Ειδήσεις

Published on October 6th, 2013 | by fileto

0

Εθνική και Πειραιώς ψάχνουν “πελάτη” για τα προβληματικά δάνεια

Οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, σχεδιάζουν να βάλουν τα προβληματικά δάνεια τους σε ξεχωριστές “bad banks” προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις υπόλοιπες δραστηριότητες τους, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμα του επικαλούμενο υψηλόβαθμα στελέχη των δύο τραπεζών.

Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου μιλώντας στο Capital.gr.
Ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με επενδυτές για μια κοινοπραξία, η οποία θα προβλέπει την ανάληψη από την πλευρά τους μειοψηφικού μεριδίου σε ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Reuters.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δημιουργήσει “bad banks” προκειμένου να βελτιώσουν τη διαχείριση των απλήρωτων δανείων – συχνά πουλώντας τα σε funds που ειδικεύονται σε προβληματικές επενδύσεις – δείχνοντας έτσι ότι το υπόλοιπο των δραστηριοτήτων τους είναι υγιές. Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης αν θα προχωρήσει σε ανάλογο διαχωρισμό της Royal Bank of Scotland, η οποία παραμένει εύθραυστη παρά τη διάσωση της  από την κυβέρνηση.
Το Reuters σημειώνει εξάλλου ότι τα απλήρωτα δάνεια αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τις ελληνικές τράπεζες, με την οικονομία της χώρας να έχει συρρικνωθεί κατά 25% στη διάρκεια έξι διαδοχικών ετών ύφεσης. Οι τράπεζες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από τις ζημιές των 27 δισ. ευρώ που γνώρισαν λόγω της πρωτοφανούς αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας το 2010, αναφέρει.
Μέχρι το τέλος του Ιουνίου, τα επισφαλή δάνεια αποτελούσαν το 29% στο συνδυασμένο δανειακό χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών συνολικού ύψους 260 δισ. ευρώ, μέγεθος υπερτριπλάσιο από το μέσο όρο του 7,15% που κατέγραψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ευρωζώνη το 2012, αναφέρει το Reuters.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑