Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 19th, 2023 | by fileto

0

Γιατί ρισκάρουν με τα ολοθούρια;

Η τιμή τους πάει μέχρι και 3.000 ευρώ το κιλό!

Αγγούρια της θάλασσας ή ολοθούρια: Τι είναι και γιατί αγγίζουν τα 3000 ευρώ το κιλό;

Πρόκειται για έναν πανάκριβο και εκλεκτό μεζέ που είναι περιζήτητος στην Άπω Ανατολή. Μάλιστα, τα αγγούρια αυτά που εντοπίζονται στις θάλασσες της Ελλάδας θεωρούνται εκλεκτά με αποτέλεσμα να είναι πολύ ακριβά.

Η επιστημονική τους ονομασία είναι ολοθούρια ή ολοθουροειδή και συναντώνται στις θερμές και εύκρατες θάλασσες. Είναι γνωστά με την κοινή ονομασία «αγγούρια της θάλασσας» λόγω του σχήματος, που θυμίζει το λαχανικό.

Ο απλός λαός τα έχει βαφτίσει «ψωλιάγκους», λόγω του… φαλλικού τους σχήματος.

Στα αγγλικά λέγεται sea cucumber, στα γαλλικά concombre de mer, bèche de mer ή biche de mer και vier marin και στα πορτογαλικά bicho do mar (ζώο της θάλασσας).

Ζουν στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων και σε κοραλλιογενείς υφάλους. Σε είδη που διαβιούν στο πέλαγος, συνήθως ο σκελετός απουσιάζει. Μπορούν να αναπλάθουν μέρη του σώματός τους, τα οποία μερικές φορές αποκόπτουν για λόγους άμυνας. Ζουν μοναχικά και τρέφονται με ζωικές ή φυτικές ουσίες, τις οποίες βρίσκουν στη λάσπη του βυθού.

Το σώμα τους είναι κυλινδρικό ως σκωληκοειδές. Έχουν μαλακό δέρμα και παχύ, με μικρά πλακίδια από ασβεστόλιθο.

Γιατί είναι ακριβά;

Η τιμή τους να φτάνει κυμαίνεται από 1.110 – 3.000 ευρώ το κιλό.

Η αλίευση του είδους που βρίσκεται υπό εξαφάνιση δεν είναι παράνομη όμως έχουν εντοπιστεί παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας για εξαγωγή σε χώρες της Ευρώπης και αλλού.

Στην προκειμένη περίπτωση φέρεται να μην έχουν αλιευθεί βάσει των διατάξεων της νομοθεσίας.

Και μπορεί η όψη του να μην είναι τόσο ελκυστική, όμως θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα στην Ασία, κυρίως στην Κίνα και την Ιαπωνία, με σχεδόν 1.250 είδη να συναντώνται σε όλο τον κόσμο.

Το ιαπωνικό ολοθούριο (namako) θεωρείται το πιο ποιοτικό, με την τιμή του να αγγίζει ή να ξεπερνά και τα 3.500 δολάρια το κιλό. Βρίσκεται στο μενού των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Ασίας αλλά και σε επιλεγμένα ντελικατέσεν σε όλο τον κόσμο.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑