Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 9th, 2017 | by fileto

0

Θερμά λόγια του Τζ. Αμάτο στον Ευρ. Στυλιανίδη

Διακριτή παρουσία του Ε. Στυλιανίδη στη συνάντηση των τριών Προέδρων της Ελληνικής, Ιταλικής και Πορτογαλικής Δημοκρατίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου στην Αθήνα”
Σημαντική πολιτική, επιστημονική και συμβολική συνάντηση των τριών Προέδρων Δημοκρατίας του ευρωπαϊκού νότου έλαβε χώρα στην Αθήνα, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.
Στο διεθνή αυτόν επιστημονικό Οργανισμό που προεδρεύεται από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Συνταγματολόγο Giuliano Amato και διοικείται από τον Δημοσιολόγο καθηγητή και ιδρυτή του, Σπυρίδωνα Φλογαΐτη συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια διακεκριμένοι διεθνείς Συνταγματολόγοι, όπως οι τρεις Πρόεδροι Δημοκρατίας της Ελλάδας καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, της Ιταλίας καθηγητης Sergio Mattarella και της Πορτογαλίας καθηγητής Marcelo Rebelo de Sousa.
Εκτός από τα τιμώμενα πρόσωπα, τα οποία συνδέει παλιά στενή φιλία αλλά και μια μακρά επιστημονική συνεργασία στον τομέα του Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου, συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και της δικαιοσύνης. Από το χώρο δε της πολιτικής, προσεκλήθησαν από την Ελληνική Προεδρία μόνο πολιτικοί που ανήκουν στο χώρο του Δημοσίου Δικαίου, όπως οι καθηγητές Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Βενιζέλος, Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης, Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ευριπίδης Στυλιανίδης καθώς και ο νομικός κ. Φωτης Κουβέλης.
Μετά τις βαρυσήμαντες ομιλίες για την Προοπτική της Ευρώπης και το ρόλο του Οργανισμού EPLO των Τζουλιάνο Αμάτο, Σπύρου Φλογαΐτη και των τριών Προέδρων Δημοκρατίας στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (EPLO) στο Σούνιο, ακολούθησε δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.σΤΥΛΙΑΝΊΔΗς ΕΚΔΉΛΩΣΗ
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε ιδιαίτερες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος του ευχήθηκε περαστικά για την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του και του ζήτησε γρήγορη επιστημονική και πολιτική επανενεργοποίηση, λέγοντας θερμά λόγια για το επιστημονικό και πολιτικό έργο του ενώπιον των φιλοξενουμένων καθώς επίσης και με τους παλιούς φίλους και συναδέλφους του, τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας καθηγητή Τζουλιάνο Αμάτο και τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας καθηγητή Ντε Σόουζα.
Ο πρώην Βουλευτής Ροδόπης εργάστηκε από το 1996 ως το 2001 ως νεαρός Συνταγματολόγος στόν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO) μαζί με τον ιδρυτή του καθηγητή Σ. Φλογαΐτη και τον Τζουλιάνο Αμάτο, με τον οποίο επίσης συνεργάστηκε στενά άλλες δύο φορές. Πρώτη φορά στην Συνέλευση για την εκπόνηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στις Βρυξέλλες το 2001, όπου ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ζισκάρ ντ’ Εσταίν και ο Βουλευτης Ροδόπης εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και δεύτερη όταν συνεργάστηκε μαζί του ως υπουργός για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, δανειζόμενος την ιταλική εμπειρία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός του ευχήθηκε ολόψυχα γρήγορη επιστροφή στη μάχιμη πολιτική, γιατί όπως είπε: “Είσαι έμπειρος νέος και έχεις ακόμα πολλά να δώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη…”.
Αντίστοιχα θερμή ήταν η στάση του Προέδρου της Πορτογαλίας καθηγητή Ντε Σόουζα με τον οποίο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε συνεργαστεί τόσο ως νεαρός Συνταγματολόγος στο πλαίσιο του Οργανισμού όσο και ως Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: “Ευριπίδη γρήγορη επιστροφή στην πολιτική… Άσε πίσω την κακοτυχία του εκλογικού νόμου και μπες ξανά δυνατά για την Θράκη, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός χρειάζεται επιστήμονες σαν εσένα στην πρώτη γραμμή για την αναμόρφωση της Ευρώπης. Όπως είπα και στην ομιλία μου, η Ευρώπη οφείλει να επικοινωνήσει ξανά με τους λαούς της και αυτό μπορούν να το επιτύχουν μόνο άτομα της γενιάς σου με τα δικά σου πολιτικά και επιστημονικά χαρακτηριστικά…”.
Η συνάντηση αυτή των Προέδρων Δημοκρατίας της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας που συμπληρώνεται και από την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, αποκτά ξεχωριστή συμβολική αλλά και πολιτική σημασία ενόψει της συνάντησης όλων των Ευρωπαίων Προέδρων στη Μάλτα, όπου θα επιδιωχθεί να ανοίξει μια νέα συζήτηση για το μέλλον μιας άλλης καλύτερης Ευρώπης. Υπ’ αυτή την έννοια η σημασία της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Προεδρίας να συντονίσει την αξιακή προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Νότου είναι μεγάλη.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑