Άποψη - Γνώμη

Published on September 1st, 2019 | by fileto

0

Τα καραβάνια των απελπισμένων…

Η κατάσταση με τις αθρόες εισδοχές παράτυπων μεταναστών και όχι προσφύγων όπως λένε ορισμένοι συνεχίζει να είναι μη διαχειρίσιμη και ένα μεγάλο πρόβλημα για την παρούσα κυβέρνηση.

Από την μια είναι το τι θα μπορούσε να κάνει με όλες αυτές τις χιλιάδες των παράνομων μεταναστών που χρησιμοποιούν την Ελλάδα για σκαλοπάτι ώστε να βρεθούν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, εφόσον οι χώρες αυτές μας έχουν βάλει τη θηλιά στο λαιμό.

Από την άλλη αν μείνουν εδώ στη χώρα μας ποιος θα τους διαχειριστεί και ποιος θα τους τακτοποιήσει μια και όπως φαίνεται όλες αυτές οι ΜΚΟ που πληρώνονται για να κάνουν αυτή τη δουλειά ως φαίνεται είναι ανέτοιμες και ανοργάνωτες να τους ενσωματώσουν στην ελληνική κοινωνία.

Η προηγούμενη κυβέρνηση όχι απλά δεν διαχειρίστηκε σωστά το πρόβλημα, αλλά το έκρυψε επιμελώς κάτω από το χαλί δημιουργώντας κάμπινγκ και σταθμούς πρώτης υποδοχής που τα χάλια τους τα έχουν στιλιτεύσει όσοι τα έχουν επισκεφθεί.

Φυσικά και τακτοποίησε δεκάδες εκατοντάδες στελέχη που έχουν εργασία σε αυτές τις δομές, αλλά στο φινάλε τόσο ο Μουζάλας όσο και ο επόμενος Βίτσας ήταν κατώτεροι των περιστάσεων.

Ήρθε η σειρά του Γιώργου Κουμουτσάκου που από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής δείχνει να είναι απλά παρατηρητής της κατάστασης μια που οι Τούρκοι έχουν ανοίξει τις στρόφιγγες και έρχονται κατά εκατοντάδες που θα γίνουν χιλιάδες ορισμένοι από τα εκατομμύρια παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπου εργάζονται για να μαζέψουν τα χρήματα που ζητούν οι διακινητές για να τους περάσουν απέναντι, σε μας!

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσουν ποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν για να τιθασευθεί το μεγάλο κύμα των παράνομων μεταναστών.

Από την άλλη στην απομάκρυνση 1.500 αιτούντων άσυλο από τη Λέσβο με δυο ναυλωμένα πλοία τύπου καταμαράν στοχεύει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ήδη οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας συγκεντρώνουν τους αιτούντες άσυλο που θα μετακινηθούν σύμφωνα με λίστες που καταρτίσθηκαν στην Αθήνα.

Η μετακίνηση θα γίνει σε δυο δόσεις, μια 650 ατόμων τη Δευτέρα το πρωί και μια των υπολοίπων σε δεύτερη φουρνιά.

Στο μεταξύ εκατοντάδες μετανάστες έφθασαν και φθάνουν στις ακτές της Λέσβου, της Χίου, της Σαμοθράκης, της Σάμου και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με αποκορύφωνα να έχουν αυξήσει τον αριθμό όσων ζουν στη Μόρια στους 11.000 – 12.000 περίπου.

Παράλληλα σε υψηλούς τόνους διατηρείται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αχμή το προσφυγικό και με αφορμή την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής του, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε μεταξύ άλλων την αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας, την μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε., την αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, αλλά και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για  «προσγείωση της Ν.Δ. στην πραγματικότητα για το προσφυγικό»  , ενώ κατηγόρησε το Μαξίμου ότι «έδειξε ιδιαίτερη βιασύνη να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Γραμματείες του».

Περνώντας στην αντεπίθεση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του  κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανακρίβειες, θράσος και παχιά λόγια»,  αντιτείνοντας ότι επί της διακυβέρνησής του η χώρα έγινε «hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών».

Αποκρούοντας την κριτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ με νέα ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ακατάπαυστη λασπολογία για τη μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» που δείχνει «τόσο την άγνοια αλλά και την υποκρισία με την οποία η Ν.Δ. διαχειρίζεται ένα τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα».

«Όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, όσο το αναγάγει μόνο σε εθνικό ή διμερές πρόβλημα με την Τουρκία, όσο ιδίως αντιλαμβάνεται τη μετανάστευση ως την ‘μεγαλύτερη απειλή’, όπως άλλωστε την χαρακτήρισε στις προγραμματικές δηλώσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φυσικά και δεν περιμένουμε να κατανοήσει ούτε να συμφωνήσει με τις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Δεν δικαιούται όμως ούτε να κουνάει το δάχτυλο, ούτε πολύ περισσότερο να παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας» αναφέρει.

Δηλώνει τέλος ότι «η Ν.Δ. θα μας βρει απέναντι σε κάθε πολιτική που θα φέρει εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Όλα καλά αυτά και άγια, αλλά τα καραβάνια των απελπισμένων αυξάνονται και οι αντιπαραθέσεις εντείνονται, όπως οξύνεται και το πρόβλημα με τις δομές να βογγούν από φιλοξενούμενους, οι πλατείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να είναι γεμάτες με ξάπλα τους μετανάστες και την κυβέρνηση να μην έχει πρόγραμμα και σχέδιο να προχωρήσει σε λύσεις …ακαριαίες!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑