Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 15th, 2019 | by fileto

0

Ο Στέργιος Γιαλάογλου βάζει τα πράγματα στη θέση τους

ΓΙΑΛΑΟΓΛΟΥΜε μια ανάρτησή του ο έγκριτος Νομικός από τη Ξάνθη Στέργιος Γιαλάογλου απαντά ουσιαστικά σε Τσίπρα και ΓΑΠ που επιτίθενται στην κυβέρνηση της ΝΔ που κατήργησε την δημιουργία μιας 4ης Νομικής στην Πάτρα.

Ο κύριος Γιαλάογλου αναφέρει: “Είπα να μην μιλήσω για αρκετό καιρό, αλλά δεν άντεξα διαβάζοντας αυτήν την δήλωση πηχτής βλακείας και αδιανόητου λαϊκισμού. Πόσο άρρωστο μυαλό πρέπει να είσαι, πόσο αφόρητα μικρόψυχος για να δηλώσεις ότι η αυτονόητη κατάργηση μιας αχρείαστης 4ης Νομικής που την σκαρφίστηκες για να βολέψεις κάποιους δικούς σου, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη τους κανόνες της αγοράς, χωρίς να ρωτήσεις τους κατεξοχήν αρμόδιους που είναι οι δικηγόροι, έγινε για να τιμωρηθεί μια πόλη επειδή δεν ψήφισε τον αντίπαλο σου; Πόσο τελικά ανίκανος ήσουν να αντιληφθείς τι πέρασε από τα χέρια σου, επί τέσσερα χρόνια; Πόσο αδιανόητα ανεπίδεκτος μαθήσεως είσαι; Ευτυχώς κατέβηκες από το τραίνο και δεν κατάλαβες γιατί! Ευτυχώς που γλυτωσαμε από την ιδεοληψία σου. Πάντα τέτοια σύντροφε!

ΤσίπραςΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ

Είναι να απορεί κανείς με τις δηλώσεις Τσίπρα που έχυνε δάκρυα για την υποβάθμιση της Θράκης ενώ άλλα είχε κατά νου, όταν έπαιρνε τα θηριώδη ποσοστά από τους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

«Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», είπε.

«Ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η Ν.Δ. με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο Νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, και προσθέτει:

«Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η Ν.Δ. τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία».

ΓΑΠ ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ

ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ναι είναι εκείνος που ερχόταν στην περιοχή μας και το έπαιζε φίλος της και προστάτης της. Είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που για να πάρει την ψήφο της μειονότητας και να κάνει την δουλειά του, μας έταζε λαγούς με πετραχήλια.

Κι έρχεται η ώρα που ξεσκεπάζεται και δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο!

Διαβάστε την χθεσινή του δήλωση και βγάλτε τα συμπεράσματά σας σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ και του Κινήματός του: «Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το νέο τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου της Πάτρας, οφείλουμε να σταματήσουμε να επικεντρωνόμαστε στη διαχείριση της μιζέριας. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε το νέο τμήμα, όσο και η ΝΔ που έρχεται τώρα ρεβανσιστικά να το ακυρώσει, κινούνται σε ένα μίζερο παίγνιο «μοιρασιάς» μίας εγχώριας πίτας φοιτητών και πόρων, που και οι δύο δεν αφήνουν να μεγαλώσει.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα πελατειακής νοοτροπίας και πρακτικής.

Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται. Ως εκ τούτου, ένα σύστημα που βασίζει τη λειτουργία του στα κέφια του εκάστοτε «νικητή»,  που αντιμετωπίζει τα πάντα, όπως και την εξουσία ως λάφυρο, δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει. Γι΄ αυτό το 2010 επιχειρήσαμε και πετύχαμε μία ευρεία συναίνεση γύρω από την Παιδεία, με την ελπίδα πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα σέβονταν τη διευρυμένη πλειοψηφία. Δυστυχώς, όπως σε τόσα άλλα, η ΝΔ μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2012, επιτέθηκε στο νόμο που είχε ψηφίσει λίγο καιρό πριν, για να τον αλλάξει επί τα χείρω – μία οπισθοχώρηση κατά παραγγελία ημετέρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, αργότερα, τον υπονόμευσε τελείως.

Ερώτημα 1ο:

Γιατί δεν ανοίγουμε τις πόρτες των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων σε φοιτητές από όλο τον κόσμο, αλλά επιμένουμε στις υπουργικές αποφάσεις που συντεχνιακά αποφασίζουν κάθε φορά ποιος θα σπουδάσει πού;

Ερώτημα 2ο:

Γιατί δεν επιτρέπουμε στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα να καθορίσουν εκείνα τα προγράμματα σπουδών τους σύμφωνα με τις ανάγκες που εκείνα εντοπίζουν, ανά γνωστικό αντικείμενο και ανάλογα και με τις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες και ιδιαιτερότητες; Ας δημιουργηθούν συνθήκες άμιλλας, για να διεκδικήσουν την αγάπη και την εκτίμηση φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ερώτημα 3ο:

Γιατί συνεχίζουμε να αποτρέπουμε την αυτονόητη αξιολόγηση τέτοιων ιδρυμάτων – από την πολιτεία αλλά και τους φοιτητές, που θα λειτουργούν με ελευθερία και διευρυμένη βάση δυνητικών σπουδαστών και από το εξωτερικό δημιουργώντας έσοδα από δίδακτρα για τα ΑΕΙ μας, όπως γίνεται σήμερα στην Κύπρο; Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό – για το αυτονόητο μιλάμε, με όρους 21ου αιώνα.

Η απάντηση σε αυτά τα τρία ερωτήματα οφείλει να καθορίσει τη θέση μας για τη Νομική Πατρών και όχι μόνο: ανοιχτά πανεπιστήμια, ελεύθερα πανεπιστήμια, αποκεντρωμένα από το συγκεντρωτικό κράτος, υγιή και αξιολογούμενα.

Φτάνει πια με το κλειστό σύστημα που ουδείς μπορεί να δικαιολογήσει στο φως, ή να εξηγήσει τα πώς και τα γιατί, καταφεύγοντας σε ψευτοδιλήμματα και μάχες χαρακωμάτων.

Θέλει το Πανεπιστήμιο Πατρών να κάνει Νομική Σχολή; Να την κάνει. Κι η δημιουργία αυτού του τμήματος να γίνει αφορμή για μεγαλύτερες αλλαγές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Και εφόσον αυτό θέλει το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η κεντρική κυβέρνηση αρνείται αυτήν την ελευθερία, ας αποφασίσει η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την ιδρυόμενη Νομική Σχολή για ένα χρονικό διάστημα έως ότου εδραιωθεί και μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια.».

Να το χαίρεστε το «μπουμπούκι» σας!

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑