Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 28th, 2015 | by fileto

0

Στροφή 180 μοιρών η Δ. Τσανάκα για το Εβραϊκό μνημείο

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο, η πρόταση της δημοτικής αρχής για την τοποθέτηση του μνημείου του ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας.

Στην εισήγησή της η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα εξέφρασε την λύπη της για τον θόρυβο που δημιουργήθηκεστο θέμα του μνημείου τον οποίο θεώρησε άδικο ως προς το πρόσωπό της.

Η εισήγηση της κ. Τσανάκα στο Δ.Σ. έχει ως εξής:

“Στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και της εκπλήρωσης ενός ηθικού χρέους που έχουμε ως Καβαλιώτες απέναντι στη μνήμη των 1.484 Εβραίων συμπολιτών μας, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, εισάγω σήμερα προς συζήτηση το θέμα της τοποθέτησης του μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας και σας παρακαλώ να το εγκρίνετε ομόφωνα όπως εισάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μετά από μια δύσκολη ομολογουμένως διαδικασία κυρίως για την πόλη αλλά και για εμένα προσωπικά, ήρθαμε όλοι αντιμέτωποι μ’ ένα κομμάτι της τοπική μας ιστορίας.

Εκφράζω εκ νέου τη λύπη μου για ενδεχόμενες αστοχίες ή παρερμηνείες που δημιουργήθηκαν και αδίκησαν την ίδια την πόλη αλλά και εμένα. Όλες μου οι ανησυχίες και οι προσπάθειες είχαν έναν και μόνο στόχο: την εκπλήρωση της ηθικής και ιστορικής υποχρέωσής μας σε συνδυασμό με την προστασία του ίδιου του μνημείου.

Η βούληση της τοπικής κοινωνίας αλλά και η δική μου προσωπικά παραμένει αμετάκλητη: πρέπει να τοποθετηθεί το μνημείο όπως έχει κατασκευαστεί και όπως αρμόζει στους αδικοχαμένους συμπολίτες μας αλλά και την ιστορία της πόλης.

Όλοι ξέρουμε, και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, πως η Καβάλα ήταν, είναι και θα παραμείνει μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Μια κοινωνία με μεγάλη και ανοιχτή αγκαλιά προς όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από θρήσκευμα και εθνικότητα που οι συγκυρίες και η μοίρα της ζωής τους έφεραν δίπλα δίπλα.

Η εισαγωγή του σημερινού θέματος προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται αφενός να ολοκληρώσει με τον πρέποντα τρόπο ένα ανοιχτό ζήτημα δεκαετιών και αφετέρου να ρυθμίσει τεχνικές και διαδικαστικές ατέλειες ώστε η τιμή προς τους 1.484 Εβραίους συμπολίτες μας να είναι ουσιαστική  και ν’ αποδοθεί σύμφωνα με όλους τους τύπους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλώ λοιπόν το Σώμα να εγκρίνει το θέμα ομόφωνα. Ευχαριστώ πολύ».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑