Άποψη - Γνώμη

Published on June 29th, 2015 | by fileto

0

Ποιο είναι το ερώτημα;

Τελικά πάμε σε δημοψήφισμα για να κάνουμε εμείς οι πολίτες την δουλειά των πολιτικών και να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον μας.

Ωραία. Το ερώτημα όμως παραμένει. Ποιο είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος;

Στην Ελβετία που κάνει δημοψηφίσματα τρείς την ώρα ακόμη και για το αν θα βάλουν ένα παγκάκι στην γειτονιά τους, τα πράγματα είναι απλά και το ερώτημα σαφές.

Στην Ελλάδα της κρίσης, των μνημονίων όπου το ψέμα έπεσε σύννεφο, τα παπαγαλάκια τιτίβιζαν με καλό κανναβούρι στο κλουβί τους και οι συνομιλητές των τροικανών έκαναν καλά την δουλειά την οποία ανέλαβαν να κάνουν χωρίς παρεκκλίσεις είναι σίγουρο και σοφό να είμαστε προκατειλημμένοι και επιφυλακτικοί.

Μας καλούν τώρα να πάρουμε μέρος σε ένα δημοψήφισμα με ερώτημα που γεννά πολλά ερωτήματα,

Χωρίς να μας έχουν εξηγήσει επαρκώς για τις προθέσεις τους οι άνθρωποι της κυβέρνησης μας κοπανάνε στην μούρη το εξής ερώτημα:

 

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/06/2015 και αποτελείται από δύο μέρη τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt Sustainability Analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν:
Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ.

Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν:
Εγκρίνεται/ΝΑΙ.»

 

Μόλις το διάβασα έπαθα ένα σοκ και μόλις άκουσα και τους Ευρωπαίους να το ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο, όπως προφανώς τους τα μετέφεραν τα τσιράκια τους εντός Ελλάδας πάγωσε το αίμα μου.

 

Οι εταίροι μας και φίλοι μας που δεν μπορούν να κάνουν χωρίς εμάς λένε. Το ΟΧΙ είναι έξω από το ευρώ και το ΝΑΙ είναι μέσα στο ευρώ.

 

Προσπαθώ να ξαναδιαβάσω το κείμενο του δημοψηφίσματος για την εκδοχή αυτή και δεν με βγήκε. Αποκλείεται λέω, μάλλον πάω ολοταχώς για αλτσχάιμερ.

 

Τότε ακούω Αντώνη, Βαγγέλη, Φώφη και Σταύρο να μου λένε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δίκαιο και ότι αν ψηφίσω ΟΧΙ τότε η χώρα μου αποχαιρετά την Ευρώπη, το ευρώ, τον πολιτισμό και γίνεται Ζιμπάμπουε.

 

Ξαναδιαβάζω το κείμενο του δημοψηφίσματος, άκρη δεν βγάζω και από εκεί.

 

Τελικά το ερώτημα παραμένει. Την Κυριακή στην κάλπη τι επιλέγω;

 

Και εκεί που σκεφτόμουνα όλα αυτά έρχεται ένα δελτίο Τύπου με διευκρινίσεις για το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

 

Τι λέει το υπουργείο:

 

«Διάφορα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «ψηφοδέλτιο – παγίδα», καθώς όπως αναφέρουν, οι επιλογές του ΝΑΙ και του ΟΧΙ θα βρίσκονται σε ένα ψηφοδέλτιο και ξεχωριστό θα είναι μόνο το Λευκό, καθώς και ότι το «ΟΧΙ», θα βρίσκεται πάνω δεξιά εν είδει πρώτης επιλογής, ενώ το «ΝΑΙ» θα βρίσκεται κάτω δεξιά.

 

Το υπουργείο απαντά ότι το ψηφοδέλτιο σχεδιάστηκε με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία αποτελεί και βάση της Βουλής. Υπενθυμίζει ότι στο Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, στο οποίο αναφέρεται η πρόταση επί της οποίας θα αποφανθεί ο λαός, η απάντηση ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ προηγείται από την απάντηση ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.

 

Σχετικά με την ύπαρξη ενός ψηφοδελτίου, το υπουργείο διευκρινίζει ότι η μορφή και το περιεχόμενό του, καθορίζονται από τον εφαρμοστικό του Συντάγματος νόμο 4023/2011. Σύμφωνα με το άρθρο 13: 1.

 

Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμησή του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. 2. Στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

 

Το άρθρο 15 του ίδιου νόμου αναφέρει ότι στο ψηφοδέλτιο αναγράφεται με κεφαλαία μαύρα γράμματα το ερώτημα ή τα ερωτήματα, και παραπλεύρως αναγράφονται οι απαντήσεις που έχει στη διάθεσή του ο ψηφοφόρος».

 

Και εκεί αναζητούσα τον ψυχίατρο για χάπια.

Θα πάω στην κάλπη την Κυριακή αλλά ακόμη δεν έχω καταλάβει πάνω σε τι θα επιλέξω.

Μήπως είμαι ηλίθιος;ναβοε καλπαγαλθα β


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑