Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 30th, 2018 | by fileto

0

Τα έλυσαν όλα (στο μιλητό) στη Σαμοθράκη Φάμελλος και Σαντορινιός

Διήμερη επίσκεψη στην Σαμοθράκη πραγματοποίησαν Παρασκευή και Σάββατο ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος  μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, συνοδευόμενοι και από τους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά Γιώργο Καίσα και Δημήτρη Ρίζο.

Οι δυο Αναπληρωτές υπουργοί βρέθηκαν στο νησί έναν χρόνο μετά την καταστροφική θεομηνία και δήλωσαν μεταξύ άλλων ότι “τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας για τη Σαμοθράκη. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι μία επίσκεψη απολογισμού και ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης μετά την καταστροφή που είχε συμβεί πριν έναν χρόνο».

Στοχεύοντας στη σημαντική αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Σαμοθράκης, που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας του νησιού, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου master plan για το λιμάνι της Καμαριώτισσας, που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ύψους 273 χιλιάδων ευρώ, με χρηματοδότηση του υπουργείου.

Ο κ. Σαντορινιός δήλωσε: “Θα γίνει μια παρουσίαση του master plan του λιμανιού της Καμαριώτισσας και ταυτόχρονα και της μελέτης ακτομηχανικής για το αλιευτικό καταφύγιο των Θέρμων. Είναι ανάγκη η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του νησιού για να μπορέσει να αποκτήσει τη δυνατότητα το νησί και να έχει μεγαλύτερα πλοία, προσέγγιση, και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του λιμανιού. Το λιμάνι στα νησιά μας είναι η καρδιά, από εκεί έρχονται και φεύγουνε τα πάντα, τα αγαθά οι άνθρωποι. Επομένως ένα σωστό λιμάνι, ένα σωστά σχεδιασμένο λιμάνι μπορεί να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης”.

“Το master plan έχει αναταθεί από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση που έχει ολοκληρωθεί, έχει κατατατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας για έγκριση από την ΕΣΑΛ από την αρμόδια επιτροπή για την έγκριση αυτών των μελετών, θα γίνουν οι σχετικές παρατηρήσεις, θα πρέπει να γίνει μια διαβούλευση, στα πλαίσια της διαβούλευσης είναι και η συζήτηση που θα γίνει σήμερα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι πραγματικά καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, καλύπτει τις ανάγκες του δήμου”.

Ο κ. Σαντορινός το χαρακτήρισε λιμάνι μείζονος σημασίας, και σημείωσε ότι το master plan μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού, το οποίο είναι και ένα αίτημα ετών.

Στη συνάντηση υπό τον συντονισμό του Δημάρχου του νησιού, Αθανάσιου Βίτσα, ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΥΠΕΝ μετά τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες, τις οποίες έχει ήδη υλοποιήσει στο 100%.

«Είμαστε σήμερα, εδώ, στη Σαμοθράκη για να παρουσιάσουμε έναν απολογισμό έτους για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρυσι το ΥΠΕΝ και τις έχει υλοποιήσει όλες. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η ενίσχυση της περιφέρειας, των ακριτών και των περιοχών τους, του νησιωτικού χώρου, όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και υποχρεώσεις στη διοίκηση, στο περιβάλλον, στην κοινωνία», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σημαντική για εμάς είναι και η φύλαξη των δασών για να αντιμετωπιστεί και το θέμα της υπερβόσκησης», επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ. «Έτσι, σήμερα παραδίδουμε στη Δασική Υπηρεσία νέο όχημα 4×4, που θα ενισχύσει τους δασοφύλακες του νησιού, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί τμήμα της δασικής υπηρεσίας στη Σαμοθράκη, υπαγόμενο στο Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης».

Όσον αφορά στα απορρίμματα, υλοποιούνται μελέτες για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και τον νέο ΧΥΤΥ του νησιού, ύψους περίπου 156.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ έγινε ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη θαλάσσια μεταφορά απορριμμάτων, ώστε να διακοπεί η λειτουργία του ΧΑΔΑ του νησιού και να αποκατασταθεί.

Επίσης, το ΥΠΕΝ παρείχε την αναγκαία υποστήριξη στον Δήμο Σαμοθράκης για τη δημοπράτηση και ωρίμανση της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων, ώστε να βελτιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπόγειων και θαλάσσιων υδάτων όλης της περιοχής.

Το φυσικό κεφάλαιο της χώρας είναι πλούτος όχι μόνο περιβαλλοντικός, αλλά και οικονομικός. Μπορεί να δημιουργήσει εργασία και πάνω σε αυτή την εργασία μπορούμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε και το μέλλον της Ελλάδας. Με τον Δήμο Σαμοθράκης έχουμε μπροστά μας πολλές δυνατότητες νέας συνεργασίας. Δουλέψαμε μαζί με κοινή κατεύθυνση, λύσαμε προβλήματα και για ό,τι είχαμε δεσμευτεί έχει γίνει πράξη. Αποδείξαμε ότι η χώρα μας και στην ακριτική Σαμοθράκη και στο Βόρειο Αιγαίο μπορεί να πηγαίνει μπροστά. Αυτή είναι η μεταμνημονιακη Ελλάδα», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑