Άποψη - Γνώμη

Published on April 3rd, 2022 | by fileto

0

Να ακούσουμε και τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς;

Παρακολούθησα μια συζήτηση στο ιντερνετικό κανάλι της Ζούγκλας μια και δεν υπάρχει περίπτωση να παίξει κάτι τέτοιο στα κανάλια του συστήματος και της κρατικής Ρ/Τ όπου άκουσα κάποια ενδιαφέροντα πράγματα πέρα από τα υπερβολικά ότι η κυβέρνηση τους κάνει οικονομικό εκβιασμό και αναφέρομαι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς του ΕΣΥ!

Η Ειρήνη Μουμούρη, υγειονομικός (νοσηλεύτρια – φαρμακοποιός), η οποία βρίσκεται σε αναστολή μη μπορώντας να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο ΕΣΥ σε μία δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που συνεντευξιάστηκε είπε: «Εγώ είμαι σε αναστολή δεύτερη φορά. Βιώνουμε ξεκάθαρα έναν οικονομικό εκβιασμό. Κρίθηκε ότι αποτελούμε δημόσιο κίνδυνο. Οι άνθρωποι που μέχρι πρότινος μπήκαν μπροστά όταν δεν υπήρχε καμία κάλυψη για τους ίδιους και για την υπόλοιπη κοινωνία. Μπήκαμε μπροστά γιατί αυτή είναι η δουλειά μας. Τώρα, ξαφνικά, όχι απλώς θέλουν να μας κρύψουν, θέλουν να παρουσιάσουν ότι δεν υπάρχουμε καν εμείς που βρισκόμαστε σε αναστολή».

Τόσο εκείνη όσο και οι συνάδελφοι της, δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι, δεν γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους, ενώ η υγειονομικός έκανε λόγο για ξεκάθαρη εμμονή της κυβέρνησης απέναντι στους επαγγελματίες του κλάδου της. «Υπάρχει ξεκάθαρη εμμονή μόνο οι υγειονομικοί να ακολουθήσουν την εμβολιαστική γραμμή χωρίς να επιλέξουν το να είναι στην εργασία τους με δύο ράπιντ τεστ, κάτι που δεν αρνηθήκαμε ποτέ» σημειώνει και προσθέτει «δεν είμαστε εναντίον των εμβολίων, είμαστε εναντίον  της πρακτικής της υποχρεωτικότητας».

Σχετικά με την αντισυνταγματικότητα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού τοποθετήθηκε ο κύριος Νίκος Καραβέλος, δικηγόρος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι μόνο το πρόβλημα του Συντάγματος, είναι και το ζήτημα των Διεθνών Συνθηκών. Υπάρχει η Συνθήκη του Οβιέδο, τα δικαιώματα που προκύπτουν μέσα από τον χάρτη των δικαιωμάτων. Υπάρχει επίσης ο Κώδικας της Νυρεμβέργης, καθώς και ο κώδικας δεοντολογίας των ιατρών.

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, είναι λανθασμένη κατά την άποψή μου, διότι λέει πως ναι μεν δεχόμαστε τις Διεθνείς Συμβάσεις και τους νόμους, αλλά υπάρχει το δημόσιο συμφέρον, αυτό δηλαδή της υγείας, για λόγους συμπαράστασης. Αυτό δεν είναι συμπαράσταση γιατί με υποχρεώνεις να θέσω σε κίνδυνο την υγεία μου. Παρόλο που απομακρύνθηκαν εδώ και 7 μήνες αυτοί οι υγειονομικοί, όσοι έμειναν έχουν γεμίσει κορωνοϊό».

Ταυτόχρονα ο κύριος Καραβέλος άσκησε κριτική στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχολιάζοντας πρόσφατη συνέντευξή της για τους υγειονομικούς.

«Πρόσφατα η κυρία Γκάγκα, σε συνέντευξή της στο «ΒΗΜΑ», είπε διάφορα ακατανόητα και μεταξύ αυτών πως είναι γραμμή της Κυβέρνησης να μην επανέλθουν. Επομένως δεν είναι θέμα υγείας, αλλά πολιτικής αντίληψης. Εγώ με γραμμητζήδες δεν μπορώ να συνεννοηθώ, από όποιο κόμμα και αν είναι. Είναι η χειρότερη μορφή πολιτικής».

Σχετικά με τους απεργούς πείνας έξω από το υπουργείο Υγείας, η Ειρήνη Μουμούρη είπε «Στην απεργία πείνας έξω από το υπουργείο Υγείας, συμμετέχουν 5 συνάδελφοί μου, εξαιρετικοί, με ψυχή. Ήταν 6, ωστόσο η μία συνάδελφος, η Σοφία, παρουσίασε υπογλυκαιμικό επεισόδιο και πλέον δεν μπορεί να συνεχίσει.

Πιστεύουμε ότι θα επανέλθει γρήγορα. Είναι άνθρωποι που στέκονται στην Αριστοτέλους και ζητάνε κάθε μέρα από τον υπουργό μία συνάντηση η οποία δεν δίνεται. Είναι άνθρωποι με οικογένειες, στέκονται εκεί με αξιοπρέπεια, παλεύουν για όλους εμάς. Θέλουμε η κοινωνία να καταλάβει ότι εμείς έχουμε μία φωνή, που είναι το δικαίωμα της επιλογής. Αυτό ποτέ και κανένας δεν μπορεί να το καταργήσει σε μία κοινωνία».

Η Ειρήνη Μουμούρη αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στέρησης μισθού με την οποία είναι αντιμέτωποι όλοι οι υγειονομικοί σε αναστολή.

«Υπάρχει μία παραπληροφόρηση ότι παίρνουμε κάποιο μέρος του μισθού. Δεν παίρνουμε ούτε ένα ευρώ και είναι λογικό, διότι δεν προσφέρουμε υπηρεσίες. Γιατί όμως να μην προσφέρουμε υπηρεσίες σε ένα υποστελεχωμένο ΕΣΥ, που ήδη λειτουργούσε μα βάση το φιλότιμο και κάλυπτε τις ελλείψεις; Τώρα έχουν στερήσει όχι μόνο το προσωπικό αλλά και την εμπειρία. Όλοι όσοι είμαστε έξω, δεν είμαστε οι άνθρωποι που ήρθαμε σήμερα για να μάθουμε τη δουλειά. Για όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν τα χέρια και το πόδια του ΕΣΥ» σημείωσε ενώ θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια και τους συναδέλφους της οι οποίοι δίνουν τον αγώνα τους.

«Ευχαριστώ ειλικρινά τους συναδέλφους μου γιατί στις δικές τους πλάτες μας σηκώνουν όλους, γιατί έχουν το θάρρος να μην σκύβουν το κεφάλι και γιατί τελικά αυτό είναι ο ελεύθερος άνθρωπος. Να έχει το κεφάλι του ψηλά και να σε κοιτάζει στην ευθεία και να σε ρωτάει «Γιατί;», κι αν μπορείς απάντησέ του».

Κλείνοντας ο κύριος Καραβέλος σχολίασε την αναστολή των υγειονομικών ως απόφαση πολιτική και όχι υγειονομική μιλώντας και για ανώμαλη αντιμετώπιση του νόμου.

«Απόδειξη ότι δεν πρόκειται για υγειονομική απόφαση αλλά για πολιτική είναι ότι η άρνηση του διπλού έστω ράπιντ τεστ γίνεται μόνο στους υγειονομικούς. Αυτό που συμβαίνει με το να είναι σε αναστολή και να μην πληρώνεται ο μισθός τους ο νόμος λέει ότι γίνεται κατά παρέκλισση των διατάξεων. Παρέκλισση σημαίνει σύμφωνα με οποιοδήποτε λεξικό ανωμαλία. Άρα λοιπόν κατά ανώμαλη αντιμετώπιση του νόμου.

Ο κύριος υπουργός ανέφερε ότι στο τέλος θα τους απομακρύνει από τη δουλειά τους, να θυμίσουμε ότι για να απομακρυνθεί δημόσιος υπάλληλος, όπως λέει το Σύνταγμά μας, γίνεται μόνο σε 2 περιπτώσεις, ή διαπράττει πειθαρχικό παράπτωμα, και αυτό αφού παίρνει το μισό του μισθού του αφού αποδειχθεί, ή όταν καταργηθεί η θέση του».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑