Άποψη - Γνώμη

Published on April 5th, 2015 | by fileto

0

Θα έρθει Ανάσταση για την έρμη Ελλάδα;

Η Μεγάλη Εβδομάδα την οποία διανύουμε θα είναι εξ ίσου μια εβδομάδα παθών και για την Ελλάδα μας.

Ήδη σενάρια αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ βλέπουν το φως του εγχώριου και ξένου Τύπου όπως το δημοσίευμα στην βρετανική Telegraph.

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, μετά από έναν οδυνηρό Μάρτιο, η Αθήνα που βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόβλημα ρευστότητας, πρέπει να πληρώσει 458 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη 9 Απριλίου.

«Είμαστε μία αριστερή κυβέρνηση, εάν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ μίας αθέτησης προς το ΔΝΤ ή προς τους πολίτες μας, η επιλογή είναι προφανής» ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα Έλληνας αξιωματούχος στη βρετανική εφημερίδα, η οποία εξετάζει τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πληρώσει το ΔΝΤ.

Παρά το γεγονός ότι κανένα ανπετυγμένο κράτος δεν έχει ποτέ αθετήσει επισήμως τις υποχρεώσεις του στην μετά Betton Woods εποχή, η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ατιμωτική λίστα των εθνών που σπαράσσονται από τον πόλεμο και στους διεθνείς παρίες που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το Ταμείο εγκαίρως, αναφέρει η Telegraph.

Ωστόσο, το να χάσει η Αθήνα την προθεσμία πληρωμής της Πέμπτης δεν θα πυροδοτήσει άμεσα μία χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ, στην Ελλάδα θα παρασχεθεί μία 30ήμερη περίοδος χάριτος, κατά την οποία θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.

Μετά από αυτό το κενό, θα μπορούσε να κηρυχτεί μία τεχνική χρεοκοπία ένα μήνα αργότερα, όταν «ένα παράπονο σχετικά με την ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο».

Στο μεταξύ, η Ελλάδα μπορεί να κάνει την πληρωμή έχοντας τρομάξει τους πιστωτές και τις αγορές για την πιθανότητα μίας μοιραίας παραβίασης της «αγιότητας» της νομισματικής ένωσης, σημειώνει η εφημερίδα.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν επίκειται πληρωμή, η διαδικασία υπερημερίας μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.

Ακόμη, το βάρος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα αρχίσει επίσης να συσσωρεύεται με την κυβέρνηση να οφείλει να καταβάλει επιπλέον 963 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαΐου.

«Εάν η Ελλάδα αθετήσει πληρωμή προς το ΔΝΤ, τότε για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας» αναφέρει ο Raoul Ruparel, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Open Europe.

Οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ορίζουν ότι μία αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ θα συνιστούμε αυτομάτως μία αθέτηση πληρωμών επί των ευρωπαϊκών δανείων διάσωσης της χώρας.

Ίσως γι’ αυτό στο Μαξίμου σκέφτονται και σενάρια εκλογών με λίστα ώστε η κυβέρνηση να πάρει μια ξεκάθαρη εντολή και να προχωρήσει σε λύσεις οι οποίες βρίσκουν τους Έλληνες μοιρασμένους.

Αν όμως τέτοια σενάρια μπουν σε εφαρμογή η ύφεση και η φτώχεια στην Ελλάδα θα εξαπλωθεί από άκρη σε άκρη και οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές.

Το ζήτημα είναι ότι οι πολιτικοί μας είναι κατώτεροι των περιστάσεων και δεν μπορούν να πάρουν τολμηρές αποφάσεις ώστε να μεταρρυθμίσουν το κράτος και να βάλουν την χώρα σε τροχιά μιας άλλης λογικής.

Και η νυν κυβέρνηση κάνει τα λάθη του παρελθόντος με ξέπλυμα αμαρτιών των εργαζομένων στο δημόσιο, με προσλήψεις 1000 γιατρών, με ημίμετρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και με λογικές κρατισμού, την ίδια ώρα που η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δοκιμάζεται από υποχρηματοδότηση, από υπερφορολόγηση και με ένα σαφές πολύτιμο επιστημονικό προσωπικό να φεύγει σωρηδόν στο εξωτερικό.

Η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών δεν θα τελειώσει ούτε και μετά το Πάσχα καθώς η ατολμία, και τα μαχαιρώματα των νέων εκπροσώπων της νέας κυβέρνησης καλά κρατούν και δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.

Ανάσταση δεν θα έρθει σύντομα και ως φαίνεται ούτε μέχρι τον Ιούνιο θα δούμε μια καλυτέρευση στην πορεία της κυβέρνησης η οποία μπορεί να προσπαθεί αλλά σε λάθος κατεύθυνση και με λάθος λογική.

Καλό Πάσχα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑