Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 2nd, 2018 | by fileto

0

Μεγάλη ζημιά στο μελισσοκομικό κεφάλαιο στην Καβάλα

Μελισσοκομικό σεμινάριο, χρηματοδοτούμενο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου στην Κομοτηνή, στο Κέντρο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με προσκεκλημένο ομιλητή τον Λέκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Γκόρα.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων προσανατόλισε το σεμινάριο και σε άλλα αντικείμενα όπως η βασιλοτροφεία και οι τροφοδοσίες των μελισσιών, για το οποίο ο ομιλητής επισήμανε ότι σε περιόδους που δεν υπάρχει τροφή και με δεδομένο ότι το μελίσσι πρέπει να επιβιώσει ο καλός μελισσοκόμος οφείλει να το ταΐσει. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η ανομβρία και η ξηρασία επηρέασαν τα μελίσσια στην περιοχή από άποψη γύρης και δεν μπορούσαν να έχουν αναπαραγωγή πληθυσμού, τον προηγούμενο χειμώνα.

 

Καταστροφές λόγω βροχής

Ο περασμένος χειμώνας ήταν ηπιότερος, η ξηρασία όμως λειτούργησε αρνητικά και οι μελισσοκόμοι στρέφουν πλέον το βλέμμα στον ουρανό ικανοποιημένοι από τη βροχή. Βέβαια, στους Δήμους Νέστου και Παγγαίου οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές και στα μελίσσια.

Με απόφαση μάλιστα του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου ο δήμος Νέστου και η δημοτική ενότητα Ορφανού του Δήμου Παγγαίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Ηλικιωμένος μελισσοκόμος που περιέγραφε την καταστροφή σε Θρακιώτη συνάδελφό του είπε χαρακτηριστικά ότι στα 80 χρόνια της ζωής του δεν θυμάται να έζησε τέτοια βροχή.

Ο κ. Γκόρας ανέφερε ότι στην Καβάλα υπήρξαν αυτές τις μέρες σοβαρές απώλειες μελισσιών που παρασύρθηκαν από το νερό. «Στη μελισσοκομία μπορεί σύντομα ν’ αναπτυχθεί ένας ικανός αριθμός μελισσιών και μέσα σε μια μέρα να χαθεί ένας ικανός αριθμός από αυτά».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑