Άποψη - Γνώμη

Published on October 6th, 2019 | by fileto

0

Ζορίζεται στην επανεκκίνηση…

Η παρουσία του Πάνου Σκουρλέτη στη Θράκη δείχνει ότι ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται στην επανεκκίνησή του και προσπαθεί να βρει από να πιάσει το νήμα της Αριάδνης για να βγει από τον λαβύρινθό του.

Μπορεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να κέρδισε ένα σεβαστό ποσοστό στις τελευταίες εκλογές στις οποίες αποδοκιμάστηκε με παταγώδη τρόπο η πολιτική που ακολούθησε, αλλά φαίνεται ότι το ποσοστό αυτό φθίνει, μια και πολλοί ψηφοφόροι του μέσα από δημοσκοπήσεις παραδέχονται ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη …τα πάει καλά!

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μεταλλαχθεί και να γίνει ένα αστικό κόμμα με αντένες σε όλη την επικράτεια, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναδιοργανωθεί στη βάση και στο κέντρο.

Η διαχείριση στη Βουλή, αλλά και στα τοπικά ζητήματα είναι κακή και δείχνει εύγλωττα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυσκολία στο να προσεταιριστεί πρόσωπα που θα βοηθήσουν στην στοιχειοθέτηση μιας πολιτικής γραμμής που δεν θα ξεχνά ότι κυβέρνησε και από την άλλη θα αναδεικνύει ότι σε ορισμένα θέματα είχε θέση και στάση.

Παράλληλα θα πρέπει να εκπαιδεύσει τους βουλευτές του ώστε να είναι χρήσιμοι και όχι «μαϊντανοί» σε ένα πολιτικό παιχνίδι απαιτήσεων μια και η ΝΔ έχει κι αυτή προβλήματα στην διαχείριση της πολιτικής της ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Τα αντάρτικα που εξυφαίνονται στο εσωτερικό του δεν βοηθούν καθόλου στην κοινή και καθαρή γραμμή του κόμματος, ενώ οι διάφορες δηλώσεις που ακούγονται δήθεν ως «πλουραλισμός» δεν αντέχουν στη σημερινή πολιτική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από αποτελέσματα και όχι από …διαχείριση!

Λάθος οι δηλώσεις ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει να κάνει ανάλυση του γιατί έχασε στις εκλογές.

Αυτό από μόνο του δείχνει ένα κόμμα με φοβία στην αυτοκριτική και μια ηγεσία που τρέμει μήπως και της την πέσουν οι …δήθεν εσωκομματικοί αντίπαλοι.

Ο Λάμπρος Σταυρόπουλος σημειώνει στο ΒΗΜΑ ότι: «Η πρόσφατη δήλωση του πρώην υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, εκ των παραγόντων στου στενού προεδρικού περιβάλλοντος, έδειξε ότι σε ορισμένους κύκλους δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση για κάτι τέτοιο: «Εγώ νομίζω η συζήτηση αυτή δεν έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ και αν θέλετε τη γνώμη μου δεν πρέπει να ανοίξει. Το λέω αυτό διότι όταν είσαι τεσσεράμισι χρόνια κυβέρνηση η αντικειμενικότητα της γνώμης για να μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα σίγουρα δεν είναι εύκολη», ήταν η άποψη που διατύπωσε αναφορικά με την αναζήτηση των αιτίων της ήττας.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η κριτική του κ. Τσακαλώτου έδειξε ότι δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία, ωστόσο, θεωρείται ότι δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί. Μένει να φανεί αν θα είναι ουσιαστική και εις βάθος και αν θα εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Και δηλαδή πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την αυτοκριτική του, αν όχι τώρα και πότε θα κάνει και την αυτοκάθαρσή του, αν όχι στο επόμενο διάστημα…

Στην Κουμουνδούρου θα επιμείνουν να υπενθυμίζουν το “δεξιό ρεβανσιστικό παρελθόν της ΝΔ”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η γαλάζια παράταξη συνεχίζει την άθλια πλεκτάνη της συγκάλυψης του σκανδάλου της Novartis και  της στοχοποίησης των πολιτικών της αντιπάλων που το ανέδειξαν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να δουν τι κρύβεται στα “ψιλά γράμματα” του προγράμματος της κυβέρνησης και ποιες προεκλογικές της υποσχέσεις δεν κράτησε. Παράλληλα θα τρέχει και η διαδικασία της επιτροπής της Συνταγματικής αναθεώρησης, όπου ουσιαστικά οι “μηχανές των κομμάτων ζεσταίνονται” για το άρθρο 32 και την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα στην Κουμουνδούρου προχώρησαν στον ορισμό της επταμελούς Γραμματείας του Οργανωτικού Γραφείου. Θα αναλάβει τον  συντονισμό τόσο της διαδικασίας ανοίγματος του κόμματος όσο και της πορείας προς το Συνέδριο.

Όπως αποφασίστηκε θα μετέχουν τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Καλαμαρά, ο Αντώνης Κοτσακάς, η Κατερίνα Κνήτου και ο Κώστας Πουλάκης. Ένας από τη ΔΗΜΑΡ ο Στέργιος Καλπάκης και δύο από την Προοδευτική Συμμαχία, ο Νίκος Μπίστης και ο Χάρης Τσιόκας.

Τώρα με τα ονόματα αυτά πιάσαν από κούπες, αλλά προφανώς έτσι επιθυμούν!

Και παράλληλα λένε ότι ετοιμάζουν εκδηλώσεις σε όλους τους νομούς της χώρας και θα εκκινήσουν από την Αχαΐα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε πρωτιά στις εκλογές.

Και πάλι λάθος.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τους νομούς που έπαθε πανωλεθρία και από εκεί να αρχίσει την αναδιοργάνωση του κόμματός του.

Λένε μάλιστα ότι η νέα γραμματεία Οργανωτικού θα ορίσει εντός των επομένων ημερών τα δίδυμα που θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές στις εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα (ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από την προοδευτική Συμμαχία). Δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας που έρχεται να οριστεί και η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριο.

Με άλλα λόγια …πελαγοδρομούν!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑