Ειδήσεις

Published on March 8th, 2017 | by fileto

0

Θέλουν βροντερό ΟΧΙ στη συμφωνία Ε.Ε. και Καναδά (CETA) για τη Φέτα

Aίτημα στις Περιφέρειες μέσω της ΕΝΠΕ για συζήτηση της εμπορικής συμφωνίας CETA για τη φέτα στα περιφερειακά συμβούλια και στους Δήμους μέσω της ΚΕΔΕ, για τη λήψη σχετικών ψηφισμάτων κατά της συμφωνίας υπέβαλε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ενώ με ανακοίνωση της διευκρινίζει και τα σημεία της Συμφωνίας που χρήζουν άμεσης τροποποίησης.

Ανάμεσα στις περιφέρειες είναι κι αυτή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης ενώ θα ζητηθεί και από τα δημοτικά συμβούλια να πάρουν θετικές αποφάσεις για το θέμα.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, που υπογράφει ο πρόεδρος Νίκος Παλάσκας αναφέρει τα εξής:

Η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που έγινε το Σάββατο στον Τύρναβο με τη συμμετοχή πολλών κτηνοτροφικών συλλόγων από όλη τη χώρα καθώς και από γαλακτοβιομήχανους και τυροκόμους στέλνει ένα βροντερό ΟΧΙ στη συμφωνία Ε.Ε. και Καναδά (CETA) επειδή δεν προστατεύεται ο λευκός χρυσός της Ελλάδας, η ΦΕΤΑ.

Είναι η πρώτη φορά που σύσσωμη η αλυσίδα παραγωγής πρώτης ύλης (κτηνοτρόφοι) και μεταποιητές (γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι) ενώνουν τις δυνάμεις τους και αντιστέκονται σθεναρά στην επικείμενη καταστροφή του κλάδου και καλούν όλους τους βουλευτές των κομμάτων να καταψηφίσουν την συγκεκριμένη συμφωνία όταν έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Παράλληλα αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης ψηφίσματος προς την ελληνική Βουλή με τις υπογραφές των α) Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Θεσσαλίας , β) ΠΕΚ, γ) Συλλόγου τυροπαραγωγών Λάρισας, δ) ΣΕΒΓΑΠ, ε) Δικτύου φορέων και πολιτών stop cet, ttip, ζ) ΚΕΔΕ και η) ΕΝΠΕ η οποία αναφέρει: «Η ΒΟΥΛΗ των Ελλήνων, για να αποφασίσει επί της συμφωνίας CETA (EE- Kαναδά), ζητά προηγουμένως όπως: – Με πρωτοβουλία της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 6 δήλωσής της των & 3 και & 6 συνημμένης στην CETA ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει ισότιμη προστασία της Φέτας με τα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος 20.Α) να εισηγηθεί άμεσα στην ‘ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ’ του άρθρου 26.2 & (ι) της CETA (η οποία σύμφωνα με το άρθρο 20.22 &1 της CETA είναι τώρα αρμόδια και εξουσιοδοτημένη να προβαίνει σε τροποποιήσεις του παραρτήματος 20.Α των προστατευομένων προϊόντων ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και να αποφασίσει: Την αφαίρεση του αστερίσκου μειωμένης προστασίας της φέτας για την παροχή πλήρους και ισότιμης προστασίας της με τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος 20.Α της ΕΕ. Επίσης η ελληνική Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Λισαβόνας (με το οποίο οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες είναι μικτής αρμοδιότητας των θεσμών της ΕΕ και της Ελληνικής Βουλής) ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

α) Όπως σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτευση (Ν. Αφρικής, Σιγκαπούρης, ΗΠΑ, Κίνας, Αυστραλίας κ.λπ.) διασφαλίσει πλήρη προστασία στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά για τη φέτα και για όλα τα εξαγώγιμα ΠΟΠ προϊόντα της χώρας.

β) Κατά τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των επιτροπών ρυθμιστικής συνεργασίας της CETA και όλων των διεθνών εμπορικών συμφωνιών όπως διασφαλίσει σε όλα τα επίπεδα και θεσμούς το κοινοτικό κεκτημένο, όπως των προδιαγραφών αποτροπής των μεταλλαγμένων τόσο για την χρήση τους ως ζωοτροφές όσο και για την δημόσια υγεία. Συνυπογράφουμε την Πρόταση προς την Βουλή, ανεξάρτητα από την τελική θέση του καθενός ως προς την CETA».

Επίσης θα σταλεί αίτημα στις Περιφέρειες μέσω της ΕΝΠΕ για συζήτηση της CETA στα περιφερειακά συμβούλια και στους Δήμους μέσω της ΚΕΔΕ για την λήψη σχετικών ψηφισμάτων κατά της συμφωνίας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑