Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 23rd, 2022 | by fileto

0

Τι θα συμβεί εάν κάποιος θελήσει να επιβουλευτεί τη χώρα…

Ολοκληρώθηκε η ελληνοαμερικανική τακτική άσκηση «Ολυμπιακή Συνεργασία»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ελληνοαμερικανική τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων επιπέδου τακτικού συγκροτήματος Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων με την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 22» / «OLYMPIC COOPERATION – 22».

Κατά την διάρκεια της άσκησης, η οποία εξελίχθηκε  με χρήση πραγματικών πυρών και συστημάτων εξομοίωσης τακτικής εμπλοκής,  επεκτάθηκε σε σύνθετα αντικείμενα επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων, με εμπλοκή αεροσκαφών F-18 και F-16, ελικοπτέρων kiowa και apache, άρματα abrams και leopard και παρακολούθησαν ο Στρατηγός Διοικητής του Δ΄Σώματος Στρατού Ιωάννης Τσιόπλος, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Άγγελος Χουδελούδης, ο Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων, Συνταγματάρχης Ricardo Turner.

«Η άσκηση συνεργασίας δυνάμεων κυρίως από Ελλάδα και Αμερική δείχνει το επίπεδο που έχει επιτευχθεί μετά από σκληρή δουλειά πολλών μηνών στο επιχειρησιακό πεδίο, με τη χρήση των συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας, σε όλα τα επίπεδα»,  δήλωσε ο Αμερικανός  Στρατιωτικός Ακόλουθος,  Συνταγματάρχης Nathan Mann

Ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Άγγελος Χουδελούδης μετά την ολοκλήρωση της άσκησης συνεργασίας δήλωσε:

«Στο πεδίο ασκήσεων του Πετροχωρίου στην Ξάνθη  παρακολουθήσαμε μια  σύνθετη άσκηση συνεργασίας των  Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων με τεθωρακισμένα, αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Με τα αποτελέσματα της άσκησης δείξαμε σε μεγάλο  βαθμό, εδώ σε έναν περιορισμένο χώρο, τις δυνατότητες και τις επιχειρησιακές ικανότητες  που μέσα από τη συνεργασία έχουμε αναπτύξει.

Είναι δεδομένο ότι όλοι ευχόμαστε να μη χρειαστεί να αναπτυχθούν οι δυνάμεις σε πραγματικά γεγονότα, αλλά καταδεικνύεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο, το τι θα συμβεί εάν κάποιος θελήσει να επιβουλευτεί τη χώρα και τη συμμαχία».

Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του πλέγματος των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (ΤΣ ΕΜΑ), «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-22»/ «OLYMPIC COOPERATION-22», με τη συμμετοχή τμημάτων της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας ( XXV TΘΤ «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ- ΕΦΕΣΟΣ»), της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 A/M ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»), της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ»), της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙ ΤΘΤ «ΠΙΝΔΟΣ»), της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ») και της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού (7η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ ««ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ»), ένα ζεύγος αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ζεύγος F-18 της Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν τμήματα της 101st Airborne Division των ΗΠΑ. Με καθεστώς Παρατηρητή συμμετείχαν η Αίγυπτος και η Κύπρος.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Τσέπελης. Από αμερικανικής πλευράς παρακολούθησαν την άσκηση ο Πρόξενος Isaac Hansen – Joseph ως εκπρόσωπος της Γενικής Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα Col Nathan Mann και ο Col Ricardo Turner ως εκπρόσωπος του Διοικητή της 101st Airborne Division.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο της διμερούς επιχειρησιακής συνεργασίας καθώς και η ενίσχυση των δεσμών των ασκούμενων τμημάτων των δύο χωρών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑