Άποψη - Γνώμη

Published on October 20th, 2013 | by fileto

0

Βάζουν χέρι στο μαξιλάρι των φτωχών

Μια οι φήμες για κούρεμα καταθέσεων, μια οι βουτηχτές που θέλουν να κάνουν στα βιβλιάρια καταθέσεων ακόμη και για μια χούφτα χρέη, οι Έλληνες για μια ακόμη φορά με το φόβο και την απειλή, στριμώχνονται στις τράπεζες για να αποσύρουν ακόμη και τα λίγα ευρώ που έχουν σ’ αυτές ώστε να τα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για ώρα ανάγκης.

Διότι η κατάθεση των φτωχών δεν έχει να κάνει με επενδύσεις και κατανάλωση αλλά με την υγεία πρωτίστως και με την αβεβαιότητα δευτερευόντως εφόσον στην χώρα αυτή όλοι θέλουν το κάτι τις τους για να κάνουν το αυτονόητο.
Το πιο τραγικό είναι ότι τίποτε δεν είναι στην Ελλάδα τζάμπα, κυρίως η υγεία και η παιδεία για την οποία όλοι κόπτονται αλλά κανείς δεν μιλάει για τον τρόπο που προσφέρονται στους ταλαίπωρους Έλληνες εδώ και χρόνια και οι οποίοι έμαθαν ή τους έμαθαν να πληρώνουν και το αυτονόητο.
Η αθλιότητα έχει φτάσει στο απροχώρητο, μια και οι εγκέφαλοι του υπουργείου Σωτηρίας των φτωχών Ελλήνων ή αλλιώς του υπουργείου Οικονομικών, έφτιαξαν φορέα ο οποίος αρπάζει από τα βιβλιάρια των κακοπληρωτών (!) ακόμη και χρέη τα οποία θα μπορούσε κάποιος να αμφισβητήσει χωρίς καν να τον ρωτούν.
Αυτοί αποφασίζουν πως θα μας «κλέψουν» και από την άλλη οι τράπεζες οι οποίες ρουφούν από το χρήμα που έπρεπε να πάει στους πολίτες ως επιβράβευση των θυσιών τους τώρα κατάλαβαν ότι το χρήμα θα πετάξει και πάλι από τα σεντούκια τους και γι’ αυτό φρένο στις αθρόες κατασχέσεις λογαριασμών ακόμη και για μικροποσά επιχειρούν να βάλουν τα καταστήματα αυτά, που είναι αντιμέτωπα με μαζικά αιτήματα αναλήψεων.
Τα αιτήματα, που σε μερικές περιπτώσεις αφορούν μέχρι οφειλές της τάξης των 5 και 10 ευρώ και αποτελούν κάτι περισσότερο από αυτό που έκαναν οι μαυραγορίτες στην κατοχή. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», στόχος να μπει ένα όριο, όπως για παράδειγμα 50 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα διεκπεραιώνονται παρόμοια αιτήματα, τα οποία δεν δημιουργούν ουσιαστικό εισπρακτικό όφελος για το Δημόσιο, αλλά είναι ικανά να προκαλέσουν ανησυχία και πανικό στους καταθέτες.
Αν είναι δυνατόν οι καταθέσεις των 50 ευρώ να θεωρούνται πολύ χρήμα, όταν τα φακελάκια στα νοσοκομεία αιχμής πάνε κι έρχονται παίζοντας με τη ζωή και την υγεία ασθενών, όπως καθημερινά η ειδησεογραφία επισημαίνει.
Να επιστρέψουμε στην αρπαγή των καταθέσεων.
Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τράπεζες, οι οποίες μετέφεραν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται από παρόμοια φαινόμενα.
Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφεραν οι τραπεζίτες, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί σε βαθμό που στον χορό των κατασχέσεων έχουν μπει και οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα για εκπρόθεσμες πληρωμές κλήσεων ή ακόμα και οφειλές για τέλη της τάξης των 3 ευρώ, όπως το τέλος Νεκροταφείου.
Το αίτημα για κατάσχεση μπορεί να αφορά υποθέσεις που ανατρέχουν πίσω ακόμη και μια εικοσαετία, όπως είναι μια κλήση ή πρόστιμο, έστω κι αν πληρώθηκε εκπρόθεσμα, τροφοδοτεί ανησυχία από την πλευρά των καταθετών για ανεξέλεγκτες κατασχέσεις.
Οι τράπεζες καλούνται καθημερινά να διεκπεραιώνουν παρόμοια αιτήματα, που καταφθάνουν βροχή στα αρμόδια τμήματα, φθάνοντας συνολικά από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο τις 80.000.
Και είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν τη σχετική διαδικασία, διασφαλίζοντας την τήρηση του νόμου για το ακατάσχετο του μισθού ή της σύνταξης και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ή των 2.000 ευρώ εάν πρόκειται για κοινό λογαριασμό.
Φυσικά μια τέτοια διαδικασία σίγουρα οδηγεί στην αθρόα απόσυρση καταθέσεων κυρίως από συνταξιούχους οι οποίοι έχουν κρατημένα κάτι λίγα ψιλά για την εξόδιο ακολουθία και τα φυλάνε στο μαξιλάρι τους με τον φόβο να πέσουν θύματα κλεπτών, εκβιαστών, απατεώνων και συγγενών. Ναι γιατί όχι!
Φυσικά αν το φαινόμενο συνεχιστεί δεν είναι απίθανο να επικρατήσει κράτος πανικού με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το σύστημα και να ψάχνουμε για μετρητό στα ξένα, εκτός αν αυτό θέλουν οι εγκέφαλοι που σκέφτονται τέτοια μέτρα.
Ειδικοί στα τραπεζικά επισημαίνουν ότι οι κατασχέσεις ποσών από τους καταθετικούς λογαριασμούς αναμένεται να αυξηθούν το προσεχές διάστημα για χρέη και οφειλές προς το Δημόσιο. Θεσμοθετείται η πρακτική της ηλεκτρονικής κατάσχεσης. Ήδη λειτουργεί το Μητρώο των Καταθέσεων που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες.
Με την ηλεκτρονική κατάσχεση θα μπορεί εκτός από την άμεση πληροφορία, την οποία έχει ήδη στη διάθεσή του, να μπορεί να επιδίδει και ηλεκτρονικά το αίτημα της κατάσχεσης αντί της επίδοσης με κλητήρα, που γίνεται σήμερα, επισπεύδοντας τη διαδικασία.
Σημειώνεται πως το ακατάσχετο της μισθοδοσίας και της σύνταξης ισχύει μόνο για οφειλές προς το Δημόσιο και όχι για άλλους φορείς στους οποίους μπορεί κάποιος να έχει οφειλές. Και η απόδειξη για πότε ένας λογαριασμός είναι μισθοδοτικός εναπόκειται στον ίδιο τον κάτοχο ή την επιχείρηση.
Αυτό σημαίνει μαζί με τις ομαδικές κατασχέσεις σπιτιών και τιμαλφών στο αμέσως επόμενο διάστημα ότι ο χειμώνας αυτός θα είναι όμοιος με τον βαρύ χειμώνα της κατοχής που σκόρπισε τον θάνατο και την απόγνωση σε εκατομμύρια Έλληνες, οι οποίοι έψαχναν στα σκουπίδια για λίγες φλούδες από πατάτες να φάνε και να επιβιώσουν.
Όχι δεν είναι υπερβολικά όλα αυτά. Είναι μια άμεση εικόνα η οποία επιβεβαιώνεται όχι από Συριζαίους και άλλους αντιμνημονιακούς αλλά από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος ως μέχρι χθες Σωτήρας είπε σε δηλώσεις του: «Ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση τα πράγματα στην Ελλάδα, ως προς την διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας». Άρα με λίγα λόγια μας περιμένει ένας βαρύς, σκληρός, άδικος και μακρύς χειμώνας. Αλίμονό μας!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑