Ειδήσεις

Published on March 6th, 2014 | by fileto

0

Καλλιεργούμε τα παραδοσιακά πεπόνια του Έβρου

Τα πεπόνια ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις κολοκύθες, τα κολοκυθάκια και τα αγγούρια. Εκτός του καθαρά επιστημονικού ενδιαφέροντος, η πρακτική χρήση αυτής της πληροφορίας είναι ότι η γύρη ενός από αυτά τα φυτά, μπορεί να γονιμοποιήσει τα λουλούδια των υπολοίπων. Για να έχει επομένως ο καλλιεργητής στο τέλος του καλοκαιριού πεπόνια και όχι διασταύρωση πεπονιού με αγγούρι ή κολοκύθα, θα πρέπει να τα καλλιεργεί σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο. Δηλαδή με πιο απλά λόγια, δε πρέπει να καλλιεργούνται τα πεπόνια μαζί με αγγούρια, κολοκύθες και κολοκυθάκια.

Οι πιο γνωστή ποικιλία παραδοσιακή του πεπονιού στην Βόρεια Ελλάδα είναι αυτή του Βορείου Εβρου και λέγεται Θρακιώτικο.

Είναι ποικιλία τοπικής προέλευσης επί αιώνες παραγόμενη στην ακριτική περιοχή του νομού Έβρου αποκλειστικά οικολογική χωρίς αρδεύσεις, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κλπ.

H ποικιλία “Χρυσή Κεφαλή” ή πεπόνι Θράκης είναι μοναδική και παράγεται με προστατευόμενο σπόρο.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑