Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 2nd, 2018 | by fileto

0

O Τσίπρας έκανε το χατίρι του Ερντογάν

Με αυτόν τον τίτλο υποδέχθηκε σήμερα ο Τύπος στην Τουρκία την είδηση για τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στην ελληνική βουλή και προβλέπει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των διορισμένων από την ελληνική κυβέρνηση μουφτήδων της Δυτικής Θράκης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκλογή τους, όπως υποσχέθηκε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Το σχόλιο για το ‘χατίρι’ αποτελεί, βέβαια, αναπαραγωγή του ελληνικού Τύπου, όπως επισημαίνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο το ‘σχόλιο’ θεωρήθηκε αρκετά ‘εύστοχο’ και αναπαράχθηκε μαζικά από τον εγχώριο Τύπο.

 

ΤΟ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροπολογία που ρυθμίζει θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις Μουφτείες.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και ΑΝΕΛ. “Παρών” δήλωσε η ΝΔ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι. “Όχι” δήλωσε η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνεται άρθρο σχετικά με τους μουφτήδες της Θράκης, όπου αναφέρεται πως «Οι υπηρετούντες Μουφτήδες και Τοποτηρητές που έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας, συνεχίζουν να υπηρετούν και να ασκούν κανονικώς και πλήρως τα καθήκοντά τους για ένα διάστημα μέχρι δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος επιλογής των Τοποτηρητών ή των νέων Μουφτήδων. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην εκπλήρωση της αρχής της συνέχειας στη δημόσια υπηρεσία της Μουφτείας.»

ΕΝΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ

Με εντολή του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου είχε ζητήσει επιτακτικά την παραίτηση των νόμιμων μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, κ.κ. Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου και Μέτσο Τζεμαλή αντίστοιχα, προκειμένου ν΄ ανοίξει ο δρόμος για τη διαδοχή τους.

Ο μουφτής Ξάνθης μάλιστα, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Παιδείας και τον διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού κ. Βαγγέλη Καλπαδάκη, οι οποίοι του ζήτησαν επιτακτικά να «διευκολύνει» τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υποβάλλοντας γραπτώς την παραίτησή του.

Αίτημα που τόσο ο κ. Σινίκογλου, όσο και ο μουφτής Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλή, αρνήθηκαν υποστηρίζοντας πως η θητεία τους λήγει το 2021, και πως απόπειρα παύσης τους θα ισοδυναμούσε με νομικό πραξικόπημα.

Τελικά, η κυβέρνηση επέλεξε να τους παύσει μέσω …αναγκαστικής συνταξιοδότησης, ορίζοντας πλέον πως οι εκάστοτε επικεφαλής των τριών Μουφτειών Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμότειχου αποχωρούν υποχρεωτικά από τη θέση τους, με τη συμπλήρωση του 67ου έτος της ηλικίας τους, όπως συμβαίνει ουσιαστικά με τους …δικαστικούς.

Στην τροπολογία που χθες κατατέθηκε στη Βουλή, αναφέρεται συγκεκριμένα πως “ο μουφτής (ή ο τοποτηρητής μουφτής) παράλληλα με τα θρησκευτικά του καθήκοντα είναι και δημόσιος λειτουργός (με θέση γενικού διευθυντή) ασκώντας και δικαιοδοτικά καθήκοντα επί ορισμένων υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου που αφορούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της περιφέρειάς του (εφόσον αυτά έχουν υπαχθεί στη δικαιοδοσία του, αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου η Πολιτεία να μπορεί να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία”.

Πάντως αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη ποιοι θα είναι οι νέοι μουφτήδες στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και με ποιόν τρόπο θα επιλεγούν από το υπουργείο Παιδείας, την ίδια ώρα που οι τουρκόφρονες της μειονότητας όπως και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, θέτουν ευθέως θέμα εκλογής μουφτήδων απευθείας από τη μειονότητα, παραβλέποντας πως εκτός από πνευματικοί ηγέτες εξακολουθούν να έχουν -έστω και προαιρετικά- ρόλο δικαστή στο πλαίσιο της Σαρίας.

Στην ίδια τροπολογία ορίζεται πως οι δαπάνες λειτουργίας των Μουφτειών, θα καλύπτονται από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου “να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι θρησκευτικές ανάγκες της μουσουλμανικής μειονότητας” επισημαίνοντας πως οι Μουφτείες είναι “αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας που υπάγονται απευθείας στον οικείο υπουργό”.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑