Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 21st, 2023 | by fileto

0

58.292 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής

Η πρώτη εκτίμηση για τις έως τώρα επιπτώσεις της πυρκαγιάς στον Δήμο Αλεξανδρούπολης από το Beyond EO Centre NOA στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι 58.292 στρέμματα έως τώρα.

Σημαντική εξάπλωση σημειώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τους αισθητήρες MODIS και VIIRS των δορυφόρων της NASA – National Aeronautics and Space Administration, των οποίων τα δεδομένα ενημερώνονται κάθε 6 ώρες.

Στις δύο φωτογραφίες αποτυπώνεται η ουλή της φωτιάς χθες (20.08.2023) στις 08:01 πμ και στις 21:35 μμ αντίστοιχα. Σε αυτές, είναι εμφανές πως η φωτιά έφτασε το μεσημέρι μόλις λίγα εκατοντάδες μέτρα από την ανατολική είσοδο του αστικού ιστού της Αλεξανδρούπολης. Καθώς και το μεγάλο πλήγμα στην προστατευόμενη περιοχή μεταξύ του δάσους της Νίψας και του Δέλτα του Έβρου.
Εντύπωση προκαλούν οι δεκάδες εστίες φωτιάς, καθώς και οι αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν χθες στο διάστημα της ημέρας. Στους χάρτες εμφανίζονται οι εξής εστίες:

  • 12-24 ώρες πριν (κόκκινο χρώμα)
  • 6-12 ώρες πριν (ροζ χρώμα)
  • λιγότερο από 6 ώρες πριν (μωβ χρώμα)
    *Τα παραπάνω διαστήματα είναι σε σχέση με την ώρα της λήψης από τους δορυφόρους.
  • Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τρίτη εικόνα (λήψη: 18:59μμ), η οποία δείχνει την εξέλιξη των κατασβέσεων. Είναι προφανές ότι πρώτα έσβησαν οι εστίες πλησίον της Αλεξανδρούπολης και των Φερών (έως τις 2μμ – πράσινο χρώμα), ενώ έως τις 7μμ φαίνεται πως έχουν σβήσει όλες οι χρωματισμένες περιοχές.
    Εξαιρετικά ενθαρρυντικό και ενδεικτικό μίας υποδειγματικής διαχείρισης της φωτιάς από όσους συντονίζουν την κατάσβεση, που βασίστηκε στην έγκαιρη εκκένωση των οικισμών και την προσαρμοστικότητα στις πολλές και ταυτόχρονες εστίες, δεδομένων των ισχυρών ΒΑ ανέμων που ξεπέρασαν τους 20 κόμβους.
    Κρίσιμες οι ώρες θα είναι σήμερα το μεσημέρι της Δευτέρας (21.08.2023), όπου προβλέπονται ΒΑ άνεμοι έντασης έως και 22 κόμβων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑