Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 22nd, 2018 | by fileto

0

Μία χαμένη τετραετία για τον τουρισμό της Καβάλας

Οι πανηγυρισμοί της Προέδρου της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Ιωσηφίδου θα προκαλούσαν απλώς γέλια και συμπάθεια, αν δεν αφορούσαν έναν εξαιρετικά κρίσιμο τομέα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους ανθρώπους.

Οι «αλχημείες» και η «αλά καρτ» χρήση στατιστικών στοιχείων από την κ. Ιωσηφίδου δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική εικόνα, μια εικόνα που στην καλύτερη περίπτωση αποτυπώνει στασιμότητα και ασθενική πορεία.

Ας δούμε μερικά στατιστικά δεδομένα:

 

1. Στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας για τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία: στο α’ εξάμηνο του 2018 (με βάση τη σωστή ανάγνωση των στοιχείων…) καταγράφεται μία ασθενική τάση ανάπτυξης (4%), χαμηλή πληρότητα (32%) και μείωση των ξένων επισκεπτών (3%).

 

2. Στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την τριετία 2015-2017: η αύξηση των διανυκτερεύσεων στον Δήμο Καβάλας στη διάρκεια της «θαυματουργής» τριετίας των «μεγαλεπήβολων» τουριστικών σχεδιασμών της κ. Ιωσηφίδου ήταν μόλις 2,7% (7.329 νέες διανυκτερεύσεις), ενώ η αντίστοιχη στον Δήμο Θάσου ήταν 4,1% (31.664 νέες διανυκτερεύσεις), στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ 9,7% (175.206 νέες διανυκτερεύσεις) και στη χώρα 14,1% (10.856.260 νέες διανυκτερεύσεις)!

 

3. Στοιχεία της μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την τουριστική κίνηση στη χώρα το 2017: η δαπάνη ανά επίσκεψη στην Περιφέρειά μας ανέρχεται στα 209€, ενώ ο μέσος όρος στην Ελλάδα ανέρχεται στα 458€. Αναλόγως μειωμένη είναι η δαπάνη ανά διανυκτέρευση στα 52€ συγκριτικά με 68€ που είναι ο μέσος όρος στη χώρα. Η μέση διάρκεια παραμονής του επισκέπτη στην Περιφέρεια είναι 4 ημέρες, ενώ σε εθνικό επίπεδο είναι 6,8 ημέρες.

  

Με βάση τα παραπάνω (προφανώς και δεν θεωρούμε σοβαρά στατιστικά δεδομένα στοιχεία όπως η αύξηση της επισκεψιμότητας στο πάρκινγκ της Δημοτικής Αγοράς, που επικαλείται η κ. Ιωσηφίδου!!!), συνάγονται ορισμένα προφανή συμπεράσματα:

– ο τουρισμός στον Δήμο μας είναι περισσότερο διερχόμενος και ολιγοήμερος και όχι διακοπών και πολυήμερος. Δεν έχουμε επιτύχει να καταστήσουμε την Καβάλα τουριστικό προορισμό.

– μας επισκέπτονται κυρίως τουρίστες χαμηλών εισοδημάτων, γεγονός που κρατά σε χαμηλά επίπεδα τους τζίρους των τοπικών επιχειρήσεων και τα νέα έσοδα για τον τόπο μας. Και βέβαια η προσέλκυση τουριστών υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης απαιτεί δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, προτάσεις ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, σχέδιο προσέλκυσης και συστηματική συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού. Η διοίκηση του Δήμου δεν έχει κάνει τίποτα από όλα αυτά.

– τα καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω AIRbnb είναι μια νέα πραγματικότητα που μπορεί να συνεισφέρει θετικά, εφόσον ενταχθεί σε ένα συνολικό σχεδιασμό παροχής ποιοτικών υπηρεσιών φιλοξενίας, που σήμερα δεν υφίσταται.

– η τουριστική προβολή και οι εκδηλώσεις που υλοποίησε η Δημοτική Αρχή (παρά τη γενναία χρηματοδότηση που είχαν) απέτυχαν να προσελκύσουν νέους επισκέπτες, καθώς δεν υπήρχε στόχευση και στρατηγικός προσανατολισμός.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο δεν υπάρχει εδώ και 4 χρόνια με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου.

Καθώς η πενταετής θητεία της διοίκησης της κ. Τσανάκα κοντεύει να λήξει,  το success story της κ. Ιωσηφίδου στον τουρισμό αποδεικνύεται «όνειρο θερινής νυκτός».

Εμείς διεκδικούμε τη διοίκηση του Δήμου, για να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο τόπος μας. Με πολλή δουλειά, σχέδιο, στόχους, στρατηγική, ανθρώπινο δυναμικό και σε στενή συνεργασία με όλους τους ανθρώπους του τουρισμού και τους φορείς τους.

Για να κάνουμε τον τουρισμό πραγματική δύναμη κίνησης της τοπικής οικονομίας και πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους νέους μας.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑