Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 22nd, 2020 | by fileto

0

Ντόμινο καταλήψεων σε σχολεία της ΑΜ-Θ

Τα αιτήματα των μαθητών είναι δύο. Πρώτη η υπερσυγκέντρωση μαθητών σε σχολικές αίθουσες και δεύτερο η μη χρήση μασκών στα σχολεία κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Προχθές η Καβάλα άνοιξε τον χορό των καταλήψεων και μέχρι σήμερα συνεχίζονται με τη σκυτάλη να παίρνουν το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Καβάλας, το οποίο μερίδα μαθητών κατέλαβε το πρωί της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου 2020, αλλά και το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας στην Παναγία.

Σε κατάληψη τελεί και το Λύκειο Λιμένα Θάσου από χθες το πρωί με τα ίδια αιτήματα.

Η κατάσταση θα «φουσκώσει» τις επόμενες μέρες καθώς υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις μαθητικές αίθουσες και αυλές με ομάδες μαθητών να παρακινούν τους άλλους συμμαθητές τους να συμμετέχουν σε αυτό το κύμα καταλήψεων.

Πλέον ζητούνται λύσεις στο ζήτημα του πλήθους των μαθητών ανά αίθουσα, με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολο Βαγενά να δηλώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει σχετική συζήτηση με το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαγενά, άπαξ και βρεθούν λύσεις για την υπερσυγκέντρωση μαθητών θα υπάρξει και μεγαλύτερη ελαστικότητα στην χρήση μάσκας -επισημαίνοντας πως, σε πολλές περιπτώσεις, μαθητές ζητούν (και λαμβάνουν) την άδεια να βγουν από τις τάξεις για 1 με 2 λεπτά προκειμένου να πάρουν ανάσες.

Καταλήψεις και στη Δράμα

Στην πόλη της Δράμας, σε κατάληψη βρίσκονται 5 Γυμνάσια εκτός από το 1ο Γυμνάσιο, και η πλειοψηφία των Λυκείων εκτός από το 1ο ΓΕΛ, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται όλο του Μουσικό Σχολείο. Στο συγκρότημα του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ υπάρχει μια μορφή αποχής από τα μαθήματα.

Επίσης, περιφερειακά, σε κατάληψη βρίσκονται τα Γυμνάσια στον Άγιο Αθανάσιο, του Δοξάτου και του Καλαμπακίου, ενώ λειτουργούν μέχρι στιγμής τα Γυμνάσια Νευροκοπίου, Φωτολίβους και Νικηφόρου.

Ήδη είχε επισημανθεί ότι στα κινητά τηλέφωνα των μαθητών στέλνονταν διάφορα μηνύματα, για καταλήψεις, ενώ οι αρμόδια διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας έλεγε ότι δεν γνώριζαν τίποτα, όπως και κάποιοι διευθυντές σχολείων.

Ίδια η κατάσταση και στη Θράκη

Έξι σχολεία στο ν. Ξάνθης και ένα στο ν. Έβρου τελούν υπό μαθητική κατάληψη από σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με ενημέρωση του «Χ» από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης εκτός «χάρτη» καταλήψεων παραμένει μέχρι αυτή την ώρα ο νομός Ροδόπης.

Σύμφωνα με το xanthinea.gr υπό κατάληψη τέθηκαν αρκετά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ξάνθη το πρωί της Δευτέρας.  Οι μαθητές προχώρησαν σε μαζικές καταλήψεις σε αρκετά σχολικά κτίρια, εκφράζοντας μεταξύ άλλων και την αντίθεσή τους στα μέτρα κατά του κορωνοϊού και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται τα μαθήματα.  Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι υπήρξε σχετικό κάλεσμα στα social media ήδη από το Σαββατοκύριακο, για τις κινητοποιήσεις των μαθητών.  Από την έως τώρα εικόνα προκύπτει πως υπό κατάληψη τελούν τα εξής σχολεία στην Ξάνθη: 4ο και 6ο Γυμνάσιο, 2ο ΕΠΑΛ, 3ο ΓΕΛ, 7ο Γυμνάσιο, 1ο ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με το pameevro.gr, σε κατάληψη του 1ου ΕΠΑΛ (Τεχνικό Λύκειο Αλεξανδρούποιλης) προέβησαν η μαθητές του και μας εξηγούν τους λόγους παρακάτω. Η Κατάληψη ξεκίνησε σήμερα νωρίς το πρωί της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου και είναι άγνωστο για πόσο καιρό θα συνεχιστεί. Οι μαθητές μας μετέφεραν τις κάτωθι απαιτήσεις τους: όχι στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, όχι 2ωρα χωρίς διάλειμμα, περισσότερα παγκάκια στο σχολείο, τακτικά ΤΕΣΤ κορωνοϊού για μη χρήση της μάσκας, όχι χωριστά διαλείμματα, αντικατάσταση ελαττωματικών θρανίων & καρεκλών, κατασκευή καινούργιου κτηρίου διότι η στατική κατάσταση του υφιστάμενου είναι ανεπαρκής.

Παγγαίο και Χρυσούπολη στον ρυθμό των καταλήψεων

Στον ρυθμό των καταλήψεων πέρα από τα σχολεία της Καβάλας μπήκαν και τα σχολεία της ευρύτερης περιφέρειας με το  Επαγγελματικό Λύκειο Ελευθερούπολης και το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο Χρυσούπολης να κάνουν την αρχή.

Όπως φαίνεται το κίνημα των καταλήψεων με αιτήματα λιγότεροι μαθητές ανά τάξη και όχι στην χρήση μασκών κατά την διάρκεια του μαθήματος, χτυπάει κόκκινο και σηματοδοτεί μια ταραγμένη σχολική χρονιά.

Το περίεργο είναι ότι αν και πολλά σχολεία τελούν υπό κατάληψη τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης αποσιωπούν το γεγονός πράγμα που γεννά πολλά ερωτηματικά για την σκοπιμότητά του.

Σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή σημειώνει ότι: «Αύξηση των καταλήψεων σχολείων από μαθητές παρουσιάστηκε προχθές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 100 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση.

Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενες καταλήψεις, έχοντας ως επιχείρημα ότι τα αιτήματα των μαθητών ποικίλλουν (κύριο είναι το σπάσιμο των τμημάτων ως προληπτικό μέτρο κατά του κορωνοϊού) και δεν δικαιολογούνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής τους.

Την ίδια μερα, λόγω κρούσματος είχαμε 42 περιπτώσεις αναστολής για δύο εβδομάδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε 13.400 σχολικές μονάδες με 80.000 τμήματα έχει ανασταλεί η λειτουργία 31 μεμονωμένων τμημάτων, έξι τάξεων και πέντε σχολείων».

Οι μαθητές ζητούν το σπάσιμο των τμημάτων ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους ανά τμήμα, καθώς υποστηρίζουν ότι η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι ανεπαρκές από μόνο του μέτρο προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Από την άλλη, δεν λείπουν οι καταληψίες που καταφέρονται κατά της χρήσης μάσκας. Επίσης, μεταξύ των αιτημάτων είναι να μην ισχύσει η στράτευση στα 18.

Από την άλλη, υπάρχουν γονείς που διαμαρτύρονται διότι η κατάληψη του σχολείου αποφασίστηκε από λίγους μαθητές, ενώ μιλούν και για την ανοχή συνδικαλιστών εκπαιδευτικών στις καταλήψεις των μαθητών.

Από την πλευρά της η ΚΝΕ ανέφερε ότι «τα εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους, αποτελούν “ανάσα” αισιοδοξίας και ελπίδας.

Οι μαθητές, κόντρα στην προσπάθεια διαστρέβλωσης και συκοφάντησης του αγώνα τους από την κυβέρνηση και ορισμένα ΜΜΕ, που τους παρουσιάζουν ως “αρνητές της μάσκας”, διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στη μόρφωση και την υγεία. Δεν δέχονται την υποκρισία της κυβέρνησης που με μία μάσκα-αλεξίπτωτο για 6 ώρες, χωρίς διάλειμμα, σε σχολεία-κλουβιά, προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της!». Και πρόσθεσε ότι «οι αγώνες των μαθητών δεν είναι ένα ακόμα πυροτέχνημα, ένα περιοδικό φαινόμενο χωρίς αιτία.

Οσοι μιλούν για τις μαθητικές κινητοποιήσεις χωρίς να ξέρουν, καλά θα κάνουν να ακούν περισσότερο τα αιτήματα και τα συνθήματα των μαθητών. Καμία εισαγγελική παρέμβαση δεν μπορεί να βάλει φίμωτρο στις δίκαιες διεκδικήσεις τους!

Αυτή η ιδιαίτερη σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε και ο αγώνας των μαθητών μπορεί και πρέπει να έχει διάρκεια, να δυναμώσει, να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερα σχολεία και πόλεις, να συναντηθεί με τον αγώνα των γονιών και εκπαιδευτικών για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει!».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑