Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 14th, 2022 | by fileto

0

Επερώτηση Κατσιμίγα για τις πλημμύρες σε Τυχερό-Θυμαριά

Επερώτηση με θέμα: “Στον αέρα για ακόμη μια φορά, τα έργα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στον κάμπο Τυχερού – Θυμαριάς – Φυλακτού στον Έβρο”, υπέβαλε η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Βασίλειο Δελησταμάτη και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου κ. Δημήτριο Πέτροβιτς.

Την επερώτηση, η οποία θα αναπτυχθεί σε επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Π.Ε. Ροδόπης Χρήστο Χατζηπέμου,  συνυπογράφουν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Έβρου Νίκος Αργυρίου και ο Επικεφαλής της Παράταξης και Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης Κώστας Κατσιμίγας.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Στον αέρα για ακόμη μια φορά, τα έργα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στον κάμπο Τυχερού – Θυμαριάς – Φυλακτού στον Έβρο.

Ο κάμπος Τυχερού – Θυμαριάς – Φυλακτού, τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα πλημμυρίσει όχι από την θραύση αναχωμάτων στον Έβρο ποταμό, αλλά από τα νερά που κατεβάσει σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων το ρέμα Σαράντη.

Έτσι και φέτος εξαιτίας των βροχών της 1ης Φεβρουαρίου 2021, έσπασε και πάλι το ανάχωμα στο ρέμα Σαράντη καθώς και στην παράλληλη αποστραγγιστική τάφρο σε πέντε σημεία στο ύψος του χωριού Θυμαριά και ταυτόχρονα λόγω των υδάτων «έκλεισε» και η εθνική οδός και κόπηκε στα δύο (για άλλη μια φορά) ο νομός Έβρου. 

Η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ με συνοπτικές διαδικασίες μερίμνησε αρχικά για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην εθνική οδό και μέσω μίσθωσης μηχανημάτων προσπάθησε να αποκαταστήσει και τις θραύσεις στο ρέμα.

Από τα πέντε σημεία που είχε σπάσει το ρέμα και η αποστραγγιστική τάφρος αποκαταστάθηκαν μόνο τα δύο από τα πέντε σημεία! Έτσι τρία από τα σημεία θραύσεων παρέμειναν ανοικτά όπως επανειλημμένα κατήγγειλε ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Τυχερού.

Όπως ήταν επόμενο, η μη αποκατάσταση, έστω και πρόχειρα, των βλαβών που είχε προξενήσει η θεομηνία της 1/2/2021, είχε ως εύλογο αποτέλεσμα, με την πρώτη έντονη βροχόπτωση, να πλημμυρίσει εκ νέου ο κάμπος Τυχερού και Θυμαριάς. Έτσι οι δυνατές βροχές της περιόδου των Χριστουγέννων πλημμύρισαν και πάλι τον κάμπο, καθώς το ρέμα Σαράντη ήταν ήδη ανοικτό σε τρία σημεία και αδυνατούσε στοιχειωδώς να συγκρατήσει μέσα στην κοίτη του τον όγκο των υδάτων.

Την νέα πλημμύρα στον κάμπο Τυχερού έσπευσε να «διασκεδάσει» στις 30/12/2021 η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, εκδίδοντας, εν μέσω των εορτών και με τον κάμπο πλημμυρισμένο, δελτίο τύπου με το οποίο ανακοίνωσε ότι υπεγράφη – επιτέλους μετά από αδικαιολόγητη τουλάχιστον τρίμηνη καθυστέρηση – η σύμβαση εκτέλεσης του έργου  «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΜΠΟΥ ΘΥΜΑΡΙΑΣ ΤΥΧΕΡΟΥ ΦΥΛΑΧΤΟΥ» ποσού 1.374.297,72 (με ΦΠΑ) που ΘΑ λύσει – υποτίθεται – το πρόβλημα των πλημμυρών από το ρέμα Σαράντη, στο απώτερο μέλλον.

Την ίδια στιγμή η Δνση Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Έβρου εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους αγρότες της περιοχής να μην πλησιάζουν τα αναχώματα τα Έβρου ποταμού (προφανώς με τις βάρκες τους στον ήδη πλημμυρισμένο κάμπο) καθώς επίκειτο ο κίνδυνος θραύσης και του κυρίου αναχώματος του Έβρου ποταμού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η Διοίκηση της Περιφέρειας:

Γιατί δεν προχώρησε από το καλοκαίρι ακόμη στην αποκατάσταση όλων των ρηγμάτων στο ρέμα Σαράντη και την αποστραγγιστική τάφρο;  Δεν το γνώριζε; Δεν διέθετε τους πόρους; 

Γιατί δεν προχώρησε στην αποκατάσταση του συνόλου των ρηγμάτων των αναχωμάτων στο ρέμα Σαράντη ακόμη κι όταν της επισημάνθηκε από το ΤΟΕΒ Τυχερού, άμεσα, όπως είχε δυνατότητα λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, παρά προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αναζητώντας την έγκριση νέας «μίσθωσης μηχανημάτων»; Δεν σκέφθηκε η Διοίκηση ότι η ολιγωρία της μπορεί να εκθέσει τον κάμπο του Τυχερού της Θυμαριάς του Φυλακτού σε πλημμυρικά φαινόμενα, και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και τις περιουσίες τους, για άλλη μια φορά σε κίνδυνο;

Για την ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ αντιμετώπιση του προβλήματος ανακοίνωσε η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ την υπογραφή της σύμβασης του έργου «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΜΠΟΥ ΘΥΜΑΡΙΑΣ ΤΥΧΕΡΟΥ ΦΥΛΑΧΤΟΥ».

Παρέλειψε όμως να δηλώσει ότι λόγω δικής της ολιγωρίας κι ευθύνης υπέγραψε επίσης συμβάσεις μίσθωσης μηχανημάτων έργου με χειριστή συνολικού ύψους 93.694,40€ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΓΜΑΤΩΝ ΦΘΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΜΕΙΩΣΕΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΧΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΔΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ 1ης  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021» μόλις στις 23 και 24/12/2021. Φυσικό ήταν ότι οι τα μηχανήματα έργου που μισθώθηκαν τις παραμονές των Χριστουγέννων, δεν μπόρεσαν και ούτε θα μπορούσαν να παράσχουν έργο θωράκισης κι αποκατάστασης των αναχωμάτων του ρέματος. Άλλωστε καλούνται να εκτελέσουν το έργο που τους έχει ανατεθεί μέχρι και το Μάρτιο του 2022!

Τι έχει η Διοίκηση να δηλώσει προς τους αγρότες που έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια τους εξαιτίας της αδράνειας της;

Οι επερωτώντες

Χρήστος Χατζηπέμου

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης

Νίκος Αργυρίου

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Έβρου

Κώστας Κατσιμίγας

Επικεφαλής / Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑