Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 20th, 2018 | by fileto

0

Κανείς αγωγός μέσα από τα Τενάγη των Φιλίππων

ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΤΑΡ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΝΑΓΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Η  κοινοπραξία ΤΑΡ βρίσκεται προ των πυλών των Τεναγών Φιλίππων και προχωρεί σε τοπογραφικές χαράξεις  που προετοιμάζουν την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μέσα από τα Τενάγη και τον τυρφώνα των Φιλίππων.

Οι κάτοικοι των Φιλίππων και της ευρύτερη περιοχής της Καβάλας ήδη από το 2013, πρωτοστατούντος τότε του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου στην περιοχή τους και οργάνωσαν τον αγώνα για την αποτροπή του έργου μέσα από την συγκεκριμένη όδευση.

Η κατασκευάστρια εταιρία επιχειρεί τέσσερα και πλέον χρόνια με κάθε δυνατό τρόπο να «κατασκευάσει» συναίνεση στην τοπική κοινωνία, μειώνοντας τις αντιδράσεις και κάμπτοντας τα αντανακλαστικά της.  Στην πράξη όμως, η δια του τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, καλοπληρωμένη διαφημιστική εκστρατεία της, δεν αποδίδει προφανώς τα αναμενόμενα.

Τις τελευταίες εβδομάδες η εταιρία βρίσκοντας όψιμο σύμμαχο την κυβέρνηση και τον καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος παρουσιάστηκε ως μέγας χορηγός και συγχρηματοδότης αναπτυξιακών έργων που  θα αντιμετωπίζουν σημαντικά και χρόνια προβλήματα των κατοίκων της περιοχής των Φιλίππων (ύδρευση- άρδευση, αντιπλημμυρικά).

Εμείς οι πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι αυτού του τόπου θεωρούμε πως η διεκδίκηση αυτών των έργων είναι βασικό και αναφαίρετο δικαίωμα των κατοίκων για την ικανοποίηση ζωτικών αναγκών όπως το νερό για τους οικισμούς και τον πρωτογενή τομέα. Και η ευθύνη για την εκτέλεσή τους βαραίνει την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα, κεντρικά, περιφερειακά ή τοπικά. Αν λάβουμε υπόψη μας τον τρόπο και τη χρονική στιγμή εξαγγελίας των έργων, γίνεται προφανές ότι οι εξαγγελίες των έργων στοχεύουν αποκλειστικά στην κάμψη των αντιστάσεων της τοπικής κοινωνίας κατά της όδευσης του αγωγού.  Και με περίσσιο κυνισμό αποσκοπούν να συνδέσουν το δικαίωμα στο ζωτικό αγαθό του νερού με την συναίνεση στη διέλευση του αγωγού μέσα από τα Τενάγη των Φιλίππων.

Αυτή η πρακτική καταδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την άμεση διασύνδεση της επίσημης πολιτικής με τα μεγάλα πολυεθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας. Και εγείρει το μείζον ζήτημα της υπεράσπισης της δημοκρατικής λειτουργίας της Πολιτείας από τους ενεργούς πολίτες αυτού του τόπου που δεν θα αποδεχθούν να επισημοποιήσουν το ρόλο των πολυεθνικών εταιριών ως «νέων αφεντάδων», απόλυτων διοικητών των κοινών αγαθών και του φυσικού περιβάλλοντος  που θα υπηρετούν την επιδίωξη των κερδοφόρων σχεδίων τους.

Ο αγωγός ΤΑΡ είναι ένα επιχειρηματικό σχέδιο που βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία και αποτελεί άμεσο κι εκτεταμένο κίνδυνο για το φυσικό, ιστορικό και κοινωνικό περιβάλλον της περιοχής μας. Η διέλευση του αγωγού μέσα από τα Τενάγη και πλησίον οικισμών όπως προβλέπεται στην χάραξη του αγωγού, πρόκειται να προκαλέσει  μεγάλης κλίμακας αλλαγές στο φυσικό τοπίο και τους μοναδικούς φυσικούς πόρους, την τοπική οικονομία και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής καθώς:

  • Χάνονται σημαντικές εκτάσεις ιδιαίτερα υψηλής παραγωγικότητας γης και τίθενται σοβαροί περιορισμοί στην χρήση της γης στη ζώνη διέλευσης του αγωγού.
  • Αλλάζει ριζικά η χρήση της γης στην περιοχή των Τεναγών, όπως τη γνώρισαν και τη διαμόρφωσαν γενιές ανθρώπων που κατοικούν πλησίον αυτής, και μετατρέπεται η περιοχή σε ζώνη υψηλής βιομηχανικής όχλησης.
  • Αυξάνεται κατακόρυφα η επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Τεναγών από την πιθανότητα (αυξανόμενη, όσο παλαιώνει ο αγωγός) ατυχημάτων.
  • Υποβαθμίζεται σημαντικά ο πολιτιστικός πλούτος και η ιστορική κληρονομιά της περιοχής που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, από την οπτική όχληση του αγωγού, την αλλαγή του φυσικού τοπίου και τις δραστηριότητες κατασκευής, τοποθέτησης και συντήρησης του αγωγού, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Το πλέον διαφημιζόμενο ιδιωτικών συμφερόντων έργο των τελευταίων δεκαετιών που χαρακτηρίζεται από τα στελέχη του ως «στρατηγικής σημασίας» και «εθνικής προτεραιότητας» εισάγει βίαια μεγάλους βιομηχανικούς κινδύνους στην περιοχή μας, αποτελεί το πρότυπο ενός μοντέλου ανάπτυξης  που φέρνει μαζί του κινδύνους εκτεταμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε μια περιοχή με μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά (τυρφώνας- τενάγη) που πρέπει να προστατευτούν και να παραδοθούν ως πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο στις επόμενες γενιές των ανθρώπων της.  Κανένα «αντισταθμιστικό» έργο, καμία παροχή «εταιρικής ευθύνης» δεν μπορεί να αντισταθμίσει  τις ανήκεστες συνέπειες στο περιβάλλον όπου ζουν άνθρωποι και δομούνται κοινωνίες, όπου οι ανθρώπινες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες και αποτελούν μέρος του κοινωνικού και πολιτιστικού ιστού της περιοχής.

Ο αγωγός ΤΑΡ με όλα όσα συνεπάγεται δεν μπορεί να είναι μέρος του μέλλοντος που οι άνθρωποι της περιοχής θέλουν να δημιουργήσουν για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Στην τελική ευθεία του αγώνα οι κάτοικοι της ευρύτερη περιοχής της Καβάλας πρέπει να επαναλάβουμε το ξεκάθαρο ΟΧΙ μας σε αυτό το έργο.

Οι αιρετές τοπικές διοικήσεις, ιδίως η Δημοτική Αρχή Καβάλας, καλούνται να υπερασπιστούν  με όλα τα μέσα που διαθέτουν τις αποφάσεις που έχουν λάβει στο Δημοτικό Συμβούλιο  κι αφορούν στην έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής και να απέχουν από κάθε ενέργεια που νομιμοποιεί την κατασκευάστρια εταιρία στην εκτέλεση εργασιών στην περιοχή, ιδιαίτερα με τη  συμμετοχή στη συζήτηση περί  αντισταθμιστικών έργων.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της γύρω περιοχής, τους συλλογικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στους κοινωνικούς χώρους, κάθε ενεργό πολίτη που νοιάζεται για το μέλλον,  να συμμετέχουν στο κάλεσμα του αγώνα μας για την προστασία της περιοχής και την υπεράσπιση των συλλογικών δικαιωμάτων μας, για ένα μέλλον της ήπιας ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας.

Όλοι μαζί οφείλουμε και μπορούμε να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον και να υπερασπιστούμε την προοπτική της κοινωνίας μας. Μπορούμε να σταματήσουμε τον αγωγό ΤΑΡ.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ.    NO TAP – NO PIPELINES


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑