Ειδήσεις

Published on July 24th, 2013 | by fileto

0

Σχέδιο απόβασης ημετέρων για τη νέα δημόσια τηλεόραση

Αθηνοκεντρικός και με σχέδιο απόβασης ημετέρων είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για το μεταβατικό σχήμα στη νέα δημόσια τηλεόραση.

Χωρίς δημοσιογράφους θα παραμείνουν τα ραδιόφωνα της ΕΡΑ στην επαρχία ενώ το όλο εγχείρημα προκαλεί νέες αντιδράσεις από το δημοσιογραφικό χώρο και τα πολιτικά κόμματα.

Εν τω μεταξύ η προκήρυξη για τις προσλήψεις προσωπικού στη “μεταβατική” νέα ΕΡΤ (Δημόσια Τηλεόραση -ΔΤ) θα ανάψει φωτιές μια και περιλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις για προσλήψεις “ημετέρων”, ενώ αποκλείει πολλές κατηγορίες εργαζόμενων της παλιάς ΕΡΤ.

Για τις διεθυντικές θέσεις και για τη στελέχωση του ειδησεογραφικού τμήματος που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, φαίνεται ότι τα πρόσωπα έχουν ήδη επιλεγεί.

Καθορίζονται λοιπόν τυπικά προσόντα τα οποία θα πληρούν οι ήδη επιλεγέντες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για τους διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης αναφέρεται ότι πρέπει να είναι απόφοιτοι (όχι κατ΄ανάγκην πτυχιούχοι…) “πανεπιστημιακής, είτε τριτοβάθμιας ή και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης”.

Παρά τις  διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Καψής, η προκήρυξη αποκλείει πολλές κατηγορίες εργαζομενων (όπως ολοκληρη την νομική υπηρεσία), ενώ δημιουργεί πρόσθετες  θέσεις εργασίας στο πολιτικό ρεπορτάζ. Είναι ο τομέας που ενδιαφέρει πρωτίστως το επικοινωνιακό  επιτελείο της κυβέρνησης και σ’ αυτόν υπάρχουν πολλοί φίλα προσκείμενοι δημοσιογράφοι που πρέπει να “βολευτούν”.

Ενδεικτικό των φωτογραφικών διατάξεων που μπήκαν για να καταστεί δυνατή η πρόσληψη προεπιλεγμένων ατόμων, είναι και το γεγονός ότι προβλέπονται 32 θέσεις ηλεκτρολόγων μηχανικών, ενώ στην ΕΡΤ δούλευαν μέχρι τώρα μόλις 12!

Σημειώνεται ότι παρά τις σχετικές υποσχέσεις, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν πριμοδοτούνται από την προκήρυξη παρά μόνον με 200 μόρια, που αντιστοιχούν  σε μόλις 1,5 χρόνο εργασίας για κάποιον που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και θα θέσει υποψηφιότητα.

Κρατικό ραδιόφωνο χωρίς ελπίδα για την επαρχία

Επίσης, παρά τις σχετικές εξαγγελίες, δεν προβλέπονται θέσεις για το ίντερνετ, ενώ ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ απαξιώνονται πλήρως. Δημιουργείται ένα ραδιόφωνο με 37 άτομα  προσωπικό στην Αθήνα, ενώ καταργούνται οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Σε περιοχές όπως ο Εβρος, το Ιόνιο ή οι Κυκλάδες δεν θα υπάρχει κανένας δημοσιογράφος, ενώ σε ολοκληρη την Κρήτη προβλέπεται μόνον ένας!

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πλήρης απαξίωση της ΕΤ-3, που είχε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να αποκτήσει ιδιαίτερη φυσιογνωμία και δικό της κοινό.

Η προχειρότητα είναι κωμικοτραγική.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑