Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 27th, 2020 | by fileto

0

Κόντρα τοπικισμού για την Επιτροπή της Θράκης

Με μια ανάρτησή της η βουλευτής Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την πολιτική του κόμματός της αλλά και με τους συναδέλφους της από Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη που συμμετέχουν στην γνωστή Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη με πρόεδρο την Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κυρία Ελευθεριάδου προφανώς επειδή δεν συμμετέχει ή ίδια, συμπαρατάσσετε με τις δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ και με την ανάρτησή της αναφέρει ότι: «Η σύσταση της επιτροπής για τη Θράκη περιθωριοποιεί την Καβάλα και τη Δράμα».

Και συνεχίζει: «Σε μία περίοδο ύφεσης, αύξησης της ανεργίας, μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών, καταστροφής του τουρισμού και γενικότερης ανασφάλειας, η Κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να «σπάσει» στα δύο την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, συστήνοντας διακομματική επιτροπή μόνο για την περιοχή της Θράκης, αφήνοντας εκτός, χωρίς καμία τεκμηρίωση, την Καβάλα και τη Δράμα. Η απόφαση της κυβέρνησης θέτει ζητήματα περιφερειακής αλληλεγγύης, καθώς η Θράκη, από μόνη της σήμερα νοείτο ως γεωγραφικό διαμέρισμα και όχι ως Περιφέρεια η οποία έχει κοινή πολιτική ανάπτυξης, τουριστικής προβολής, αντιμετώπισης της ανεργίας κτλ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε η διακομματική επιτροπή να αφορά και την Αν. Μακεδονία. Η πρόταση του δεν έγινε δεκτή από τη ΝΔ. Πρόκειται ξεκάθαρα για μία ακόμα επικοινωνιακή φιέστα της Κυβέρνησης, η οποία δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα (η επιτροπή θα συνεδριάζει για έξι μήνες!) καθώς θα εξαιρεί την Καβάλα και τη Δράμα.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επιτροπή, τόνισε ότι θα γίνει συζήτηση για τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Γιατί λοιπόν δεν δέχτηκε να συσταθεί επιτροπή για ολόκληρη της ΠΑΜ-Θ αφού εκείνη είναι ο φορέας που διεκδικεί, υλοποιεί και διαχειρίζεται χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τη συζήτηση για την ανάπτυξη της Αν. Μακεδονίας-Θράκης στην κοινωνία, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή και οι πολίτες, οι παραγωγικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι επιστήμονες, οι αγρότες, είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συνομιλήσουν ανοιχτά και ισότιμα με την πολιτική ηγεσία. Κάθε άλλη προσπάθεια που δεν προωθεί την περιφερειακή αλληλεγγύη και τον κοινό βηματισμό, βασικά στοιχεία επιτυχίας των Αναπτυξιακών Συνεδρίων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Προκαλεί, πάντως, αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι βουλευτής, εκλεγμένος στην Καβάλα είναι μέλος της. Αλήθεια, συμφωνεί με την εξαίρεση της Καβάλας και της Δράμας από την επιτροπή;».

Μια απάντηση είναι αρκετή από τους Θρακιώτες συναδέλφους της!

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΔΡΑΜΑΣ

Η όλη ιστορία δεν έχει και μεγάλη σημασία, αλλά είναι κυρίως οι λόγοι τυπικοί με την δημιουργία της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη που δημιουργήθηκε και ορισμένοι πιστεύουν (όχι άδικα) ότι  υπάρχει κίνδυνος να μείνει και πάλι η Ανατολική Μακεδονία εκτός πιθανόν κινήτρων ή άλλων ευεργετημάτων για την ανάπτυξη της περιοχής.

Πρόεδρος της επιτροπής είναι η Ντόρα Μπακογιάννη στην οποία απέστειλαν επιστολή οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Καβάλας και Δράμας Μάρκος Δέμπας και Στέφανος Γεωργιάδης, με σκοπό να την παρακαλέσουν να εμπεριέχει η Επιτροπή και την Ανατολική Μακεδονία, αν και συμμετέχουν βουλευτές από την περιοχή μας στην εν λόγω Επιτροπή.

Την ίδια επιστολή οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Καβάλας και Δράμας Μάρκος Δέμπας και Στέφανος Γεωργιάδης, την κοινοποιούν και στους βουλευτές, που συμμετέχουν στην Επιτροπή και αναφέρει τα εξής: ««Η Περιφέρεια μας είναι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, και έτσι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται».

«Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε. Αναμφισβήτητα η απόφαση για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη μιας περιοχής, αποτελεί θετική πρωτοβουλία. Η σύσταση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, από τον τίτλο της και μόνο, δημιουργεί εύλογη ανησυχία στην περιοχή της Δράμας και Καβάλας, εξαιτίας της εμπειρίας και των πολιτικών, που εφαρμόσθηκαν στον παρελθόν και δημιούργησαν ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Ιστορικά οι πολιτικές αυτές απέτυχαν διότι ούτε η προσδοκώμενη ανάπτυξη της Θράκης ήρθε, ενώ δυστυχώς υπήρξε αποβιομηχάνιση των περιοχών της Δράμας και της Καβάλας, ειδικά την περίοδο που τα διαφορετικά κίνητρα ήταν σε βάρος των δύο αυτών περιοχών. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί και κοινωνική και πολιτική ένταση εντός της ίδιας περιφέρειας, πράγμα που χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο, την ήδη προβληματική οικονομική κατάσταση.

Είναι σαφές ότι η Περιφέρεια μας, είναι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, και έτσι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Επιπρόσθετα ο Χάρτης Περιφερειακών ενισχύσεων στην ΕΕ αναγνωρίζει την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ως μία ενιαία οντότητα και επομένως με κοινή παρουσία στις πολιτικές κρατικών ενισχύσεων, από τα κοινοτικά πλαίσια, αλλά και των ειδικών κινήτρων, που αρκετές φορές έχουν παραβιασθεί, όσον αφορά την ισότιμη και ενιαία εφαρμογή τους και αυτό θα σας το αποδείξουμε με στοιχεία.

Ως Επιμελητήρια διαθέτουμε, από μελέτες και έρευνες στοιχεία, με την καταγραφή των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών, που αποδεικνύουν ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ συνολικά δεν έχει αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και αυτό δεν βοηθά όταν διατηρούνται ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν περιοχές εντός της Περιφέρειας που έχουν ευνοηθεί τα μέγιστα από την ολοκλήρωση βασικών υποδομών, όπως η Εγνατία οδό και άλλες όπως η Δράμα που ακόμη αναμένει την σύνδεση της, αλλά και η Καβάλα που περιμένει χρόνια την σύνδεση του εμπορικού λιμανιού της, με την σιδηροδρομική γραμμή.

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε

Αντιλαμβανόμενοι ότι συγκεκριμένοι λόγοι, επαναλαμβανόμενοι εδώ και πολλές δεκαετίες, οδήγησαν να παρθεί απόφαση για σύσταση της επιτροπής, που στον τίτλο τουλάχιστον κόβει ουσιαστικά την Περιφέρεια στην μέση.

Πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι, να μην συμβεί ότι είχε γίνει στο παρελθόν, που ήταν σε βάρος των περιοχών μας, και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπως είναι μία και ενιαία στον χάρτη των κρατικών ενισχύσεων, θα πρέπει έτσι να αντιμετωπιστεί και τώρα.

Προτείνουμε η επιτροπή να φέρει τόσο τον τίτλο, όσο και τις εργασίες της για το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Είμαστε δε απόλυτα στην διάθεση σας, να σας δώσουμε με μεγάλη μας χαρά, ότι έχουμε στα Επιμελητήρια μας, από μελέτες και έρευνες καθώς επίσης και τα συμπεράσματα με τις προτάσεις από τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μας».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑