Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 20th, 2018 | by fileto

0

Ουρές στα σύνορα για φθηνή βενζίνη στην Βουλγαρία

Ένα ξέφρενο ράλι καταγράφεται το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην τιμή της βενζίνης. Η απλή αμόλυβδη… έσπασε το «φράγμα» των 1,60 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταναλωτές που περνούν τα σύνορα για να προμηθευτούν καύσιμα από τις γειτονικές Βουλγαρία και Τουρκία, σε αισθητά χαμηλότερες τιμές από αυτές της Ελλάδας.

Πρόεδροι των Σωματείων Πρατηριούχων Καυσίμων της περιφέρειας ΑΜ-Θ, τονίζουν ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, καθώς, λόγω της ανοδικής πορείας που ακολουθεί η τιμή της βενζίνης, οι κάτοικοι της περιοχής επιλέγουν να βρεθούν -σε λιγότερο από μία ώρα- στο κοντινότερο χωριό της Βουλγαρίας για να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους.

Κατά τα λεγόμενά του, ενώ οι τιμές της απλής αμόλυβδης στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 1,60 ευρώ το λίτρο, στη γειτονική Βουλγαρία κυμαίνονται κοντά στο 1,05 ευρώ το λίτρο.

Πάντως, αυτήν την τάση προμήθειας καυσίμων που παρατηρείται όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες είναι πολύ κοντά στα σύνορα, επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής. Πρόσθεσε, δε, ότι έχουν καταγραφεί και κρούσματα διακίνησης καυσίμων από την Τουρκία στην Κομοτηνή, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα που δήθεν μετέφερε ξυλεία, ενώ μία δεξαμενή καυσίμων καταλάμβανε το μεγαλύτερο τμήμα του φορτίου.

Για αυτά και αρκετά άλλα ζητήματα που αφορούν στην εξυγίανση της αγοράς καυσίμων, ο κ. Ασμάτογλου, αν και έχει ζητήσει, επανειλημμένως, από τις αρχές του 2018, ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, δεν έχει καταφέρει ακόμη να τον συναντήσει. Σε γενικές γραμμές, πάγια θέση της ΠΟΠΕΚ είναι πως θα πρέπει να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή των μέτρων πάταξης του λαθρεμπορίου σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑