Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 29th, 2019 | by fileto

0

Καβάλα ή Δράμα θα πάνε οι 1.000 μετανάστες της ΑΜ-Θ;

Σύμφωνα με δηλώσεις του ο Χρήστος Μέτιος που συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες της Ελλάδας την οποία προκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, δεν πήρε ξεκάθαρη απάντηση από τον υπουργό.

Ο ίδιος το μόνο που ανέφερε ήταν ότι αιτία της σύσκεψης ήταν προφανώς η ραγδαία αύξηση των ροών που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες προς την Ελλάδα και εξαιτίας της οποίας η κατάσταση στα νησιά, ιδιαίτερα, έχει φτάσει στο μη παρέκει.

Σύμφωνα τώρα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη συγκεκριμένη σύσκεψη, ο υπουργός, παρουσίασε την κατάσταση ανά την επικράτεια και τόνισε τον εθνικό χαρακτήρα του ζητήματος αλλά και την προτεραιότητα του υπουργείου για τη μεταφορά στην ενδοχώρα των οικογενειών με ανήλικα τέκνα, από τα νησιά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε επίσης ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019-2020.

Στα πλαίσια της σύσκεψης, αποφασίστηκε ότι «το προσεχές διάστημα θα κατατεθούν προτάσεις για χώρους φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων στην ενδοχώρα, σε ενίσχυση της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών και αναλογικής κατανομής ανά περιφέρεια.

Η αναλογική αυτή κατανομή είναι 1.000 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες ανά Περιφέρεια σε δομές που ήδη κατασκευάζονται.

Με άλλα λόγια και με δεδομένο ότι στην ΑΜ-Θ η Θράκη είναι εκτός του σχεδιασμού, και ενώ στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη έχουμε δύο δομές σε Καβάλα και Δράμα, γνωρίζουμε ότι εργασίες γίνονται μόνο στη δομή φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών στο πρώην Στρατόπεδο Ασημακοπούλου, άρα να υποθέσουμε ότι η χιλιάδα θα μας έρθει ατόφια στην Καβάλα;

Δεν γνωρίζουμε αν όλα αυτά τα ρώτησε ο κύριος περιφερειάρχης μας Χρήστος Μέτιος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά από ότι γνωρίζουμε δεν μπήκε σε τέτοιες λεπτομέρειες. Άκουσε απλά τι θέλει ο υπουργός και τώρα αναμένουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών του.

Γιατί στην περίπτωση της νέας εγκατάστασης των προσφύγων – μεταναστών στο Ασημακοπούλου η γνώμη και θέση του περιφερειάρχη είναι ισχυρότερη από αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, του οποίου η θέση είναι λεπτή, εξ αιτίας της εντοπιότητάς του.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑