Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 5th, 2015 | by fileto

0

Ο Καβαλιώτης που χορεύει το ζειμπέκικο της Ευδοκίας

Δύο μερόνυχτα χρειάστηκαν για να γυριστεί η σκηνή της ταινίας  “Ευδοκία” του Αλέξη Δαμιανού, με το περίφημο ζεϊμπέκικο.
Σε ένα ταβερνάκι  της  Κάτω Κηφισιάς,  ένας νεαρός λοχίας (Γιώργος Κουτουζής), νεαρός οικοδόμος από την Καβάλα, χορεύει για τα μάτια της Ευδοκίας το πιο ιστορικό ζεϊμπέκικο στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο Γιώργος Κουτουτζής δεν ήταν ηθοποιός αλλά είχε μόλις απολυθεί από τον στρατό εκείνη την εποχή.
Ο ηθοποιός χορεύει το τραγούδι «η άτακτη» του Μάρκου Βαμβακάρη, επειδή ο σκηνοθέτης Αλέξης Δαμιανός δεν είχε βρει ακόμα ποιος θα συνέθετε τη μουσική για την ταινία του.
Ο σκηνοθέτης Αλέξης Δαμιανός συνάντησε τον Κουτουτζή τυχαία στην Νέα Ερυθραία έξω από ένα καφενείο, να προσπαθεί να αμυνθεί σε έναν καβγά. Ήταν καμιά τριανταριά μαζεμένοι εναντίον του κι εκείνος  για να προστατευθεί είχε σηκώσει ένα μηχανάκι στον αέρα, απειλώντας να το πετάξει επάνω τους. Μόλις είδε τη σκηνή από το αυτοκίνητό του ο Δαμιανός είπε, «αυτός κάνει για τον λοχία».
Στην αρχή ο νεαρός Γιώργος παρεξήγησε τις προθέσεις του σκηνοθέτη, αλλά πείστηκε να το κάνει μόλις διάβασε το σενάριο. Ο  ερασιτέχνης ηθοποιός χόρεψε μοναδικά το τραγούδι, κέρδισε την αναγνώριση κοινού και κριτικών και δεν ασχολήθηκε ποτέ ξανά με την υποκριτική. Η φτώχεια, όπως έχει πει ο ίδιος δεν του άφησε πολλά περιθώρια για σπουδές και για θέατρο.
Εργάστηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, ως λεβητοποιός και πλέον είναι συνταξιούχος.  Από το 1976 είναι παντρεμένος με τη ζωγράφο Σοφία Κουτούζη.
Τα στοιχεία είναι από την εκπομπή “Η μηχανή του Χρόνου” που προβάλλεται στην ΝΕΡΙΤ.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑