Άποψη - Γνώμη

Published on June 24th, 2018 | by fileto

0

Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου!

Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» είναι ένα συνθετικό ποίημα του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, που δημοσιεύτηκε το 1907.

Σ’ αυτό ο Γύφτος παρουσιάζεται ως σύμβολο της ελεύθερης, αδούλωτης ψυχής και της δημιουργικής δράσης που δε σταματάει πουθενά, δεν υποτάσσεται σε τίποτε, αλλά προχωρεί συνεχώς γκρεμίζοντας τα παλιά και τα σάπια και χτίζοντας τα καινούρια και τα γερά.

Ο Προφητικός είναι ο όγδοος από τους δώδεκα λόγους και ο πιο παλιός. Γράφτηκε το 1899, δηλαδή την επαύριο της εθνικής ταπείνωσης του ’97 . Σ’ αυτόν ο ποιητής, βαθιά πληγωμένος, εκφράζει τη συνείδηση του έθνους του. Το σκηνικό τοποθετείται στο Βυζάντιο και τα γεγονότα μετατρέπονται σε προφητείες. Βλέπουμε στην Πόλη το βασιλιά να διασκεδάζει, να παίρνει μέρος σε αγώνες σαν άλλος Νέρωνας και να αποθεώνεται από τους κόλακες και τους αυλόδουλους. Ο Τούρκος πλησιάζει, αλλά όλοι μένουν αδιάφοροι, παραδομένοι στη διαφθορά. Κανένας δεν ακούει τη φωνή των ακριτών. Ο ποιητής-προφήτης τα βλέπει όλ’ αυτά, αγανακτεί και προλέγει το χαμό της πολιτείας. Ο πόνος του για τον ξεπεσμό και το κατάντημα που βλέπει, φτάνει ως τα όρια της απελπισίας και από κει αναδύεται ένα όραμα ελπίδας και αισιόδοξο μήνυμα εθνικής αναγέννησης.

Κι επειδή η σημειολογία μας αρέσει πάμε στην σημερινή εποχή όπου πίσω από το νέο μνημόνιο που πήραμε για να βγούμε από τα μνημόνια, «ελάβαμε» και ένα «παράρτημα» το οποίο ενσωματώθηκε στο ανακοινωθέν του Eurogroup και πλέον θα αποτελεί τον «πιλότο» της σημερινής, αλλά και των επόμενων κυβερνήσεων.

Οι μεταμνημονιακές υποχρεώσεις ενσωματώνονται σε έξι «προαπαιτούμενα» με σημειώσεις και υπομέτρα σύνολον 12!

Αυτή τη φορά, και με δεδομένη την ολοκλήρωση της 3ης δανειακής σύμβασης, η «ποινή» σε περίπτωση μη υλοποίησης των συμφωνηθέντων δεν θα έχει να κάνει με αναβολή ή ακύρωση στην εκταμίευση κάποιας δόσης, αλλά με τη μη εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους τα οποία και συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Το πλαίσιο των υποχρεώσεων που ανέλαβε η ελληνική πλευρά για τη μεταμνημονιακή περίοδο ενσωματώνεται στα ακόλουθα έξι σημεία:

1. Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει μεσοπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με σεβασμό στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM».

Στον τομέα της φορολογικής διοίκησης, η Ελλάδα θα πρέπει να φθάσει στις συμφωνηθείσες μόνιμες θέσεις στελέχωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (αφορά σε 12.000 εργαζόμενους μέχρι τα τέλη του 2018 και 13.322 στελέχη μέχρι τα μέσα του 2021).

2. Κοινωνική πρόνοια: Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, σε στενή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται μέσω του SRSS. Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020.

3. Χρηματοπιστωτική σταθερότητα: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τη χαλάρωση των capital controls, ενώ οι αποφάσεις για την πώληση των τραπεζικών μετοχών από το ΤΧΣ θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τα μέσα του 2022.

4. Αγορές εργασίας και προϊόντων: Στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού. Στον κλάδο της ενέργειας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, η συμφωνηθείσα εκποίηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της Δημόσιας Επιχείρησης θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2018.

5. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και περιουσίας (HCAP) και ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες επιβάλλεται να γίνουν και είναι δεκάδες!

6. Δημόσια διοίκηση: «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα διατηρηθεί», αναφέρει το έγγραφο. Μέχρι το τέλος του 2018 η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τον διορισμό των γενικών γραμματέων και όλων των γενικών διευθυντών, σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016.

 

Ειδικά κατά την περίοδο μέχρι το 2022, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρουσιάζουν έργο κατά τις τρίμηνες αξιολογήσεις που θα πραγματοποιούνται προκειμένου να λαμβάνουν ως «αντάλλαγμα»:

1. Την επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα εκταμιεύεται σε εξαμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2018 και μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

2. Το «πάγωμα» του επιτοκίου στο δάνειο του EFSF. Πρακτικά, για όσο χρονικό διάστημα θα τηρούνται τα συμφωνηθέντα θα παραμένει καθηλωμένο και σε χαμηλότερο επίπεδο το επιτόκιο του δανείου του EFSF, κάτι που επίσης θα αποτελεί μια ελάφρυνση σε επίπεδο προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης.

3. Η διασφάλιση ότι αν χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις για το χρέος, ακόμη και μετά το 2032, οι δανειστές θα προχωρήσουν σε αυτές.

Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια έχοντας πάνω στα μαλλιά της το σύμβολο της ελεύθερης, αδούλωτης ψυχής και της δημιουργικής δράσης που δε σταματάει πουθενά, δεν υποτάσσεται σε τίποτε, αλλά προχωρεί συνεχώς γκρεμίζοντας τα παλιά και τα σάπια και χτίζοντας τα καινούρια και τα γερά.

Αν ζούσε σήμερα ο Παλαμάς θα έγραφε εκ νέου τον Δωδεκάλογό του και να είστε σίγουροι ότι δεν θα έκανε και πολλές αλλαγές μια και η ιστορία σε αυτή τη χώρα επαναλαμβάνεται μονότονα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑