Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 11th, 2022 | by fileto

0

ΝΕΟ ΜΑΥΡΟ ΡΕΚΟΡ: 21 μέρες καίγεται το Παπίκιο!

Στην 21η ημέρα πέρασε η πυρκαγιά στο Παπίκιο όρος στην οροσειρά της Ροδόπης με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τους ηρωικούς εθελοντές να συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Λόγω του μικροκλίματος που δημιουργείται, της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους και της χλωρίδας η φωτιά καίει πρώτα τη χαμηλή βλάστηση του βουνού και στη συνέχεια θεριεύει. Στα πιο απρόσιτα σημεία επιχειρούν πυροσβέστες που αναγκάζονται για κάνουν πεζοπορία για πολλές ώρες, εθελοντές με αλυσοπρίονα.

Εύφλεκτα υλικά

Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής που γνωρίζουν τα κατατόπια και όλο αυτό το διάστημα μαζί με τις εθελοντικές ομάδες κάνουν παράλληλη προσπάθεια καθαρισμού του δάσους από διάφορα εύλεκτα αντικείμενα που προφανώς έχουν αφήσει στο πέρασμα τους πρόσφυγες ή και παράνομοι μετανάστες.

Οπως είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν για πρώτη φορά και μετά από 20 ημέρες καταστροφικής πυρκαγιάς και ηρωικών προσπαθειών των πυροσβεστικών δυνάμεων γίνεται η εκτίμηση πως η πυρκαγικά έχει οριοθετηθεί. «Ναι έχει οριοθετηθεί η φωτιά αλλά δεν έχει σβήσει. Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο μέτωπο αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές διάσπαρτες εστίες που συνεχίζουν να καίνε και να αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για μία μεγάλη αναζωπύρωση». Μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στα απόκρημνα σημεία του Παπίκιου όρουςΜεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στα απόκρημνα σημεία του Παπίκιου όρους

«Είναι στο βουνό για εβδομάδες»

«Παραμένουν στο μέτωπο και συντονίζουν επιτελικά οι Αρχιπύραρχοι, Νικόλαος Αθάνατος και Κωνσταντίνος Κούκκουρας. Τους ευχαριστούμε πολύ όλους, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, τους κυνηγούς. Όλοι είμαστε στο πλευρό τους. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι στο βουνό για εβδομάδες. Εδώ και μέρες δίνουν τεράστια μάχη. Το Κέντρο Διαχείρησης Οχημάτων και Πόρων μεταφέρθηκε από τον οικισμό Μίσχου στον οικισμό Θάμνα του δήμου Ιάσμου. Υφίσταται ένα ενεργό μέτωπο στα Βορειοανατολικά του Φυλακίου Μαχαίρα. Βόρεια του οικισμού Μίσχου οριοθετήθηκαν όλα τα ενεργά μέτωπα», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ιάσμου.

Συνάντηση με Στυλιανίδη για μέτρα στήριξης

Ο Οντέρ Μουμίν τις επόμενες ημέρες θα κάνει απολογισμό της καταστροφής που έχει γίνει στην περιοχή, ενώ σήμερα 11/11 θα βρεθεί εκτάκτως στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη με τον οποίο θα συζητήσουν τα μέτρα ανάκαμψης και φυσικά θα ζητήσει βοήθεια ώστε να προστατευτεί το παρθένο δάσος που έχει απομείνει και φυσικά να αποκατασταθεί το περιβάλλον που καταστράφηκε.

Ωστόσο πυροσβέστες, εθελοντές και κυνηγοί που επιχειρούν στα απόκρυμνα και απόμακρα σημεία του τεράστιου ορεινού όγκου που φλέγεται τις τελευταίες 21 ημέρες λένε πως οι συνεχείς αναζωπυρώσεις οφείλονται βέβαια στην ανομβρία αλλά και στα πολλά εύλεκτα υλικά που υπάρχουν από πρόχειρους καταυλισμούς λαθρομεταναστών και προσφύγων οι οποίοι ακολουθούν τα ορεινά και δύσβατα μονοπάτια για να διασχίσουν τη Θράκη και να περάσουν μέσω Βουλγαρίας σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και από εκεί στην Ευρώπη.

Πολλά αυτοκίνητα γέμισαν από τα σκουπίδια που μαζεύτηκαν από το δάσος

Είναι εντυπωσιακές οι φωτογραφίες με αγροτικά αυτοκίνητα που είναι φορτωμένα με σκουπίδια σε ένα δάσος που θεωρείται παρθένο που ακόμα και οι κάτοικοι των κοντινών ορεινών χωριών της Ροδόπης αποφεύγουν να επισκεφθούν.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, το μεγαλύτερο τμήμα της περιμέτρου της πυρκαγιάς έχει ελεγχθεί. Στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 31 υδροφόρα οχήματα, 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με τη συνδρομή του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μηχανήματα έργου για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Μεγάλη ζημιά σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Με βάση τα διανυσματικά δεδομένα που εκδόθηκαν από το Copernicus Emergency Mapping Service (EMS), η συνολική καμένη έκταση μέχρι το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 08:43 ήταν 20.162 στρέμματα. Τα 16.960 στρέμματα αντιστοιχούσαν στην Ελλάδα και τα 3.202 στρέμματα στη Βουλγαρία. Την τελευταία εβδομάδα που υπήρξε και η μεγάλη αναζωπύρωση εκτιμάται πως η συνολική ζημιά στο παρθένο δάσος σε Ελλάδα και Βουλγαρία θα αγγίξει τα 25.000 στρέμματα.

Η εικόνα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) διακρίνεται η περίμετρος της καμένης έκτασης που αντιστοιχεί στην Ελλάδα (μπλε περίγραμμα) και στη Βουλγαρία (πράσινο περίγραμμα)Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ (ΕΠΑΔΑΠ) ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΜΕΝΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΜΠΛΕ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ) ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ)

Εκτίμηση μετά το σβήσιμο

Η ολοκληρωμένη χαρτογράφηση της καμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί από το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ), όταν υπάρχουν διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες (Sentinel-2) χωρίς σύννεφα και ενεργά μέτωπα. Στην εικόνα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) διακρίνεται η περίμετρος της καμένης έκτασης που αντιστοιχεί στην Ελλάδα (μπλε περίγραμμα) και στη Βουλγαρία (πράσινο περίγραμμα), σύμφωνα με τα διανυσματικά δεδομένα του Copernicus EMS στις 5/11/2022.

πηγη: ΕΘΝΟΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑