Lifestyle

Published on July 31st, 2013 | by fileto

0

Θάσος μια μαγευτική κοντινή απόδραση

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ και τη δημοσιογράφο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ

Νησί που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την εύκολη πρόσβαση, η Θάσος αποτελεί έναν από τους τοπ προορισμούς για τους Βορειοελλαδίτες. Το άφθονο πράσινο, που φτάνει μέχρι τις ακτές της, προσελκύει όλους εκείνους που στις διακοπές τους ψάχνουν κάτι παραπάνω από τη γνωστή εναλλαγή του άσπρου και του μπλε που χαρακτηρίζει τα κυκλαδίτικα νησιά.

Τα γραφικά χωριά της, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές, διατηρούν στο ακέραιο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και μια περιήγηση στα περισσότερα από αυτά είναι απαραίτητη, αν θέλετε να λέτε ότι έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα από τις ομορφιές της Θάσου.

Η καταπράσινη και πασίγνωστη Ποταμιά βρίσκεται στους πρόποδες του πιο ψηλού βουνού του νησιού, ενώ υπάρχει και μουσείο με έργα του γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή, που καταγόταν από εκεί. Σπίτια με σαχνισιά και στέγες από σχιστόλιθο θα θαυμάσετε στην Παναγιά, ενώ όσοι επιζητάτε την ηρεμία μπορείτε να επισκεφτείτε τα Κοίνυρα, όμορφο χωριό στα ανατολικά, από το οποίο υπάρχει πρόσβαση στην παραλία Παράδεισος.

Θάσος

Ο Ποτός, που έχει καθιερωθεί ως στέκι της νεολαίας, είναι ο τελευταίος οργανωμένος οικισμός πριν από τα γεμάτα κολπίσκους νότια παράλια, αποτελώντας ιδανικό ορμητήριο για αποδράσεις. Φεύγοντας από εκεί και πηγαίνοντας για Αλυκή θα συναντήσετε το μοναστήρι του Αρχάγγελου, που έχει καταπληκτική θέα. Οι Μαριές, με τον καταρράκτη που βρίσκεται κοντά στο χωριό, η Καλλιρράχη, με τα καταπληκτικά σουβλάκια στην πλατεία, το Καζαβίτι, με τους παραδοσιακούς ξενώνες και τα ταβερνάκια, αποτελούν την τέλεια επιλογή, αν θέλετε να δείτε την αφτιασίδωτη ομορφιά του νησιού.

Μια επίσκεψη στο παλιό κεφαλοχώρι, τον Θεολόγο, αξίζει όχι μόνο για το Λαογραφικό Μουσείο στο Αρχοντικό Χατζηγιώργη, αλλά και για το ξακουστό κατσικάκι στη σούβλα που σερβίρεται εκεί. Μια γεύση από την πλούσια ιστορία του νησιού μπορείτε να πάρετε στην Αλυκή, που άκμασε τον 6ο και τον 7ο αι. π.Χ., με την εξόρυξη μαρμάρου. Σώζονται τα ερείπια αρχαίου οικισμού, ενώ στον κόλπο της Ιεριχούς σώζεται αρχαίο ιερό με δυο κτίσματα, απο τα μέσα του 7ου αι. π.Χ.

Τέλος, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και στο Λιμένα, την πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαίο Θέατρο.

Από τις παραλίες μπορείτε να επιλέξετε είτε τις πλέον διάσημες και πολυσύχναστες, όπως η Χρυσή Αμμος, Ψιλή Αμμος, η Μακρύαμμος, ο Παράδεισος, η Αλυκή, είτε κάποιες πιο ιδιαίτερες, όπως οι Μαριές, η Σαλιάρα, η Γκιόλα, μια φυσική πισίνα με τιρκουάζ νερά, και η Τρυπητή.

Φεύγοντας, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε κάποια από τα φημισμένα τοπικά προϊόντα, μέλι, λάδι και ελιές, αλλά και γλυκά του κουταλιού, κυρίως καρυδάκι, σύκο, ντοματάκι και κολοκύθι. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε θασίτικο χαλβά, που γίνεται με σταχτόνερο, σιμιγδάλι και μέλι, και θασίτικο σαραγλί, ενώ από τις Μαριές θα αγοράσετε φασόλες (γίγαντες) που παράγονται εκεί.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία 3 αστέρων κυμαίνονται στα 40 – 45 ευρώ, ενώ στα μέσα του καλοκαιριού στα 70 – 75 ευρώ. Οσοι επιλέξουν 5άστερο ξενοδοχείο μπορεί να πληρώσουν για δίκλινο 100 – 120 ευρώ. Υπάρχει όμως και η λύση των ενοικιαζόμενων δωματίων, διαμερισμάτων και στούντιο, σε κάποια από τις 1.000 επιχειρήσεις που προσφέρουν διαμονή από 25 ευρώ για τώρα και από 35 ευρώ την υψηλή περίοδο.

Η πρόσβαση στη Θάσο είναι εύκολη και οικονομική. Τα ναύλα για μια τετραμελή οικογένεια με αυτοκίνητο είναι 34 ευρώ για τη διαδρομή Καβάλα-Πρίνος και 25 ευρώ για τη διαδρομή Κεραμωτή-Λιμένας. Από την Καβάλα γίνονται 4 δρομολόγια την ημέρα και διαρκούν 1 ώρα και 15 λεπτά, ενώ από την Κεραμωτή 14 και διαρκούν 30 λεπτά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα Λιμεναρχεία Καβάλας (2510223716) και Κεραμωτής (2591051204).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑