Ειδήσεις

Published on December 18th, 2013 | by fileto

0

Μαλλιώ-τράβηγμα για τον ΟΚΑΝΑ

Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ της υφυπουργού Υγείας, Ζέτας Μακρή και της προέδρου του ΟΚΑΝΑ, Μένης Μαλλιώρη σχετικά με τα οικονομικά του οργανισμού.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η κ. Μαλλιώρη, την παραίτηση της οποίας έχει ζητήσει ο υπουργός Υγείας, αρνήθηκε ότι υπάρχει «μαύρη τρύπα» στον ΟΚΑΝΑ και τόνισε ότι τα παραστατικά υπάρχουν, αλλά δεν τα έχει συγκεντρώσει όλα.

Όπως ανέφερε, ζήτησε τα παραστατικά από ένα κέντρο πρόληψης και αυτά της ήρθαν μέσα σε μία κούτα, ενώ περιμένει τα παραστατικά και από άλλα 76 κέντρα.

Η κ. Μαλλιώρη τόνισε ότι «οι πόρτες του ΟΚΑΝΑ είναι ανοιχτές για οποιονδήποτε έλεγχο».

Σχετικά με όσα της καταλογίζονται από την υφυπουργό Υγείας απάντησε πως ό,τι της ζητήθηκε «το ελέγξαμε και στάλθηκε στην υφυπουργό» και προσέθεσε ότι «δεν υπάρχουν μαύρες τρύπες στον ΟΚΑΝΑ», τονίζοντας ότι η ίδια έχει κινηθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

Είπε, επίσης, ότι δεν αρνείται να δώσει στοιχεία ωστόσο, ανέφερε πως «από τα 73 κέντρα πρόληψης, τα 40 λαμβάνουν χρήματα χωρίς να αποστέλλουν στοιχεία για το πού τα διαθέτουν».

Όσον αφορά τη σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα 5 εκατομμύρια που αναζητούνται, η κ. Μαλλιώρη είπε χαρακτηριστικά ότι «θα μας απαντήσει το δικαστήριο πού πήγαν», καθώς -όπως είπε- από τον Ιανουάριο του 2013 έχει καταθέσει αγωγή κατά του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία εκδικάζεται τον Φεβρουάριο του 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ με τίτλο «Σύμπραξη μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ για τον έλεγχο της νέας γρίπης και λοιπών λοιμωδών νοσημάτων στον κλειστό πληθυσμό των χρηστών» υπογράφηκε στις 17 Μαΐου 2011. Η εν λόγω σύμβαση προέβλεπε την αξιοποίηση από τον ΟΚΑΝΑ ποσού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ (από τις πιστώσεις του συναφθέντος για τη Γρίπη δανείου του ΚΕΕΛΠΝΟ) για τη δημιουργία 24 νέων Μονάδων Υποκατάστασης και η διάρκεια της σύμβασης ήταν 3 έτη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ, «ένα χρόνο περίπου μετά την υπογραφή της σύμπραξης, δηλαδή το Μάρτιο του 2012, ο ΟΚΑΝΑ είχε δημιουργήσει συνολικά 31 νέες μονάδες, 20 στην Αττική σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ, 7 στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τα νοσοκομεία 3ης και 4ης ΥΠΕ, από μία Μονάδα σε Καβάλα, Ρέθυμνο, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη και είχε αναστείλει τη λειτουργία 4 παλαιών Μονάδων στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, λόγω αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών».

Ωστόσο, στις 18 Μαΐου 2012 πραγματοποιείται συνεδρίαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ με κύριο θέμα το «αίτημα του ΟΚΑΝΑ για τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ-ΟΚΑΝΑ», μετά την οποία η κ. Μαλλιώρη ενημερώνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε ότι το Δ.Σ. δεν δέχεται την τροποποίηση, καταγγέλλει τη Σύμβαση, αναθέτει στον Θ. Παπαδημητρίου, Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ τη διενέρργεια οικονομικού ελέγχου, και απαιτεί την επιστροφή των χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σύμφωνα με την κ. Μαλλιώρη, μέχρι σήμερα δεν έχουν σταλεί στον ΟΚΑΝΑ τα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης, ούτε έχει ενημερωθεί ο ΟΚΑΝΑ για το αποτέλεσμα του οικονομικού ελέγχου, ενώ έχει στείλει προς το ΚΕΕΛΠΝΟ όλα τα σχετικά παραστατικά και δεν έχει ζητηθεί στον ΟΚΑΝΑ να επιστρέψει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σχετικά με το γενόσημο υποκατάστατο φάρμακο, η κ. Μαλλιώρη εξήγησε ότι «όλα ξεκίνησαν, όταν η ίδια ζήτησε να γίνει διαγωνισμός για την προμήθεια ενός νέου, φθηνότερου γενόσημου». Ο ΟΚΑΝΑ δεν έκανε ποτέ έκτακτη εισαγωγή, συμπλήρωσε, ενώ «η ίδια η παραγωγός εταιρεία έφερε σε συνεννόηση με τον ΕΟΦ στην Ελλάδα το χάπι αυτό, που έχει την ιδιότητα να διαλύεται πιο γρήγορα μέσα στο στόμα».

Ο χρόνος διάλυσης του φαρμάκου είναι εξαιρετικά σημαντικός για την καθημερινή λειτουργία των Μονάδων του ΟΚΑΝΑ, που εξυπηρετούν κατά μέσον όρο 120-150 ασθενείς, και που θα πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα ότι το σκεύασμα καταναλώθηκε προκειμένου να αποφεύγεται η εκτροπή του φαρμάκου έξω από τις Μονάδες και η διάθεσή του στη μαύρη αγορά.

Ειδικότερα, τον περασμένο Αύγουστο τιμολογήθηκε και εντάχθηκε στο Δελτίο Τιμών από τον ΕΟΦ δεύτερο γενόσημο βουπρενορφίνης, το οποίο είχε ήδη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ για την ελληνική αγορά από το 2010, ενώ το 2012 κατατάχθηκε στον Πίνακα Δ του Νόμου 3459/2006 περί ναρκωτικών.

Ο ΟΚΑΝΑ ενημέρωσε την προμηθεύτρια εταιρεία ότι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις βάσει νομοθεσίας για τη διενέργεια διαγωνισμού, με την τιμολόγηση και του δεύτερου γενόσημου, είναι υποχρεωμένος και σκοπεύει να προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό, κάνοντας χρήση του άρθρου 3 της μεταξύ ΟΚΑΝΑ και προμηθεύτριας εταιρείας ισχύουσας από το 2008 Σύμβασης.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η κ.Μαλλιώρη, η υφυπουργός Υγείας με επιστολές, της υπέδειξε τη μη διενέργεια διαγωνισμού επικαλούμενη έγγραφα του ΕΟΦ περί επικινδυνότητας του δεύτερου γενόσημου.

Τέλος, η κ. Μαλλιώρη ανέφερε ότι παρέλαβε τον Οργανισμό το 2010 με χρέος ύψους 37,5 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη διοίκηση με υπερκοστολογήσεις έργων και κατέληξε τονίζοντας: «Μέχρι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, είμαι πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, μόνον ο υπουργός μπορεί να με καταργήσει».

Νωρίτερα η κ. Μακρή έκανε λόγο για «τρύπα» 8,4 εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΚΑΝΑ. Από αυτά, τα 3,4 εκατομμύρια αφορούν ένα ποσό αδιάθετο που βρισκόταν στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ, τα οποία δεν υπάρχουν πλέον. Όπως είπε η υφυπουργός παρά το γεγονός ότι έχει ζητήσει παραστατικά για το ποσό αυτό, δεν της έχουν δοθεί ακόμα ούτε τα παραστατικά ούτε πειστικές απαντήσεις.

Τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρήματα που δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημιουργία νέων κέντρων πρόληψης και τη στελέχωσή τους.

Η κ. Μακρή είπε ότι η υπόθεση την Τετάρτη θα πάρει τον δρόμο για τον εισαγγελέα.

Newsroom ΔΟΛ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑