Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 8th, 2015 | by fileto

0

Ενδιαφέρον Πούτιν για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Πάντα στην καρδιά των Ρώσων βρίσκεται για ιστορικούς λόγους η Αλεξανδρούπολη.

Η αρχή έγινε με την δημιουργία ου αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ένα πρότζεκτ το οποίο κόλλησε στην σθεναρή αντίθεση της Βουλγαρίας η οποία προφανώς για ανεξήγητους λόγους δεν θέλησε το σχέδιο να προχωρήσει.

Οι Ρώσοι επέμειναν και δημιούργησαν υποδομή φιλίας με την Αλεξανδρούπολη, μια πόλη την οποία Ρώσοι την σχεδίασαν και βάσει δικών τους σχεδίων ρυμοτομήθηκε.

Στο τέλος του προπερασμένου αιώνα στην εποχή του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1877-1878), το 9ο Σύνταγμα της 3ης Μεραρχίας από την πόλη Σταροϊνγέρμαν Λάνσκι, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, στρατοπέδευσε στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Μηχανικοί του Συντάγματος με εντολή του διοικητή τους σχεδίασαν το ρυμοτομικό σχέδιο του τότε χωριού Δεδέ-αγάτς και δημιούργησαν μια μοντέρνα πόλη, την Αλεξανδρούπολη.

Στη διάρκεια των εργασιών, τριάντα στρατιώτες του Συντάγματος πέθαναν από τύφο και ετάφησαν σε ειδικό μνημείο, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.

Τα χρόνια κύλησαν, ο αγωγός που ήταν επιθυμία του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πραγματοποίηθηκε και μετά από την απομάκρυνση του Κώστα Καραμανλή από την εξουσία, οι Ρώσοι δεν έπαψαν να ενδιαφέρονται για την Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα στις 28 Οκτωβρίου 2011, τελέστηκε τρισάγιο από τον μητροπολίτη Ανθιμο και από τον αρχιεπίσκοπο του Ροστόφ Μερκούριο, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο. Στη συνέχεια ακολούθησε τελετή των εγκαινίων του μνημείου και τοποθέτηση σε αυτό τα οστά των στρατιωτών.

Στην παρέλαση του ΟΧΙ, συμμετείχε ρωσική αποστολή, με το αποβατικό σκάφος του Ρωσικού Ναυτικού «Tsesar Kunikof», μαζί με 150 Ρώσους πεζοναύτες οι οποίοι, παρέλασαν με τους Ελληνες στρατιώτες, στην κεντρική λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης.

Συνέχεια δόθηκε με παραστάσεις ρωσικών θιάσων, χορωδιών, συγκροτημάτων κ.λ.π. και ήρθε η ώρα να αναθερμανθούν οι σχέσεις με οικονομικό αντίκτυπο.

Στην σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν θα τεθεί το θερμό ενδιαφέρον των Ρώσων για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, μαζί με επενδύσεις στον τομέα των σιδηροδρόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διήμερη επίσκεψη στην Μόσχα στις 8-9 Απριλίου έρχεται σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά να επανεκκινήσει τις Ελληνορωσικές σχέσεις, την ώρα μάλιστα που το Euroworking Group θα λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Τις συναντήσεις Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα απασχολήσουν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε θέματα, όπως η εμπορική και οικονομική συνεργασία των δυο πλευρών στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στην ενέργεια.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑