Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 13th, 2023 | by fileto

0

Χαλύβδινη ασπίδα Ελλάδος – ΗΠΑ στην Θράκη

Η έναρξη την περασμένη Παρασκευή της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής άσκησης συνεργασίας ‘’Thracian Cooperation’’ με επίκεντρο την Ξάνθη σηματοδοτεί ουσιαστικά την εδραίωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ μια ανάσα από τα σύνορα. Παρουσία η οποία έχει κατ’ επανάληψη προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας καθώς βλέπει ότι οι Αμερικανοί ενισχύουν συνεχώς την παρουσία τους στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και μεταφέρουν το ενδιαφέρον τους από την Τουρκία στην Ελλάδα.

TOY ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΙΚΑ
ΠΗΓΗ NEWPOST

Μόλις πριν από μια εβδομάδα άλλωστε ο ισχυρός άνδρας του Κογκρέσου πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε σπεύσει να τονίσει τη σημασία της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τόσο στη Σούδα όσο και στην Αλεξανδρούπολη την οποία οι Αμερικανοί έχουν μετατρέψει σε κόμβο τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο. Παρακάμπτοντας ουσιαστικά τα Στενά και μειώνοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

‘’Θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει Αμερικανική παρουσία στον κόλπο της Σούδας; Θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει τέτοια Αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη; Πιστεύετε ότι πραγματικά είναι έξυπνο; Δεν νομίζω ότι είναι έξυπνο να κάνει κάποιος κάτι από αυτά’’ τόνισε εμφατικά ο Ρόμπερτ Μενέντεζ δίνοντας το στίγμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν πλέον οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Σενάρια με πραγματικά πυρά και πλήθος επιχειρησιακών αντικειμένων περιλαμβάνει η ‘’Thracian Cooperation 23’’ στην οποία συμμετέχουν η 25ηΤεθωρακισμένη Ταξιαρχία ‘’ΕΦΕΣΟΣ’’, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία ‘’ΠΟΝΤΟΣ’’, η 21η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία ‘’ΠΙΝΔΟΣ’’, η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού ‘’ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ’’ καθώς και τμήματα της 2nd BrigadeCombat Team της 101st Airborne Divisionτων ΗΠΑ. Η άσκηση θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και θεωρείται πολύ υψηλού επιπέδου αν κρίνει κανείς και από την εικόνα που παρουσιάστηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Με εντυπωσιακές βολές ακριβείας και άριστες τακτικές κινήσεις οι Έλληνες ‘’μαυροσκούφηδες’’ έκλεψαν τις εντυπώσεις και έδειξαν ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αμιγώς επαγγελματικά Αμερικανικά πληρώματα στο Πετροχώρι της Ξάνθης. Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι Αμερικανοί στέλνουν ξανά και ξανά δυνάμεις στην Θράκη προκειμένου να συνεκπαιδευτούν με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑