Ειδήσεις

Published on February 11th, 2015 | by fileto

0

Τι είπε ο Γιάννης Τσιρώνης για χρυσό, ΑΠΕ στη Θράκη;

Τα σχέδια του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στους αμιγώς περιβαλλοντικούς τομείς -όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέγειας, η διαχείριση των απορριμμάτων και η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και τη Θράκη- παρουσίασε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα γίνει προώθηση ενεργειακών συνεταιρισμών κοινωνικής βάσης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και ενίσχυση εγχώριας βιομηχανίας ΑΠΕ και εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας -Επανασχεδιασμός υπολογισμού Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων.

Για τον χρυσό:

«Σε τομείς όπου υπήρχε πίεση από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, όπως στην περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» ή του Ελληνικού, το κεφάλαιο «Περιβάλλον», θεωρήθηκε ένα βαρίδι και αντιμετωπίστηκε με προσχηματικό τρόπο. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι στην καλύτερη περίπτωση ανεφάρμοστες και στην χειρότερη απλές εκθέσεις ιδεών. Αντίστοιχα αντιμετωπίστηκαν και οι χωροταξικοί περιορισμοί. Όπου ήταν αδύνατον να παρακαμφθούν τα αυτονόητα έχουν υπάρξει νομοθετικές «ρυθμίσεις φωτογραφίες», ώστε να εξασφαλιστεί ο νομικός φερετζές.

–Για τη διαχείριση απορριμμάτων: 

«επιχειρήθηκε η εξαπάτηση των αρμοδίων αρχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα η οικονομική εκμετάλλευση του αδιεξόδου. Δεν έχουμε επενδύσει δηλαδή στην επίλυση του προβλήματος, αλλά στην αποκόμιση εκβιαστικού κέρδους στην κατεύθυνση παράκαμψης του και εν τέλει διαιώνισης του. Το υπουργείο βρίσκεται αντιμέτωπο με βαρύτατα πρόστιμα για την συνέχιση λειτουργίας των ΧΑΔΑ κυρίως στην Πελοπόννησο. Αναφερόμαστε σε τελεσίδικο πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ κατ’ αποκοπή, για την μέχρι σήμερα ασυνέπεια και επί πλέον πρόστιμο 14,52 εκ. € ανά εξάμηνο για την συνεχιζόμενη λειτουργία και μη αποκατάσταση».

Επίσης, στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι: «η μάχη πρέπει να δοθεί για να μην πληρώσουμε αυτό το πρόστιμο στις αρχές του Ιουνίου με άμεσο κλείσιμο των ΧΑΔΑ. Πιθανά να υπάρξει μία ελαστικότητα στο τι ονομάζουμε αποκατάσταση, εάν αποδείξουμε ταχύτατα, ότι αλλάξαμε πολιτικές και δεν προσπαθούμε να τους εξαπατήσουμε κλείνοντας δήθεν τους ΧΑΔΑ, αλλά συνεχίζοντας να αποθέτουμε τα απορρίμματα σε γειτονικά ρέματα».

Σύμφωνα με το κείμενο των δηλώσεών του έμφαση θα δοθεί: 

-Σε πολιτικές πρόληψης, μείωσης, επαναχρησιμοποίησης κομποστοποίησης και ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Ένταξη της μεθόδου Διαλογής στην Πηγή στο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης

-Στην αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ με βάση τον νέο ΕΣΔΑ και το Εθνικό Σχέδιο πρόληψης / μείωσης.

-Στην επανεξέταση των ενεργών διαγωνισμών κατασκευής μονάδων επεξεργασίας με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

-Στην ενθάρρυνση συνεταιριστικών πρωτοβουλιών διαχείρισης απορριμμάτων σε αρωγή των δημοτικών υπηρεσιών

-Σε ενιαίες διαδικασίες συντονισμού και αξιολόγησης των συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑