Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 2nd, 2023 | by fileto

0

Η Σαμοθράκη τον χειμώνα

ΘΑΥΜΑΣΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ LIFO… ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΠΟΓΛΟΥ

Έρχεται το Σάος μέσα απ’ τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και οι νησιώτες περιμένουν. «Είστε οι μόνοι άγνωστοι στο νησί μας», έλεγαν οι ντόπιοι για να μας καλωσορίσουν, ενώ περίμεναν να τους δώσουμε μια λογική απάντηση στο τι γυρεύουμε, μήνα Ιανουάριο, στο νησί τους.

Η Σαμοθράκη το χειμώνα είναι έτσι όπως την φαντάζεσαι. Πολύτροπη, άγρια, απρόσιτη και επιβλητική.

Λίγοι θα ταξιδέψουν χειμώνα στη Σαμοθράκη, μα όσοι το κάνουν θα δουν τον πίνακα «Four seasons in one head» του Arcimboldo, να ζωντανεύει μπροστά τους.

Προετοιμάσου. Ξέχνα την αδαμιαία περιβολή, πάρε χοντρά ρούχα. Τα Θέρμα δεν είναι γεμάτα τα βράδια από μουσικούς και μπύρες, το σκοινί που παίρναμε φόρα και κάναμε βουτιές στη Γριά Βάθρα, έχει καιρό να πιαστεί από ανθρώπινο χέρι και το κάμπινγκ είναι άδειο. Έμειναν μόνο μερικές σκηνές τυλιγμένες με νάιλον που γράφουν «free to use it».

Οι καλοκαιρινές διαφωνίες για το αν η Σαμοθράκη είναι εναλλακτικός προορισμός ή όχι, για το αν θα πρέπει να υπάρχει free camping ή όχι, σταματούν μόλις πιάσουν οι πρώτες ανεμοζάλες της θάλασσας.

Ο χειμώνας εδώ είναι δύσκολος και τα μποφόρ στήνουν τρικούβερτο γλέντι. Οι ντόπιοι το χειμώνα μένουν στην Καμαριώτισσα και στη Χώρα για να προστατευθούν από τις άγριες καιρικές συνθήκες.

Τι με κάνει να νιώθω ελεύθερος; Το να ανεβαίνω στο βουνό και να καταλαβαίνω πόσο ασήμαντος είμαι. Με στοιχειώνει η σιωπή των βράχων, δεν ξέρω πώς να σας το εξηγήσω.

Το νησί συχνά απομονώνεται από την απέναντι στεριά, κάθε φορά που οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές για τον απόπλου του μοναδικού πλοίου, με το οποίο γίνεται ο ανεφοδιασμός του νησιού σε τρόφιμα και φάρμακα.

Συνήθισε το αυτί των κατοίκων να υπολογίζει τη δύναμη των ανέμων και το θυμό τους, συνήθισαν να βλέπουν τα σύνορά τους, τη θάλασσα.

Στα ελάχιστα εναπομείναντα ανοιχτά τσιπουράδικα του λιμανιού, οι κάτοικοι τρώνε μεζέδες και περιμένουν το πλοίο «Σάος» να έρθει, μήπως και φέρνει κανένα νέο από τον υπόλοιπο κόσμο.

φωτο: Θοδωρής Κονδάκης

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ…

Η Σαμοθράκη τον χειμώνα: Πολύτροπη, άγρια, απρόσιτη και επιβλητική | LiFO


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑