Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 29th, 2022 | by fileto

0

Ημέρα γιορτής και μνήμης για την Εικοσοφοίνισσα!

Ημέρα Μνήμης από τη μια, για τα θύματα από τις βουλγαρικές θηριωδίες τον Σεπτέμβριο του 1941 στην περιοχή της Δράμας, αλλά και ημέρα γιορτής καθώς και η έλευση ενός μοναδικού κειμηλίου 1.000 ετών περίπου, στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης.

Η τελετή παράδοσης παραλαβής του μοναδικού κλεμμένου κειμηλίου από την ίδια Μονή, τη Μεγάλη Δευτέρα του 1917, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα.

Πρόκειται για ένα χειρόγραφο ευαγγελιστάριο, το οποίο χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

Σήμερα το απόγευμα στην Μονή Εικοσιφοίνισσας, και στην τελετή παράδοσης παραλαβής, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Μουσείου της Βίβλου από τις ΗΠΑ, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκε, ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής και Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι βουλευτές Δράμας, Κώστας Μπλούχος και Χαρά Κεφαλίδου, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, οι βουλευτές Μακάριος Λαζαρίδης πρ. βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, άλλοι αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Το κειμήλιο αγοράστηκε σε δημοπρασία από το Μουσείο της Βίβλου, το οποίο έχει συνεργασία με το Πατριαρχείο και μετά από έρευνες διαπιστώθηκε η καταγωγή του και τελικά, τον Ιούνιο του 2020 ανακοινώνεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι το κειμήλιο θα επιστραφεί όπως και έγινε σήμερα στο φυσικό του χώρο, στη Μονή της Εικοσιφοίνισσας παρόντος του ιδρυτή του Μουσείου Στιβ Γκρίν.

ΦΩΤΟ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑