Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 16th, 2023 | by fileto

0

ΠΡΟΣΟΧΗ στους απατεώνες συστήνει η Αστυνομία ΑΜΘ

Ενημερώστε φίλους και συγγενείς σας ώστε να μην «πέσουν» θύματα των απατεώνων

H Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών στις περιοχές δικαιοδοσίας της υπενθυμίζει στους πολίτες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και παραθέτει χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δράστες:

  • επικοινωνούν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και επαγγελματίες προσποιούμενοι τους πελάτες και με το πρόσχημα της κατάθεσης προκαταβολής για παροχή υπηρεσιών ή αποπληρωμής οφειλών, αποσπούν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς (κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας) και στη συνέχεια μεταφέρουν χρήματα από τους λογαριασμούς των παθόντων.
  • προσπαθούν να πείσουν πολίτες για την καταβολή χρημάτων, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).
  • στέλνουν μηνύματα (email, SMS) που υποτίθεται ότι αποστέλλονται από τραπεζικά καταστήματα, τα οποία περιέχουν κάποιο σύνδεσμο (link) και παρακινούν τους πολίτες να τον ακολουθήσουν, οδηγώντας τους σε ψεύτικη ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτές των τραπεζών. Στη συνέχεια ζητούν την καταχώρηση προσωπικών τραπεζικών στοιχείων, τα υποκλέπτουν μόλις συμπληρωθούν και αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών, μεταφέροντας σε άλλους λογαριασμούς χρηματικά ποσά.

Συνεπώς, για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά, συμβουλεύουμε τους πολίτες:

  • Να μην καταχωρείτε προσωπικά τραπεζικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links).
  • ΜΗΝ δίνετε ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής σας κάρτας και του λογαριασμού που διατηρείται σε ηλεκτρονική εφαρμογή της τράπεζας.
  • Να πληκτρολογείτε οι ίδιοι την ηλεκτρονική διεύθυνση ( URL ) των τραπεζικών ιδρυμάτων για την είσοδο στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας και να μην εισάγεται ποτέ τα προσωπικά τραπεζικά σας στοιχεία σε ηλεκτρονική διεύθυνση ( URL ) του συνδέσμου που σας αποστέλλουν, καθώς δεν είναι ίδια με τη γνήσια διεύθυνση της ιστοσελίδας του εκάστοτε Τραπεζικού Ιδρύματος.
  • Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για ανάγκη συγγενικού ή γνωστού σας προσώπου, επικοινωνήστε τηλεφωνικά οι ίδιοι μαζί του, ώστε να επιβεβαιώσετε τα όσα επικαλούνται αυτοί που σας κάλεσαν.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑