Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 20th, 2017 | by fileto

0

Ξεκίνησε το Cosmopolis στην Καβάλα

Χρώματα, μουσικές αλλά και διάθεση προσέφεραν χθες το πρωί σε δεκάδες Καβαλιώτες τα γκρούπ που βρίσκονται στην Καβάλα και θα μας ταξιδέψουν στην παράδοση των πατρίδων τους μέσα από το φεστιβάλ Cosmopolis.

Κατά τις 11:30 όλες οι ομάδες βρέθηκαν στον δημοτικό Κήπο όπου τους καλωσόρισε η δήμαρχος Καβάλας η οποία ξέφυγε από τις σκοτούρες της και με παρασυρμένη από την μουσική του συγκροτήματος από την Μαδέρα της Πορτογαλίας χόρεψε μαζί τους τοπικούς χορούς, καταχειροκροτούμενη.

Μαριάτσι από το μακρινό Μεξικό με τις χορεύτριες και τους χορευτές να χορεύουν και να στριφογυρίζουν τα πολύχρωμα φορέματά τους, Περουβιανοί με τις γνωστές φορεσιές τους, Αρμένιοι με τον απαράμιλλο δυναμισμό τους, Κροάτες και Αιγύπτιοι με ένα αέρα της λάγνας Αραπιάς αλλά και Βούλγαροι γείτονες και φυσικά Ηπειρώτες από το Ζαγόρι, με τις μοναδικές στολές τους παρήλασαν στους δρόμους της Καβάλας και έφτασαν μέχρι το Ηρώον της πόλης με τους τουρίστες και τους ντόπιους να τους αποθανατίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα και με τις φωτογραφικές μηχανές τους.

Πριν από την παρέλαση οι επικεφαλής των αποστολών βρέθηκαν στο Δημαρχείο της Καβάλας και είχαν συνάντηση με την δήμαρχο αλλά και την πρόεδρο της Δημωφέλεια Αναστασία Ιωσηφίδου στις οποίες προσέφεραν δώρα από τις πατρίδες τους.

Η κ. Τσανάκα, αφού τους καλωσόρισε στην πόλη που, τη χαρακτήρισε τόπο πολυπολιτισμικό, σημείωσε: «Αγαπάμε τους ξένους πολιτισμούς, την κουλτούρα τους και γι’ αυτό κάθε χρόνο είναι όλοι καλοδεχούμενοι στην παλιά πόλη της Καβάλας στο φεστιβάλ Cosmopolis».

Από την πλευρά της, η κ. Ιωσηφίδου δήλωσε περήφανη για την παρουσία όλων των αποστολών στην Καβάλα, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την πόλη μας με την αναβίωση του φεστιβάλ Cosmopolis. Θα απολαύσουμε την κάθε χώρα μαζί με όλες τις παράλληλες δράσεις που εντάσσονται στο φεστιβάλ».

Οι λαοί με πολιτισμό, μπορούν να ζήσουν με ειρήνη μεταξύ τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Περού στη συνάντηση με τη δήμαρχο.

Μια συγκινητική σκηνή ήταν όταν ένας Αιγύπτιος που εργάζεται σε συνεργείο που εκτελούσε εργασίες εκεί κοντά μόλις άκουσε την μουσική της πατρίδας του πήγε κοντά και ένα σπασμένο κινητό αποθανάτιζε τον χορό που χόρευαν οι συμπατριώτες του με δάκρια στα μάτια και ποιος ξέρει με πόσες αναμνήσεις από την πατρίδα του την Αίγυπτο!

Στην Καβάλα βρέθηκε και ο Χρήστος Φερεντίνος που χθες πρώτη μέρα των εκδηλώσεων παρουσίασε στην Παλιά Πόλη τα χορευτικά συγκροτήματα και αστειεύτηκε μαζί τους καθώς θυμήθηκε την παλιά του εκπομπή που έκανε ταξίδια ανά τον κόσμο για την τηλεόραση και τις εμπειρίες που είχε εκεί.

Η Παναγία και η Παλιά Πόλη της Καβάλας γέμισε κόσμο χθες το βράδυ με την συμμετοχή να ξεπερνά κάθε προηγούμενο ενώ το φεστιβάλ συνεχίζεται και μέχρι την Κυριακή με ποικίλες εκδηλώσεις, φαγητό, περίπτερα ενημέρωσης και αγορών αλλά και παράλληλες δράσεις στη χερσόνησο από το Φρούριο μέχρι και την Θεοδώρου Πουλίδου!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑