Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 16th, 2022 | by fileto

0

Καταδικάστηκαν οι γιατροί για τον θάνατο του 24χρονου…

Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα, καταδικάστηκε ο γιατρός που τοποθέτησε τον γαστρικό δακτύλιο στο στομάχι του 24χρονου, ενώ ο χειρούργος που τον επέβλεπε μετεγχειρητικά στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, τιμωρήθηκε σε 20 μήνες με αναστολή.

Οι δύο γιατροί αντιμετώπιζαν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Νωρίτερα, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, καθώς όπως υποστήριξε επέδειξαν αμέλεια. «Ο πρώτος (ο γιατρός που τοποθέτησε τον δακτύλιο) επέδειξε ολιγωρία. Και οι δύο επέδειξαν αμέλεια στην άσκηση των ιατρικών τους καθηκόντων. Δεν αξιολόγησαν τα εργαστηριακά ευρήματα για ύπαρξη περιτονίτιδας, αρκέστηκαν στην χορήγηση αντιβίωσης», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η ίδια, πρότεινε αρχικά 5 έτη φυλάκιση για τον πρώτο κατηγορούμενο και 20 μήνες φυλάκιση για τον δεύτερο. Την ίδια στιγμή, για τον πρώτο κατηγορούμενο απέρριψε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου σύννομου βίου λόγω της αμετάκλητης καταδίκης (υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη καταδικαστεί σε 3 χρόνια με αναστολή, για τον θάνατο 41χρονης μετά από ακριβώς την ίδια επέμβαση), πρόταση που έγινε δεκτή.

Σχετικά με το ίδιο ελαφρυντικό, για τον δεύτερο, πρότεινε την αποδοχή του, κάτι που υιοθέτησε και η έδρα.

Μάλιστα, στο άκουσμα της αγόρευσης ενός δικηγόρου, η θεία του θύματος ξέσπασε με αποτέλεσμα να οδηγηθεί εκτός της αίθουσας, μαζί με τον πατέρα του θανόντα. «Τόσοι γιατροί και περιμένατε από έναν ψαρά να σώσει το παιδί;», φώναξε η θεία.

Δικαίωση για την οικογένεια

Ο πατέρας του θάνατος, μετά τη λήψη της απόφασης, προέβη σε δηλώσεις έξω από το δικαστικό Μέγαρο, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως, «δεν είναι επιστήμονας, είναι φονιάς! Η απόφαση ήταν δίκαια και ελπίζω να αναπαυθεί η ψυχή του γιου μου. Μπράβο, το δικαστήριο πήρε την σωστή απόφαση. Αποδείχτηκε ότι ο άνθρωπος είναι εγκληματίας. Το πέθανε το παιδί μου, το έβαλε μέσα στο χώμα».

«Είναι δικαίωση για όλη την οικογένεια και τον Νίκο. Από την πρώτη στιγμή είχα καταλάβει ότι η έδρα γνώριζε τι έγινε. Άφησαν το παιδί να πεθάνει», μετέφερε στους δημοσιογράφους ο αδερφός του εκλιπόντα.

Τέλος, ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Διαλυνάς, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, συστήνει τον ίδιο να ζητήσει τα πρακτικά της δίκης, «διότι ο ένας γιατρός του δημοσίου στην απολογία του, ερωτηθείς από την εισαγγελέα σχετικά με το αν έβλεπε κάποιον άνθρωπο να πεθαίνει, τι θα έκανε, απάντησε πως θα έπραττε σύμφωνα με τον διευθυντή του».

Τι είχαν πει οι κατηγορούμενοι

Στις απολογίες τους και οι δύο κατηγορούμενοι αποποιήθηκαν των ευθυνών τους, αρνούμενοι την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια που τους καταλογίζεται. Πιο συγκεκριμένα, ο γιατρός που του τοποθέτησε τον γαστρικό δακτύλιο επισήμανε ότι προέβη σε όλες τις ενδεδειγμένες ιατρικές πράξεις, τονίζοντας ότι είχε εξηγήσει στον παθόντα τα υπέρ και κατά της συγκεκριμένης επέμβασης, και τον ενημέρωσε για τις πιθανές επιπλοκές.

«Δεν ανέφερα ποτέ ότι πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας. Επιπλοκές συμβαίνουν και παίρνουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Προσπαθούμε να τις προβλέψουμε αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε πάντα να τις αποφύγουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, ο συγκατηγορούμενός του περιέγραψε αναλυτικά το ιστορικό του συγκεκριμένου περιστατικού, υποστηρίζοντας ότι η άποψη που σχημάτισε ήταν «να χειρουργήσω τον ασθενή θεωρώντας ότι πρέπει να ψάξω».

Ο ίδιος απέδωσε σε απόφαση του προϊσταμένου του διευθυντή το γεγονός ότι το περιστατικό δεν αντιμετωπίστηκε τελικά χειρουργικά στο νοσοκομείο της Καβάλας, αλλά σε κλινική της Θεσσαλονίκης, όπου διακομίστηκε στη συνέχεια ο ασθενής.

«Ο συντονιστής διευθυντής επέμεινε να μην γίνει το χειρουργείο στο νοσοκομείο […] Δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω […] Δεν ξέρω εάν θα ζούσε, αν γινόταν το χειρουργείο στην Καβάλα», είπε.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑