Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 28th, 2017 | by fileto

0

Η Deutsche Welle καταγράφει το προσφυγικό στην Ελλάδα

⦁ Επισκέφθηκαν το Κέντρο Υποδοχής προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, μίλησαν με τους υπευθύνους και τους ίδιους τους πρόσφυγες
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφους από την Ελληνική Υπηρεσία της Deutsche Welle, Δήμητρα Κυρανούδη (Καβαλιώτισσα στην καταγωγή), και Γιάννη Παπαδημητρίου αλλά και τον Συριακής καταγωγής δημοσιογράφο Aref Gabeau, που βρέθηκαν στην Καβάλα, ενδιάμεσο σταθμό της δημοσιογραφικής τους αποστολής στην Ελλάδα, οι συνθήκες παραμονής των προσφύγων.
Οι τρείς δημοσιογράφοι καταγράφουν ένα οδοιπορικό σε τρία σημεία: στον Ελαιώνα στην Αθήνα, στην Καβάλα και στα Ιωάννινα. Το οδοιπορικό αυτό αφορά τους πρόσφυγες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα καταγράφουν και τις συμπεριφορές της κάθε τοπικής κοινωνίας απέναντι στην παρουσία τους, στα κέντρα φιλοξενίας και στις εμφανίσεις τους στην πόλη που φιλοξενούνται.
Στην Καβάλα βρέθηκαν με ειδική άδεια στο Ασημακοπούλου, όπου συζήτησαν με τους υπεύθυνους του κέντρου, πήραν συνεντεύξεις από πρόσφυγες και κατέγραψαν το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων και την παραβατική τους συμπεριφορά (ορισμένων εξ αυτών) ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στο προφίλ της κάθε πόλης που τους φιλοξενεί.
Ανάμεσα στις συνεντεύξεις του έκαναν ήταν και με τον δημοσιογράφο Γιώργο Καρανίκα ο οποίος τους αφηγήθηκε τις πρώτες αφίξεις των προσφύγων στο λιμάνι της Καβάλας, τις στιγμές που οι πρόσφυγες αναζητούσαν τα λεωφορεία να τους πάνε στην Ειδομένη, το κλείσιμο των συνόρων, το μπλοκάρισμα των πρώτων στην Καβάλα, την μεταφορά τους στο Κολυμβητήριο, το Εκθεσιακό Κέντρο, στο Εσκί Καπού, το Ασημακοπούλου.
Παράλληλα τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Καβάλας, τους αλληλέγγυους, τους καυγάδες στο Εσκί, τις μικρές ιστορίες ων προσφύγων αλλά και την αποδοχή από την τοπική κοινωνία και φυσικά την μόνιμη πρόταση για ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία με σπάσιμο του αβάτου στο στρατόπεδο.
Το ειδησεογραφικό τμήμα της Deutsche Welle, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα γύρω από το προσφυγικό μια και εκεί στη χώρα προορισμού των περισσοτέρων προσφύγων που είναι η Γερμανία έχει ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα γύρω από την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.
Η Γερμανία σε όσους πρόσφυγες πηγαίνουν εκεί ταυτοποιημένοι (1,2 εκατ. άτομα μέχρι στιγμής) τους προσφέρει στην αρχή μια σειρά μαθημάτων κατάρτισης γύρω από την χώρα, την γλώσσα και την αγορά εργασίας με ανάλογο μικρό αλλά σημαντικό γι’ αυτούς οικονομικό τίμημα και από εκεί και πέρα τους αφήνει να ενταχθούν ήπια στην τοπική κοινωνία.
Το πρόβλημα είναι ότι παρά τα μέτρα που λαμβάνουν οι ενδιάμεσες χώρες οι πρόσφυγες πολλαπλασιάζονται και το Γερμανικό κράτος επιζητεί μια φόρμουλα ώστε να σταματήσει τις ροές και να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, η οποία θα είναι συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα περιορίσει με ποιοτικά κριτήρια τον τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων που όπως φαίνεται δεν μένουν στην Ελλάδα παρά ένα μικρό διάστημα και μετακινούνται στις χώρες της δυτικής Ευρώπης με κύριο προορισμό την Γερμανία.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑