήσει τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις.

Και τα χρόνια πέρασαν και οι Έλληνες πήγαν στον ψυχίατρο να γιατρέψουν τις πληγές τους, κάποιοι αυτοκτόνησαν και κάποιοι έκαναν καριέρες με την στάση που πήραν προ και μετά εξουσίας για το θέμα των μνημονίων.

Και ήρθε η στιγμή να τα αποχαιρετήσουμε και πανηγυρίζει η κυβέρνηση που πλέον περάσαμε τον κάβο, όπως μας είχε πει το 2019 και ο Τσίπρας!

Μάλιστα ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι: “Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 δρομολόγησε και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία” υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας “αδιανόητη την προσπάθεια της κυβέρνησης να καρπωθεί την ιστορική επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”.

Φυσικά ουδέν σχόλιον μια και όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα… και ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση αυτή η οποία σημειώνουμε χτίστηκε με κορμιά και ποτίστηκε με αίμα!

Του Αγίου Μνημονίου ήταν την Πέμπτη 16 Ιουνίου και ο άνθρωπος που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια, έφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την τρόικα στη χώρα μας, χαντακώνοντας την Ελλάδα, είχε γενέθλια και κλείνει τα 70, αποκτώντας πρόσφατα και βηματοδότη σύμφωνα με την δική του ανάρτηση.

Στο διαδίκτυο έχει κυκλοφορήσει βίντεο με τον Γιώργο Παπανδρέου (τον άνθρωπο που κατάφερε να διαλύσει και το ΠΑΣΟΚ), να είναι σε εορταστική διάθεση και να γρατζουνάει την κιθάρα του τραγουδώντας το «Καλημέρα Ήλιε» στην μητέρα του, Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Τι να πει κανείς στα τραγούδια, τους χορούς και μνημόνια, πάντα πρώτος ήταν ο ΓΑΠ! Κι έτσι θα μείνει στην ιστορία! 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑