Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 7th, 2022 | by fileto

0

Μεταβιβάστηκε σε ιδιώτη το Λιμάνι της Καβάλας…

Η «International Port Investments Kavala» ανακηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ως προτιμητέος επενδυτής για την υποπαραχώρηση του λιμένα «Φίλιππος Β΄» στην Καβάλα. Ειδικότερα, πρόκειται για την ανάληψη του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα «Φίλιππος Β΄» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας.

Το οικονομικό αντάλλαγμα για την υποπαραχώρηση ανέρχεται σε περίπου 33,9 εκατ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της υποπαραχώρησης, ο υποπαραχωρησιούχος καλείται να υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 36 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών βαριάς συντήρησης.

Οι υποχρεωτικές επενδύσεις περιλαμβάνουν την υποχρέωση του επενδυτή να κατασκευάσει κτίρια για την εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό σταθμό, σύμφωνα με την πρόταση προμελέτης κτιρίων στέγασης υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ και τις προδιαγραφές της σύμβασης υποπαραχώρησης. Επιπρόσθετα, ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκπόνησης μελέτης αναδάσωσης της περιοχής της Άσπρης Άμμου, της υλοποίησης του έργου της αναδάσωσης, σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη και εξίσου σημαντικό, τα έργα συντήρησης, καθαρισμού, προστασίας και φύλαξης της ανωτέρω περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της υποπαραχώρησης.

Τέλος, οι περαιτέρω επενδύσεις στις οποίες θα προχωρήσει ο υποπαραχωρησιούχος, αφορούν σε προμήθεια νέου εξοπλισμού, αντικατάσταση εξοπλισμού, υποδομές- ανωδομές, λογισμικό, hardware κ.ά.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση υποπαραχώρησης θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η υποπαραχώρηση του λιμένα «Φίλιππος Β΄» περιλαμβάνει:

-τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,

-μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,

-τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη,

-την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων), και

-συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ο λιμένας «Φίλιππος Β΄» μπαίνει πλέον σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά μέσα από τον διεθνή δημόσιο διαγωνισμό που διενήργησε το Ταμείο, με την υποπαραχωρησιούχο κοινοπραξία «International Port Investments Kavala», η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group- EFA Group- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, να δεσμεύεται για σειρά επενδύσεων για την ανάπτυξή του.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑